用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 請教 Oxford Reading Tree & Oxford Story Tree 的分別 ...
樓主: mimi1102
go

請教 Oxford Reading Tree & Oxford Story Tree 的分別 [複製鏈接]

thanks ar ..

不過係簡體字, 小女仲未識得睇呀 ...

原帖由 lillymarie 於 10-11-19 09:11 發表

哈哈! 咁聽落你囡囡似係鍾意做練習多喎.
你有無聽過"邏輯狗" 呢套教材? 我朋友買咗套俾佢個女(係淘寶) 聽佢講似乎幾好, 有得做練習, 係德國出既教材, 攞過奬架. 我自己就無用過. 英文名叫logico.
http://luojigou.h ...

如果只係睇英文書, 真的有好多選擇. ladybird系列都有好多有趣的英文書, magic tree house亦好好睇, 但K3學生可能會喜歡睇fairy tales 多D.
但如果要有練習做, 我只諗到自己曾經係Dymocks買過幾本英文exercise books, 都幾有趣. 亦有買過一本英文閱讀理解既習作, for 5-7歲, 裏面每版有一篇文章, 然後有幾題簡單問題咁.

Thanks ar ..等我得閒去睇下先 ~

原帖由 lillymarie 於 10-11-20 18:39 發表
如果只係睇英文書, 真的有好多選擇. ladybird系列都有好多有趣的英文書, magic tree house亦好好睇, 但K3學生可能會喜歡睇fairy tales 多D.
但如果要有練習做, 我只諗到自己曾經係Dymocks買過幾本英文exercise books ...

Any one interested in old Oxford Reading Tree can PM me!!!

Hi, may I know if there's any comment on ORT Read at Home series?? What's the different with ORT or OST?

我都有買oxford reading tree比我對女睇, 雖然佢地而家k3, 但因幼稚園程度淺, 所以我都係比佢地睇緊STAGE 2. 由低睇起. 佢地睇緊stage 2第3套書. STAGE 2我買左3套, STAGE 3我又買左3套. STAGE 4暫時買左一套. 我想問其實每一個stage你地會比小朋友睇幾多套??? 定話係每一個STAGE都會買哂黎睇??? 其實我覺得套書真係幾有用, 佢地吸收得幾快. D字重覆又重覆, 真係幫助到佢地認及讀英文生字, 我好鐘意呢套書. OST我未睇過, 有人話係 tense既分別. ORT用past tense, OST用present tense.

我都有買Oxford Story Tree. 有部分故仔同Oxford Reading Tree 一樣.

原帖由 BBTWIN 於 11-2-19 08:50 發表
我都有買oxford reading tree比我對女睇, 雖然佢地而家k3, 但因幼稚園程度淺, 所以我都係比佢地睇緊STAGE 2. 由低睇起. 佢地睇緊stage 2第3套書. STAGE 2我買左3套, STAGE 3我又買左3套. STAGE 4暫時買左一套. 我想 ...

原帖由 Hipuppy 於 11-2-22 01:12 發表
我都有買Oxford Story Tree. 有部分故仔同Oxford Reading Tree 一樣.

Hi. Hipuppy,

我想問每個stage你會買幾多set???

Hi, may I know if there's any comment on ORT Read at Home series?? What's the different with ORT or OST?

Read at home D 故事同 ORT, OST 完全唔同。
ORT stage 5 及之後的故事很天馬行空,Read at home 則貼近孩子的生活,有教 ABC, colors, shapes, read the time, times tables... 有講去睇医生、睇牙、睇獸医、環保…
相輔相成呢!

佢地而家k3, 但因幼稚園程度淺, 所以我都係比佢地睇緊STAGE 2

會唔會去學吓 phonics?  

原帖由 A-Mum 於 11-2-26 10:53 發表

會唔會去學吓 phonics?  

學緊啦, 差不多完成26個LETTER SOUND. 但成效未太顯著. 可能要去到雙音先見成效, 呢間教得好慢呀. 呢個星期開始比佢地睇STAGE 3, 開始得幾好. 不過唔係成日有時間陪佢地讀. 我唔陪住佢地係唔會自己睇書, 我邊有甘多時間,唉

請問大家知唔知道邊度買OST平...

我睇過幾間大書局, 好似只有商務係 OST, 其餘的都係 ORT. 所以我都係响商務減價時先去買, 而且最多都只係得 95折.

原帖由 aria 於 11-3-14 00:25 發表

有無人知教協買幾多錢呀...

原帖由 mimi1102 於 11-3-14 13:54 發表
我睇過幾間大書局, 好似只有商務係 OST, 其餘的都係 ORT. 所以我都係响商務減價時先去買, 而且最多都只係得 95折.

原帖由 aria 於 11-3-14 00:25 發表

我都想知. 我上次o係大眾買4套書, 巳經有折都要過千. 我會一直買落去比小朋友睇. 平d冇甘傷 . 直接同青田買會唔會平過書局呢??始終商場租貴過工廠區好多.

I have some old books. If interested, please PM me.

原帖由 BBTWIN 於 11-3-19 20:49 發表

我都想知. 我上次o係大眾買4套書, 巳經有折都要過千. 我會一直買落去比小朋友睇. 平d冇甘傷 . 直接同青田買會唔會平過書局呢??始終商場租貴過工廠區好多. ...

其實我想問睇開OST or ORT既媽咪們, 會唔會每個stage都買齊比小朋友睇呢??我暫時每個stage買3sets, 會唔會太多呢?有冇須要買齊先上另一個stage?

回覆 37# BBTWIN 的文章

I bought 2 sets at every stage.  It is suggested (from a recent article, but I forgot the name) letting kids to read several times on the same book.  It is more effective than reading a book once.  We stopped buying Oxford books after Stage 14 (Tree Top series).

原帖由 cherubic 於 11-4-20 14:07 發表
I bought 2 sets at every stage.  It is suggested (from a recent article, but I forgot the name) letting kids to read several times on the same book.  It is more effective than reading a book once.  We ...

多謝分享 我要佢地識讀哂一本書, 先再睇另一本書. 所以有時一本書要睇幾日. 不過呢套書效果真係唔錯, 起碼佢地巳識讀基本既字. 所以我會keep住買比佢地睇. 上兩個星期我去左青田買ORT, 因為只有佢有埋隻CD. 不過真係好貴, level 4巳賣3百過外, 折左都差唔多3百. 我仲以為佢會平過商務大眾tim.

我見 oxford reading tree , read at home, story tree 真係好多本, 我都唔係好分得清佢地的分別呢
‹ 上一主題|下一主題