用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 要寫好作文先學閱讀
go

要寫好作文先學閱讀 [複製鏈接]

尋日聽o左個中文閱讀寫作講座 , 都得到o的啟發  , 同大家分享o下:
單純o既作文課對小朋友幫助唔會好大 , 第一步應該係先多閱讀同朗讀 , 透過閱讀學到詞彙、句式、修辭......(閉啦 , 唔記得o左添). 個講者仲講o左好多關於父母點樣參與小朋友o既學習 , 我都覺得幾有用.不過都寫唔到咁多啦 , 我會建議大家自己去聽吓 , 好似話11月都會有講座.
   0    0    0    0

剛剛與囡囡作完文,睇得書多 d 字彙真係天下無敵,不過創意就天下無力,所以課外生活體驗好重要。

剛剛與囡囡作完文,睇得書多 d 字彙真係天下無敵,不過創意就天下無力,所以課外生活體驗好重要。

Happyvalley,

放心吧,多看故事書後,創意就自然來,耐心一點吧。

個講者都提過生活體驗對學習語言表達o既重要性:如果小朋友本身唔識'飲料'o里個詞語 , 比起用字卡教 , 更有效
o既方法係同佢地去超級市場 , 認識 '咖啡'、'果汁'、'汽水'...... , 再將o里o的歸類做'飲料', 小朋友先至會真正了解詞語o既意思.

o里樣父母其實又唔難做到 , 可以自己幫到小朋友都幾好.

原帖由 happyvalley 於 10-10-25 23:52 發表

『要讀萬卷書,要行萬里路。』

就係寫好作文的不二之門。

讀萬卷書都要識得揀 , 聽完講座先明白點解內地o既小朋友作文會寫得好過香港o既小朋友咁多  

原帖由 happyvalley 於 10-10-26 22:33 發表
『要讀萬卷書,要行萬里路。』

就係寫好作文的不二之門。

可唔可以講下d內容&點教小朋友?
幾時再有講座?

原帖由 Hipuppy 於 10-10-28 11:16 發表
讀萬卷書都要識得揀 , 聽完講座先明白點解內地o既小朋友作文會寫得好過香港o既小朋友咁多  

好可惜當日無乜寫筆記, 依家可以講翻出o黎o既可能只係得兩三成, 真係有o的後悔. 個講者臨尾都問有幾多家長有寫筆記 , 仲話寫筆記其實都係小三以上小朋友要學o既野 , 訓練佢地理解力o既同時仲可以增強佢地o既撮要能力.

講翻點樣教小朋友 , 個講者要我地即場跟佢朗讀 , 又問o左我地有關文章內容o既問題 , 一篇小學二年級讀o既文章 , 原來背後都可以有好多學問o架

等我 目弟 o下將份講義擺o左o係邊 , 再同大家分享......弊啦 , 唔知擺o左o係邊添!!!! , 等我再搵搵......

係啦 , 網頁上寫下一場講座係11月20號夜晚, 有時間真係值得聽o下 , 已經PM o左大家.

原帖由 AAma 於 10-10-28 16:11 發表
可唔可以講下d內容&點教小朋友?
幾時再有講座?

原帖由 Hipuppy 於 10-10-28 11:16 發表

妳講個 d 課外體驗,係咪『聯想力』,即係飲緊『維他奶』,就會聯想到牛與豆的故事。

搵書最緊要唔係『公仔多過字』的公仔書就得。

我講o既係: '萬卷書'如果揀得好幫助會好大.我都係聽完講座先知原來大陸小學教材都係好好o既閱讀材料 .

原帖由 happyvalley 於 10-10-28 23:29 發表

妳講個 d 課外體驗,係咪『聯想力』,即係飲緊『維他奶』,就會聯想到牛與豆的故事。

搵書最緊要唔係『公仔多過字』的公仔書就得。

原帖由 Hipuppy 於 10-10-30 12:14 發表
我講o既係: '萬卷書'如果揀得好幫助會好大.我都係聽完講座先知原來大陸小學教材都係好好o既閱讀材料 .

點樣標準化的所謂『揀得好』,因為個個小朋友都唔同性格,有 d 喜歡探險,有 d 喜歡神秘,有 d ...

我都唔識解釋 , 應該唔係關乎題材 , 係遣詞用句o既分別 ......感覺上香港o既中文教科書課文無內地o個o的咁講究用字 , 我都想搵翻上次拿o既兩篇文o黎舉o下例, 但係重未搵到 , 唔通當垃圾丟o左?
原帖由 happyvalley 於 10-10-30 23:03 發表

點樣標準化的所謂『揀得好』,因為個個小朋友都唔同性格,有 d 喜歡探險,有 d 喜歡神秘,有 d ...

原帖由 Hipuppy 於 10-10-30 23:28 發表
我都唔識解釋 , 應該唔係關乎題材 , 係遣詞用句o既分別 ......感覺上香港o既中文教科書課文無內地o個o的咁講究用字 , 我都想搵翻上次拿o既兩篇文o黎舉o下例, 但係重未搵到 , 唔通當垃圾丟o左?
...

在心中就得 law

我都希望可以'在心中' , 但自從生o左小朋友之後記性真係差o左好多(姓 '賴'?)  

原帖由 happyvalley 於 10-11-1 13:48 發表

在心中就得 law

之前寫o左o既o野突然唔見o左真係有o的失落 , 依加返返
o黎 , 真係太好啦!!!!

請大家唔好o係版面留PM字句 , 直接PM就無問題.

今朝收到電郵話商務舉行一個關於觀察同寫作o既講座 , 但係上網査資料原來已經滿額 , 點解咁遲先通知

之前開o左另外一個話題俾大家估係幾年班o既文章 , 依家
o係呢度繼續......

"菜園裏 , 冬瓜躺在地上 , 茄子掛在枝上."

大部分o既回應都話係小一o既文章 , 答案完全正確 , 不過原來簡單o既句子背後 , 用字都可以係經過一番考究o既.

目弟埋下一段:

屋簷下, 燕子媽媽問小燕子:"你能不能飛到菜園裡去 , 看看冬瓜和茄子長得一樣不一樣?"
小燕子飛去了 , 回來說: "媽媽 , 媽媽 , 冬瓜是大的 , 茄子是小的."

讀到呢度 , 先知道 '躺' 同 '掛' 原來隱藏o左o的訊息 .
‹ 上一主題|下一主題