用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁2ND IN
樓主: silvia_ng
go

陳守仁2ND IN [複製鏈接]

ME TOO 2日前知道TSL入到2nd in 超開心,
昨天下午知道YW入唔到2nd in雖然YW唔係自己最愛及一早預陪跑但情緒都難免有所起伏,放工都去SHOPPING發洩吓,但昨晚再諗深層都未必不是好事,唔使再折磨多2個月。
原帖由 bobo_ling 於 10-10-29 22:03 發表
2日前 e間有得2nd in開心到....
今日知道另一間無2nd in傷心到....

上上落落咁刺激我既神經呀...

我都係lee一群人, tsl有2nd in, yw 冇, 但我冇唔開心, 因為有tsl 2nd in的小朋友, 相信英文都ok, 我一直都係搵緊英文學校比我小朋友, 所以yw唔係我好心儀的... 加上我真心問過自己, 如果tsl同yw都收, 咁點揀, 我諗我都會揀tsl, 因為比較適合我小朋友.. 所以大家家長們/小朋友們比心機... 搵間適合的學校吧...

原帖由 phoebecyl 於 10-10-30 16:15 發表
ME TOO 2日前知道TSL入到2nd in 超開心,
昨天下午知道YW入唔到2nd in雖然YW唔係自己最愛及一早預陪跑但情緒都難免有所起伏,放工都去SHOPPING發洩吓,但昨晚再諗深層都未必不是好事,唔使再折磨多2個月。
...

回覆 162# 2boysmami 的文章

我選YW既主要原因:1.係一條龍, 不要時時睇分數做人輕鬆少少. 2.佢沿西鐵線唔洗係馬路上行,安全又隱定....
缺點係男校, 我就覺得男女校對小朋友好od.同埋中學banding唔係咁好,學校主供課外活動幫學校攞威.....

陳守仁唯一缺點係交通......真係唔知點返佢間學校ar......

aiya, 我諗住撘校車jar... 其實學校的校車服務都好緊要, 解決唔到都幾麻煩, 我都驚驚地... 希望到時有線到我家la...

算la, 既然已成定局 ----> 始終都係男女校好d...

原帖由 bobo_ling 於 10-10-30 16:43 發表
我選YW既主要原因:1.係一條龍, 不要時時睇分數做人輕鬆少少. 2.佢沿西鐵線唔洗係馬路上行,安全又隱定....
缺點係男校, 我就覺得男女校對小朋友好od.同埋中學banding唔係咁好,學校主供課外活動幫學校攞威.....

陳守 ...

原帖由 2boysmami 於 10-10-30 16:52 發表
aiya, 我諗住撘校車jar... 其實學校的校車服務都好緊要, 解決唔到都幾麻煩, 我都驚驚地... 希望到時有線到我家la...

算la, 既然已成定局 ----> 始終都係男女校好d...

...

如果收的話, 我諗都要係附近搵個單位, 唔知佢地果度貴唔貴呢??

原帖由 2boysmami 於 10-10-30 16:52 發表

...

無錯 , 男女好od!! hee hee....

what will you prepare for your kid's 2nd interview??

原帖由 bobo_ling 於 10-10-30 17:03 發表

無錯 , 男女好od!! hee hee....

I just called TSL and asked if there us any chance for changing interview time, and the school staff is very nice and I have just submitted written request! It is really surprise and thanks God !

回覆 168# Rosi_kero 的文章

Please check PM, I might help to change time slot. Thanks!

how many shortlist for 2nd interview, any idea?

I want to know as well?

How about the languages used in the second interview? Cantonese? Mandarin + English or English only or three ?

原帖由 golfland 於 10-11-2 11:53 發表
how many shortlist for 2nd interview, any idea?

REALLY? 小兒英語也很好(外間評語), 但都冇2nd..

原帖由 2boysmami 於 10-10-30 16:29 發表
我都係lee一群人, tsl有2nd in, yw 冇, 但我冇唔開心, 因為有tsl 2nd in的小朋友, 相信英文都ok, 我一直都係搵緊英文學校比我小朋友, 所以yw唔係我好心儀的... 加上我真心問過自己, 如果tsl同yw都收, 咁點揀, 我諗我 ...

6月會interview D咩呢? writtern test??!!!

原帖由 silvia_ng 於 10-10-27 11:09 發表

6月再黎過! 我地bk呢樹大把人支持你地呀! 支油! 唔好灰心,唔好放棄!!!!

我朋友個仔講唔得, 但識得多字..收咗

原帖由 A8888 於 10-11-2 17:10 發表
REALLY? 小兒英語也很好(外間評語), 但都冇2nd..

what kind of kids they prefer?

原帖由 artroboy 於 10-11-3 16:52 發表
我朋友個仔講唔得, 但識得多字..收咗

我想問下點解你地會選陳守仁, 除左佢果度有多一個語言學之外, 設備完善之外, 還有什麼優點, 請各位指點一下.....
以我所知, 而家個校長是前LA校長, 佢e幾年的確是有好多人考, 今年有成3800tim...

醒目開學勳章

加油啊,各位入到第2round的

回覆 2# bobo_ling 的文章

請問LA 全名係叫什麼學校?

中學banding唔係咁好? YW or TSL?

原帖由 bobo_ling 於 10-10-30 16:43 發表

陳守 ...

請問各家長

知唔知家長既問卷係問咩架?
‹ 上一主題|下一主題