用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 P6 第一次報分試
樓主: ac
go

P6 第一次報分試 [複製鏈接]

收216人咪好多? 全級好似得244人至喎. 扣除考頭個廿幾三十名去出面的學校, 咁即係差不多收哂? 係真既就安樂哂喇

原帖由 kc 於 11-4-11 10:34 發表
係呀!今個星期六家長會老師會講名次。
上星期在愛家園地的活動上,張副校叫我們放心不用太擔心,因培中新校監上場,他主張不縮班,會收培小216人。 ...
可憐天下父母心 :cry:

但聽講今屆考得好嗰批都冇乜人想走...
唉...要擔心到7月, 平時呢d時間我已經plan梗暑假嘅外遊,但今年就乜都唔攪得。

原帖由 mimikitty28 於 11-4-11 12:34 發表
收216人咪好多? 全級好似得244人至喎. 扣除考頭個廿幾三十名去出面的學校, 咁即係差不多收哂? 係真既就安樂哂喇

REALLY??  

但我仔講以佢所知都有6,7個考左出面的學校, 有個考左培基, 呢間學校都唔錯呀.

原帖由 kc 於 11-4-11 19:00 發表
但聽講今屆考得好嗰批都冇乜人想走...
唉...要擔心到7月, 平時呢d時間我已經plan梗暑假嘅外遊,但今年就乜都唔攪得。

原帖由 mimikitty28 於 11-4-12 09:22 發表
但我仔講以佢所知都有6,7個考左出面的學校, 有個考左培基, 呢間學校都唔錯呀.

我女都話佢班有6-7個上堂時間請假去interview, 好可能是直資或自行面試, 如果每班有3-4個走, 已經夠位收晒培小學生, 所以我覺得唔使太擔心.

聽講今日下午佢哋上中學有校長講座同參觀, 老師重叫佢哋表現好d, 話係interview.

之前都有聽培中老師講過話今年都夠位,如果小朋友是band2內的,收番應該是無問題的。

回覆 1# cacama 的文章

係就好啦...但此終都要抽獎入...唔知培中點樣可以控制到??

上次家長日老師話90以內是band1, 即係一跌咗出去, 考91和200名都冇分別, 因大抽獎...

大家覺唔覺畢業營好求其,去得2日都唔知做乜  啱啱warm up就要走...
其他學校起碼去5日

我大仔學校幾年前都係去呢度, 不過就去三日, 我大仔話個度無咩野玩. 不過我都鼓勵細仔去, 因為係好有回憶的, 畢竟由小學生變中學生的最後一次集體活動. 後來我地都報左名.

原帖由 kc 於 11-4-14 12:22 發表
大家覺唔覺畢業營好求其,去得2日都唔知做乜  啱啱warm up就要走...
其他學校起碼去5日

阿女和我都覺得唔夠,去得2日兼第一日下午3時才在課室集合添,起碼都3日啦!

其他學校起碼去5日

其他學校起碼去5日

我都覺, 兼且好近,好似返屋企噤....若果去西貢北潭涌會好少少....起碼遠離市區....不過,點都要去, 留個記念...

各位媽咪...

聽左今次家長會, 覺得今次入番培中GE機會都好高.....就算隨機NO. 唔係太好,入番GE機會都好大....?? 理解對嗎??

按佢地俾GE資料...
1-200 係BAND 1~2, 而自行+直屬位= 65+118= 183, 若當中有多於17位同學會轉校(直資+不選培中), 真係可以全數入到....

以上已經未計19個非保留學位.....BAND3同學可以用這些學位入培中.....

請看pm

如以上年的情況: 培中的直屬位全給band1 + band2培小生,而非直屬位的抽簽位會給外校的band1生,有餘再給培小及外校的band2生...而培小及外校生的band3生係入唔到培中。

原帖由 hinhin_ma 於 11-4-17 14:58 發表
各位媽咪...

聽左今次家長會, 覺得今次入番培中GE機會都好高.....就算隨機NO. 唔係太好,入番GE機會都好大....?? 理解對嗎??

按佢地俾GE資料...
1-200 係BAND 1~2, 而自行+直屬位= 65+118= 183, 若當中有多 ...

個人認為, 外出的學生係唔會選培中的, 因為佢地知培中差不多全收回自己的學生, 他校的家長大多不敢冒險填入培中 (而band1的他校學生家長更不會揀培中, 因為佢地唔鐘意中中, 如果子女是band 1的話, 佢地會揀英中), 免得浪費了一個抽籤位, 而且校長都講明培中都係鐘情培小的學生.  所以一直以黎都好少外來生.

上一屆培中係收唔曬小六既band2生,抽簽號數唔好的band2生會派他校。
而校外生選培中的確係少,而家全級中一只有2個校外生。

上年小六家長會校長講過中一留班位(上年約有12個),如用唔曬(<12人要留班)的位會收番band2頭又派唔到培中(即抽簽號數唔好)的培小生及校友的子女(未必讀培小)。不過今屈可穩陣收曬培小band1+band2生就唔洗咁驚啦!

原帖由 mimikitty28 於 11-4-18 12:29 發表
個人認為, 外出的學生係唔會選培中的, 因為佢地知培中差不多全收回自己的學生, 他校的家長大多不敢冒險填入培中 (而band1的他校學生家長更不會揀培中, 因為佢地唔鐘意中中, 如果子女是band 1的話, 佢地會揀英中), 免 ...

如果有培小的band 1生去了他校, 咁淨返落黎的位會比band 3生麼?

原帖由 fatkk 於 11-4-18 14:04 發表
上一屆培中係收唔曬小六既band2生,抽簽號數唔好的band2生會派他校。
而校外生選培中的確係少,而家全級中一只有2個校外生。

上年小六家長會校長講過中一留班位(上年約有12個),如用唔曬( ...

培小band3生好少,如之前你地post話上年成績好咗,這會令今屆band1&2多了,而band3少了。可問老師今屆band3的大約人數。
所說唔收band3只是直屬位的定義,抽簽位就真的要根據band1&band2生報培中的數字,因他們一定是優先。
原帖由 mimikitty28 於 11-4-18 15:59 發表
如果有培小的band 1生去了他校, 咁淨返落黎的位會比band 3生麼?

老師話名次 201-242是band 3
‹ 上一主題|下一主題