用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS 2nd Interview Letter
樓主: mimame
go

DGJS 2nd Interview Letter [複製鏈接]

Envy you both! Add oil in the 2nd in!
I will ruch back home to open the mail box just afraid that nothing can be seen.

原帖由 Sevendwarfs 於 10-10-26 15:00 發表
It's the first time that I heard someone would prefer TSL to DGJS.  May I know why?  I guess that you will change your mind if you could get both offers finally.  Let's make a bet!  Cheers,

如果你見過自己兩個小朋友手拖手返學, 哥哥先送妹妹到課室, 再KISS妹妹之後才走, 你就會好想佢地繼續日日手拖手返學, 真係好SWEET架!
至於放棄邊間, 其實而家TSL都未公佈入2ND IN, 可能佢會唔收呀妹呢。當然, 要放棄一間好好既學校, 會有唔捨得, 但我地兩公婆對呢樣野早已有共識。所以就算DGJS收左, 我都唔會HOLD住個位唔放:P

原帖由 Sumyeema1 於 10-10-26 15:03 發表
可能我太早問你,個人意見,如果 DGJS 收妹妹,到時真要考慮清楚, 唔好因為容易照顧哥哥,而令妹妹放棄一家好學校。

當然,TSL 都好好。

聽日就知TSL入2ND IN, 希望妹妹BINGO啦!
再者, 妹妹而家入到DGJS既2ND IN, 但睇死佢最後都唔會入到, 哈哈!

原帖由 silvia_ng 於 10-10-26 15:12 發表
再者, 妹妹而家入到DGJS既2ND IN, 但睇死佢最後都唔會入到, 哈哈!

恭喜你地,請問你地邊日in架? 上午or下午?

Sooo nervous after reading the messages in this topic....

I just received one call with no number display, I didn't pick up since I was in a meeting...

Can anybody tell whether the notification will also by a prior phone call ???

我羡慕妳除了因為妳個女有2nd in 之外, 更加欣賞你同你先生有好清晰的目標及價值,希望妳心想事成啦!祝明天收到妳的好消息!

原帖由 share123 於 10-10-26 15:17 發表

恭喜你地,請問你地邊日in架? 上午or下午?

8號下午-報英文INTERVIEW的。

原帖由 Blessings 於 10-10-26 15:19 發表
我羡慕妳除了因為妳個女有2nd in 之外, 更加欣賞你同你先生有好清晰的目標及價值,希望妳心想事成啦!祝明天收到妳的好消息!

我都希望你都OK呀! 仲有希望BK既家長都有好消息!

醒目開學勳章

恭喜妹妹
我看了妹妹的second interview letter,即係second interview是否夫婦一起去啊, 因為我見上面寫住"parent (s)"
另外,妹妹一定得的,聽聞DGJS喜歡全職媽媽的,你已經幫妹妹加分啦
不知我的馬騮囡如何,我想機會不大

P.S. 妹妹我就知是用什麼語言面試,但有沒有其他收到信入second interview的報下料,first interview是用中定英

原帖由 silvia_ng 於 10-10-26 15:09 發表

如果你見過自己兩個小朋友手拖手返學, 哥哥先送妹妹到課室, 再KISS妹妹之後才走, 你就會好想佢地繼續日日手拖手返學, 真係好SWEET架!
至於放棄邊間, 其實而家TSL都未公佈入2ND IN, 可能佢會唔收呀妹呢。當然, 要放 ...

原帖由 silvia_ng 於 10-10-26 15:12 發表

silvia_ng:

唔好睇死妹妹. 因住佢"MOCK"妳"鵬"牙呀.  加油呀.
其實係一家四口子

our 1st interview was on 9 Oct using Cantonese.
now 2nd interview will be on 15 Nov.

恭喜哂各位入到2nd in嘅家長!

我一早預咗阿女陪跑,所以依家都未落樓下睇信箱,係咪好衰呢?

