用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇人今曰去宣道交表? 過程如何?
樓主: hellojl
go

請問有冇人今曰去宣道交表? 過程如何? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 ChongChong28 於 10-10-26 15:21 發表
交表很順利,十多個"counters"位,流程一絕!!

不收份portfolio,但可交k2下學期成績表,奖狀,校長信....其實只係o吾收個protfolio"殼"~~~其他附加資料是接受的!!

不知多人報讀此校嗎? ...

流程真係Good Good Good.   前後只用了唔超過10分鍾!!
相比DBS真係.....

佢都有收我profile, 个老師比我感覺幾着重d政書, reference letter. 我total 5 double side pages (只釘住), 佢只抽起page 1 cover + 自薦信. 其餘要哂.

收表的過程非常流暢,

收錢果邊令我有工廠production line 的感覺

醒目開學勳章

原帖由 小皇帝 於 10-10-27 11:21 發表
收表的過程非常流暢,

收錢果邊令我有工廠production line 的感覺

收錢果邊令我有工廠production line 的感覺--Agreed!

幫我地家長save咗好多寶貴時間! Good!

I am a bit upset, since the teacher did not take my portfolio,  I told her already that there are certificates behind.  But she gave the whole thing back to me.

Maybe I should mail in by myself.

你係咪整本PORTFOLIO 咁交呀? 其實可以將D CERT 抽返晒出來, 夾響APPLY FORM 後面.

不過, 我都試過人人都收PROFILE 而冇收我果份既滋味, 我知道後, 就打去校務處, 佢地話係個別老師唔係太清楚, 所以叫我RE-SEND. 我都有補回. 你或者睇下可否只係將D CERT 補寄返去宣小. 但記得寫返個APPLICATION NUMBER.

原帖由 Lilna 於 27-10-2010 11:55 AM 發表
I am a bit upset, since the teacher did not take my portfolio,  I told her already that there are certificates behind.  But she gave the whole thing back to me.

Maybe I should mail in by myself.

Thanks ar.  I will send back to them.  I have told them I have certificate at the back, but they did not ask me to take it out.  And just said do not accept it.

我想問下, 係唔係有60 個位預比宣幼的學生??

宣道時間係安排得好好架, 好低讚!!!
唔得某D 學校刻意制做人龍!!!

醒目開學勳章

原帖由 小皇帝 於 10-10-27 15:16 發表
我想問下, 係唔係有60 個位預比宣幼的學生??

當年k.1 in 宣幼, in 時佢等1句就話入到宣幼唔代表可直升宣小, 但宣幼學生apply有冇另外加分就唔知嘞!

原帖由 Lilna 於 10-10-27 11:55 發表

我仔仔個年都無收到個portfolio, 佢最終都入左宣小, 所以唔駛upset & no need to mail i think!

同意, 其實今時今日都唔需要做portfolio, 上年我幫個女做左一個, 最後根本無需要交, 今年到我個仔, 我仲完全無做添, 大家留意下, 好多私校已經唔收portfolio, 就算交左, 都唔代表有優勢

原帖由 蕉媽 於 10-10-27 20:09 發表

我仔仔個年都無收到個portfolio, 佢最終都入左宣小, 所以唔駛upset & no need to mail i think!

[quote]原帖由 luiluimama 於 10-10-27 20:34 發表
同意, 其實今時今日都唔需要做portfolio, 上年我幫個女做左一個, 最後根本無需要交, 今年到我個仔, 我仲完全無做添, 大家留意下, 好多私校已經唔收portfolio, 就算交左, 都唔代表有優勢

... [/quote

間間都唔收仲好, 唔使攪咁多[花臣]野!!!!

原帖由 luiluimama 於 10-10-27 20:34 發表

...

宣小講明唔收架, 因為環保 !!

我尋日交時, 個staff 話只係收K2成績表 CERT 唔收.
我就問: 係APPLICATION FORM 寫話要交CERT.
STAFF就答:今年校長話唔收.
我就叫佢收左個一頁O既個人PROFILE, 因為張APPLICATION FORM 要填興趣班唔個位填.

如果環保, 就唔好係張form 寫要交課外活動證書副本.
其實我交唔交d cert 無咩所謂, 因為交form 已交到麻木.求求其其最後一間.

Me too!
No hope, no expectation

原帖由 愚人 於 10-10-27 23:01 發表
我尋日交時, 個staff 話只係收K2成績表 CERT 唔收.
我就問: 係APPLICATION FORM 寫話要交CERT.
STAFF就答:今年校長話唔收.
我就叫佢收左個一頁O既個人PROFILE, 因為張APPLICATION FORM 要填興趣班唔個位填.

如果環 ...

佢剩係收我K2下學期成績表,上學期無收, 無問題ge 呵?
‹ 上一主題|下一主題