用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 宣道,培正,民生, 如何選擇???
go

宣道,培正,民生, 如何選擇??? [複製鏈接]

宣道,培正,民生, 如何選擇???
   0    0    0    0

其實我真的唔知點選好, 原來攪入學都好多功課要做, 其實我都只三間學校都係好, 各有各優勢, 但我想知如您們會怎樣選, 宣道同民生唔係可以百分百直升, 而且宣道無中學, 那係唔係民生比較好D, 我知道三間收左先諗都未遲, 但我想了解下大家既意見。謝謝!

醒目開學勳章 貢獻勳章

好睇家長想點培育個小朋友喎!

好似我咁, 我隻c6就唔鍾意民生同培正嘅中小學, 所以我地無報佢地嘅KG
但係如果第時報小學, 我會考慮宣小
基於讀宣幼入宣小嘅機會大少少, 所以如果家長鍾意宣小嘅, 都可以報埋宣幼
中學? 到時入到好d嘅中學, 你都未必想留低直升啦! 宣小派位都好好架!

所以, 家長最好考慮清楚, 你想小朋友之後點先? 我覺得升到幾多百分比唔係最重要, 最緊要係你鍾意邊間多d!
恐龍家

民生幼稚園係100%升上民小的, 佢係一間唔可以參加大抽獎既幼稚園. 連自行都唔玩得. 讀左民幼, 小學想考多D 做BACK UP 的話, 只可考直資OR其他私小.

宣幼好似會收返5X~6X人升上宣小, 因為宣小都喜歡收外來考生~! 雖然宣小冇中學BACK UP, 但佢教既學術絕對唔淺, 所以將來中學派位都唔錯, 好多學生去BAND 1 英中. 而家中學網係九龍城區. 好多好中學.

培正, 都係一條龍, 直上小學的. 我就最喜歡呢間, 因為佢口卑好, 幼小中學都係咁好, 校風撲實. 唔會太谷 (COMPARE WITH 宣小)

以上3間, 我最唔LIKE 民生, 所以排位會係

1)培幼
2)宣幼
3)民幼

但係, 如果3間中, 只有民幼收, 都可以讀左先. 因為始終到考小學時, 都可以叫"進可攻, 退可守" 點都有間民小響手, 再出去打仗.

但係, 如果個心都想試下派位駁下津校的話, 就只係宣幼可以參加GOV 派位.

以上純為平曰睇睇埋埋既意見. 希望冇講錯野.

Sorry 喎..民幼絕對唔係100% 直上民小!! BK 都已討論過好多失敗例子..所以千其唔好咁老定 !

佢又唔比參加GOV 自行 & 大抽獎, 咁佢又唔收返小朋友讀民小, 咁D小朋友點算??

定係如果民小唔收民幼的學生會一早通知, 咁就可以參加返大抽獎??

原帖由 Bonnie 於 25-10-2010 12:46 PM 發表
Sorry 喎..民幼絕對唔係100% 直上民小!! BK 都已討論過好多失敗例子..所以千其唔好咁老定 !

聽聞,如果收唔番果d,老師一早就會比hints你叫你要預備一下同小朋友做定工課…
原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-25 12:58 發表
佢又唔比參加GOV 自行 & 大抽獎, 咁佢又唔收返小朋友讀民小, 咁D小朋友點算??

定係如果民小唔收民幼的學生會一早通知, 咁就可以參加返大抽獎??

...

咁都好D, 但係讀唔上民小既我估都唔會太大多數掛...

原帖由 sheffield 於 25-10-2010 01:30 PM 發表
聽聞,如果收唔番果d,老師一早就會比hints你叫你要預備一下同小朋友做定工課…  

民生小學提供85%學位給民幼學生

原帖由 kayleymum 於 10-10-25 13:53 發表

民小學位比民幼少 即係唔會有85%既民幼學生可以上民小

大家自己上網search 計下數

幼稚園大約300人, 小學有240個位

咁係唔係唔想煩小學問題, 最好都係入培正呢?

如想參加大抽獎就宣道

如果想睇小朋友自己讀書或操行好等...就讀民生呀

原帖由 天天2010 於 10-10-25 14:15 發表

如想參加大抽獎就宣道

最重要係睇你小朋友適合邊間 / 父母心儀邊間.

原帖由 天天2010 於 10-10-25 14:15 發表

如想參加大抽獎就宣道

其實三間都係好學校....
如果真係想入培小....就培幼
如果真係想入宣小....除宣幼之外,總有好多選擇,除非得呢三間offer,咁宣幼啦...
如果真係想入民小....就民幼啦...

哈哈,答左等於無答...
不如從佢地既師資,課程,教學理念,師生比例去比較...如果發覺都係半斤八兩...就比較一硬件...如校舍,設備...

原帖由 kayleymum 於 10-10-25 13:53 發表

應該係不少於85%學額...姐係85%-100%呢個range...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 sllau 於 10-10-25 15:31 發表

應該係不少於85%學額...姐係85%-100%呢個range...

民小嘅學位少過民幼
所以一定唔係100%架喇!  

兩年前, 有朋友講:學校會响K3開學通知相關同學, 佢地升唔到小一, 等佢地去報小一
恐龍家

我知呀...我講既係預留小學學額percentage, 唔係幼稚園收生人數既percentage...

但培正係咪中文學校?

但培正係咪中文學校?
係呀!
原帖由 pingu_k 於 10-10-25 23:50 發表
但培正係咪中文學校?

想問下你,你又知唔知宣小嘅學費係咪好貴架?好似係三間次中最貴的.
原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-25 11:52 發表
民生幼稚園係100%升上民小的, 佢係一間唔可以參加大抽獎既幼稚園. 連自行都唔玩得. 讀左民幼, 小學想考多D 做BACK UP 的話, 只可考直資OR其他私小.

宣幼好似會收返5X~6X人升上宣小, 因為宣小都喜歡收外來考生~! 雖 ...
‹ 上一主題|下一主題