明白了﹗其實﹐我兩年前都面對過類似的選擇問題。我大女當時在十二月初已知道被一間我很心儀的學校收了﹐我當時興奮若狂﹐還肯定的說一定不會再考慮其他學校了。但當十二月尾知道DGJS都收了我的女兒﹐來自四方八面的人也來勸我﹐既然女兒有能力和緣份考進這所學校﹐千萬不要因為一些父母個人喜好(e.g. 男女校﹐跟兄姊同校等)或短線問題(居住地方和學校距離)而方棄這個機會。要知道由DGJS轉出另一所學校應該不是很困難﹐但想中途插班入DGJS側絕非易事。如果你女兒真的這麼幸運﹐你一定要三思啊﹗

原帖由 silvia_ng 於 10-10-26 15:09 發表

至於放棄邊間, 其實而家TSL都未公佈入2ND IN, 可能佢會唔收呀妹呢。當然, 要放 ...

原帖由 maynjune 於 10-10-26 15:18 發表
Sooo nervous after reading the messages in this topic....

I just received one call with no number display, I didn't pick up since I was in a meeting...

Can anybody tell whether the notification will ...

冇phone call 收過, 係今朝打開信箱的, 我個囡係9/10 12:30p.m. 才1st interview的, 但唔知點解會安排4/11 早上咁快 2nd interview, 唔知佢地係點排時間的。

原帖由 ziyi 於 10-10-26 15:22 發表
恭喜妹妹
我看了妹妹的second interview letter,即係second interview是否夫婦一起去啊, 因為我見上面寫住"parent (s)"
另外,妹妹一定得的,聽聞DGJS喜歡全職媽媽的,你已經幫妹妹加分啦
不知我的馬騮囡如何,我想機會 ...

我打算自己同妹妹去咋, 因為要爸爸去接妹妹放學。嘻嘻! 反正校長都唔會見我啦!
BTW, 希望今晚都收到你既好消息!

原帖由 一家三口 於 10-10-26 15:23 發表
silvia_ng:

唔好睇死妹妹. 因住佢"MOCK"妳"鵬"牙呀.  加油呀.

哈哈...好好好....希望佢可以順順利利完成埋D 2ND IN, 我就可以放鬆下啦....如果聽日都得, 就有成3間2ND IN要去, 又要驚過會唔會撞期呢!

Hi Jumbo_Mandy,

Just curious to know which kindergarten your daughter is now studying?

In fact, I wanna to know whether CCKG girls have got 100% rate of entering 2nd interview.

THANKS

原帖由 jumbo_mandy 於 10-10-26 15:32 發表

冇phone call 收過, 係今朝打開信箱的, 我個囡係9/10 12:30p.m. 才1st interview的, 但唔知點解會安排4/11 早上咁快 2nd interview, 唔知佢地係點排時間的。

原帖由 chingchingb.ma 於 10-10-26 15:04 發表
jumbo_mandy,

恭喜恭喜!!有朋友亦都收到2nd interview信,將會遲你一星期2nd interview。

啱啱check番d日子,原來舊年都係10月最後個星期收信。

chingchingb.ma,

多謝哂妳經常提點我地呀! 妳朋友亦收到信, 唔知我識唔識佢嘅呢? 妳知嘛, 最近有成3位媽咪都同我提起過話識妳架, 妳話妳幾出名!

原帖由 Sevendwarfs 於 10-10-26 15:32 發表
明白了﹗其實﹐我兩年前都面對過類似的選擇問題。我大女當時在十二月初已知道被一間我很心儀的學校收了﹐我當時興奮若狂﹐還肯定的說一定不會再考慮其他學校了。但當十二月尾知道DGJS都收了我的女兒﹐來自四方八面的人也來勸我 ...

嘻嘻...我老公一早估我會十五十六, 亦笑我一定會聽人講, 最後比個女入DGJS。所以佢已經早早同我洗定腦, 話試可以試下考(因為我地對囡囡都係冇信心既), 但如果兩間都有幸入到, 就要選定一間, 唔好咁自私。

我想主會為我女兒選最適合既學校, 可能呢間唔會係最好, 但一定係最合適。
‹ 上一主題|下一主題