用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道課程深嗎?
go

播道課程深嗎? [複製鏈接]

中文和英文,數學,有否教高一級的,因小女取錄了,明年p1,所以想了解多些
   0    0    0    0

原帖由 minejoujou 於 10-10-23 11:23 PM 發表
中文和英文,數學,有否教高一級的,因小女取錄了,明年p1,所以想了解多些

中文較深,英、数、常都較淺

是比-般津校還淺???還是比名校呀!功課量又多唔多呢?

課程深淺很難說,學校又不供開TSA的成績,所以不知學生的成績屬於那一級,但我發覺與一些名校約教遲半個校期(一般名校會教高半級至一級),跟一般津校則一樣程度。功課量一般不太多。

原帖由 minejoujou 於 10-10-24 11:03 AM 發表
是比-般津校還淺???還是比名校呀!功課量又多唔多呢?

為什么要比較呢?

原帖由 freddielau 於 10-10-24 20:56 發表

為什么要比較呢?

有競爭﹐才有比較﹐才有進步。

其實我覺得課程深淺很難說,真的無得比較, 因為我哋唔係政府學校, 唔需要教高一級或半級去應付升中, 而且教高半級唔代表好, 只係代表教得快, (我個friend 個囡就係o甘), 至於佢哋小朋友明唔明, 真係唔知, 總知要高人半級! 就係o甘簡單! 其實我覺得EC 都一般深, 好多時做PAPER 就知, 而且maths, gs 都係用英文書教, 所以從中已經學識好多嘢!

Understood as EC is through-train with own secondary school. But what about after secondary and proceed to university, are the students good enough and competitive enough to flight for a place?

原帖由 harbinhk 於 10-10-26 15:38 發表
Understood as EC is through-train with own secondary school. But what about after secondary and proceed to university, are the students good enough and competitive enough to flight for a place?

現在無人答到你﹐因為最高班級都只係中五。
我恐怕班學生在校內太舒服﹐未必適應到外面的競爭。

很多家長都不考慮,將來小朋友十多年後,始終都要出來與其他人競爭入大學,除非不在香港升學,若這時才追趕,你認為他們有多少人可以在短期間改變現有的學習方法嗎?過兩年校長約滿離職了,問題始終要自已解決。

原帖由 harbinhk 於 10-10-26 15:38 發表

個人認為學習首要既重點係提起小朋友學習既興趣, 如果小朋友有興趣看書同開心返學, 默書測驗就已經唔係家長同小朋友既負擔了. 況且教深一至兩個學期既課程, 只是為了讓家長安心,可以比別人快一些學習, 但係小朋友吸收嗎? 如果係一個正常既學校學習環境下,你見到自己既小朋友係比較優越, 家長可以教佢一D學校以外或者程度深一些知識. 學習唔係單單倚靠學校呢. 小孩子是自己, 我地一生都要不斷教導佢啦.

EC唔算好深, 學生容易掌握;容易掌握就有信心啦.

dordormom你講得好啱!:) 我儿子明年入EC小一,開始時我都惊太淺,工課少,因儿子的英語水平几好,已在學cambridge--moves,怕入到EC(听人說英文很淺)怕會悶,但儿子也是在普通幼稚園上學,很多時知識不只在學校學,在校不只學學科知識,身心健康成長最重要,EC重視品格教育,有了良好的品格,將來做不到大學生也不會行錯路,能正面面對將來的人生最重要,開心成長,健康心態,面對竞爭也不太徬徨!
:-D :-D :-D

其實大家有無諗下自己點解比子女入EC? 為了希望子女成績比其他學校好?還是讓子女能在愉快學習環境下成長?

再講當佢地升上中學後然後要入大學,漫漫長路,誰能知道5至10年後香港教育制度會變成點?我自己連幾時能一人一票選特首都唔知啦!

每間學校都有自己優點同缺點,我相信無一間係十全十美嘅!

[quote]原帖由 Emailfamily 於 10-10-27 12:42 PM 發表
同意,小兒千辛萬苦入了EC,成續中等,所有subjects(除了中文)都可應付自如,還可有時間發展佢自己的興趣,如網球丶圍棋,作為父母,乎復可求。
如果當初入讀了那些所謂「名校」,現在的我,那裹有空到此吹水!

"真的無得比較,..... gs 都係用英文書教...."

唔一定要比較, 但知道吓都無妨.

同一本書都可以有好多教法或要求.
以常識科為例, 有些學校是要求識串生字, 播道是要求認得d生字.

回覆 14# freddielau 的文章

完全認同!我同呀女都發展緊自己嘅個人興趣,如果入咗名校,睇怕我會失去自己人生嘅自由,仲要做全職媽咪!

人生苦短,我只求自己一家活得開開心心咋!

同意!

但其實EC在將軍澳區是十分出名的學校!不是我說,是聽朋友講的。但最重要是孩子開心,父母安心!

盧校長真的兩年後約滿, 會離開播道嗎???

不會吧:( 希望佢做多十三年,等我儿子讀完中學再走啦!
:-D :-D :-D

相信本地學校都需要跟隨敎育處的指引去辦學, 若果以早較半學期書, 就判定那間學校課程/程度較高, 個人就不認同.

EC並非十全十美, 只是他的優點是否你想要的, 而他的缺點是否你能彌補的.  例如, 英文無 NET, 我就會別外給阿囡在外面補英文.  

但我覺得最重要的是, EC 的學生一定要把握機會, 做好閱讀.  有良好的閱讀習慣做後盾, 再加上願意學習的態度, 就不怕被比了下去.
‹ 上一主題|下一主題