用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁2ND IN
樓主: silvia_ng
go

陳守仁2ND IN [複製鏈接]

我再問兒子,他好肯定老師問邊杯水杯最多水. 我現在只寄望學校不是單看答案是否全對來決定收生啦!

原帖由 alexyanyan 於 10-11-9 11:39 發表
我個仔都是說老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115問他: 邊杯水杯最多水, 佢都話揀左最少玻子那杯.
(他說杯杯水都一樣高...)

Tiger painting, only paint the tail in brow ...

[quote]原帖由 jjhh 於 10-11-8 14:01 發表
有冇問吓你仔仔這條波子而唔係提子的問題是用中文問呀定係英文問呢?唔該晒…

我個仔話係中文

原帖由 Annngan 於 10-11-9 23:03 發表
[quote]原帖由 jjhh 於 10-11-8 14:01 發表
有冇問吓你仔仔這條波子而唔係提子的問題是用中文問呀定係英文問呢?唔該晒… ...

我仔話老師有問他想用英文定中文面試。
原帖由 2boysmami 於 10-11-10 10:35 發表
我個仔話係中文

Same as by son, he said teacher asked him whether using Cantonese or English. My son picked Cantonese.

原帖由 phoebecyl 於 10-11-10 10:49 發表
我仔話老師有問他想用英文定中文面試。

係咩? 我仔冇講, 佢話中文英文都有, 等我番去問佢先, 但我估, 如果有得揀, 佢應該會揀英文, 咁請問有冇人係揀左英文但又有波子个條呢? 波子个條係咪必答題呢? 仲有一條係反轉左個圖案後會係邊個圖案, 同埋妹妹玩洋娃娃 (重組句子)... 其餘佢話都係英文... 有colour tiger la, 有幅圖叫佢describe, 佢話有個no smoking sign, 又咩紅燈綠燈過馬路, 又有小朋友, 又有bus咁... 仲有一條係jacky has no friends, what should you do?

原帖由 parenthk 於 10-11-10 11:19 發表
Same as by son, he said teacher asked him whether using Cantonese or English. My son picked Cantonese.

我女都有話老師問佢想用中文定英文, 我女都選英文, 之後老師全程都係同佢用英文對答。

之後一d中文都冇? 有冇波子个條???? 但佢就話一半中一半英咁kar bor... 唔通佢十下十下??????

原帖由 silvia_ng 於 10-11-10 14:36 發表
我女都有話老師問佢想用中文定英文, 我女都選英文, 之後老師全程都係同佢用英文對答。

蕭亞E, 請問你個女係咪第一二三張台都係全程用英文, 老師又係全程用英文問??? THX

原帖由 silvia_ng 於 10-11-6 17:22 發表
填色, 係填一隻老虎, 但佢見唔到有啡色筆, 問埋老師, 但老師叫佢自己搵搵, 不過佢最後都搵唔到, 所以只填了老虎眼睛的顏色是紅色。而其他小朋友有啡色筆囉>"<
之後:
第一張台 - 呀女話要搵錯處(5個), 但佢只搵得3個 ...

原帖由 2boysmami 於 10-11-10 15:07 發表
蕭亞E, 請問你個女係咪第一二三張台都係全程用英文, 老師又係全程用英文問??? THX

應該由填色開始, 再去第一至四張台都係英文。因為填色時佢冇啡色筆, 問老師果陣佢都係自己用英文問。埋台老師開始時都問佢用英文定中文, 佢自己選左英文, 所以打落都係英文。不過讀句子係有中文句子兩條, 佢咪改返中文囉。

咁我返去要再問下佢先得... thx...

原帖由 silvia_ng 於 10-11-10 15:14 發表

應該由填色開始, 再去第一至四張台都係英文。因為填色時佢冇啡色筆, 問老師果陣佢都係自己用英文問。埋台老師開始時都問佢用英文定中文, 佢自己選左英文, 所以打落都係英文。不過讀句子係有中文句子兩條, 佢咪改返 ...

我個囝都係話冇得揀中文定英文答,有4個老師,每個老師都係問左4題問題,有一個老師,會有中文和英文問題,(應該係做重組句子),其餘3位老師,就用英文問!
原帖由 2boysmami 於 10-11-10 14:59 發表
之後一d中文都冇? 有冇波子个條???? 但佢就話一半中一半英咁kar bor... 唔通佢十下十下?????? :toocold:

Althrough he picked Cantonese, but he told me that some questions required him to answer in English......

In addition, he didn't be asked about the question of a cup of water and small crystal ball.......

原帖由 2boysmami 於 10-11-10 11:32 發表
係咩? 我仔冇講, 佢話中文英文都有, 等我番去問佢先, 但我估, 如果有得揀, 佢應該會揀英文, 咁請問有冇人係揀左英文但又有波子个條呢? 波子个條係咪必答題呢? 仲有一條係反轉左個圖案後會係邊個圖案, 同埋妹妹玩洋娃 ...

回覆 4# silvia_ng 的文章

好想知老師係點比指令小朋友去攞Tiger幅畫出來填色?
係未每位小朋友派個袋入面有幾幅圖,不過只有一幅係Tiger?

[quote]原帖由 Cat628 於 10-11-10 18:03 發表
我仔仔話先聽CD然後枱上放了個灰色的袋,小朋友聽完CD的指令就要從袋中取岀老虎或大象的填色咭出來,継續聽住CD指示在老虎尾巴填上啡色,眼睛填紅色及下巴填綠色喎!但唔知信唔得過呢?

仲有12日就放榜la~

原帖由 Cat628 於 10-11-10 18:03 發表
好想知老師係點比指令小朋友去攞Tiger幅畫出來填色?
係未每位小朋友派個袋入面有幾幅圖,不過只有一幅係Tiger?

聽完個NET 果隻CD(即係NET現身係個電視入面), 之後去台底羅一個FOLDER出黎, 張圖畫紙係入面。我地只有老虎。

原帖由 bobo_ling 於 10-11-10 19:12 發表
仲有12日就放榜la~

禾巧剪張呀.....

係呀,差唔多啦,個袋入面還有其他動物,我個仔都係填老虎,不過唔係下巴填綠色,佢話係樹填綠色!佢個袋係透明,唔係灰色(我估係用膠果d公文袋裝住,因為佢話有粒紐,所以有唔同顏色既袋)
原帖由 Annngan 於 10-11-10 18:36 發表
[quote]原帖由 Cat628 於 10-11-10 18:03 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif
我仔仔話先聽CD然後枱上放了個灰色的袋,小朋友聽完CD的指令就要從袋中取岀老虎或大象的填色咭出來,継續聽住CD指示 ...

原帖由 silvia_ng 於 10-11-10 19:17 發表

禾巧剪張呀.....

你入既機會應該好大, 有個小朋友讀緊,加上有幾間學校入左圍, 証明你個女係好野黎, 唔洗煩la....

我一向諗名校睇中我個仔機會好微, 點知又比左個2nd int.我, 就係e個希望令我對我個仔有番期望, 開始日日睇住個月曆, 仲要等幾多日先知得定唔得....算啦算啦, 唔好諗啦~ 上天已經安排左我個仔, e d野唔關我事的....hee hee
‹ 上一主題|下一主題