用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Kwun tong - ST. JOE
go

Kwun tong - ST. JOE [複製鏈接]

今日 IN ST. JOE, 除左個校園細 & 舊外, 其餘既野都唔錯. 起碼個校長真係好目標明確, 講明係教深好多.

我仔話 INTERVIEW 完全冇問學術既野, 又冇問英文 (但我個FRIEND 個仔話有問2條), 只係玩積木, 用中文問屋企有咩人, DADDY 媽咪做乜野工作. 仲有畫左幅畫. 佢話畫車.

我估唔到冇問英文, 因為點名時, 老師都有問"WHAT'S YOUR NAME" 小朋友就講比老師知. 加上ST. JOE 講大部係英文教, 連個VCD 都係全英, 我介以為INTERVIEW 都係全英添.

仔仔話冇難度. 不過, 我見都多人APPLY. 都係平常心. 收既, 都會交留位費再等最心儀既小學.

大家又點呀? 我覺得D 嬸嬸就比較冇乜笑容, 有D 惡....
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我小朋友in完, 又係話冇問學術既野, 冇問
中/英/數. 只係用全廣東話傾吓計, 畫畫, 玩積木.

Yes, 我都like佢好直接話會教深d, 啱唔啱家長自行决定, 冇花巧.

我識朋友返緊呢道P.1,係真係教深1級, 人地P.1 St. paul boy's教 book 1, 佢P.1就教book 2. 但深d是否好d,真係好睇小朋友受唔受.  

呢間己經叫做少d人報ga嘞, 我果日apply近3pm去到, 排約500, 咁我估佢cutoff time係4pm, 應該唔會多一兩佰掛. 相比st. paul boy, 英華等己叫少競爭.

係呀, 所以, 都希望佢會收, 咁就有個定心丸啦. 佢亦唔算差, 真係冇其他OFFER, 就乖乖讀佢. 讀得叻 (希望) 才睇下有冇機會轉走.

另外, 你知唔知係咪唔洗2ND IN, 11月24號知得定唔得?? 一TAKE 過? TKS

醒目開學勳章

但我仔話無用中文問, 全部英文問.  佢話係一個短頭髮老師, 唔係外國人.

問咗佢5條問題, 其中問:

1) what's your name?

2) How old are you?

3) Where do you study?

其餘兩條, 我問唔倒, 我仔話唔記得, 佢只係話5條都答晒.

用中文叫佢地玩lego, 砌咩都得, 我仔砌咗間屋.  一堆lego喺枱面, 個個自己攞, 我諗從中睇吓有無人爭玩具.

等問問題時, 有書比小朋友攞黎睇, 不過我仔無攞書睇, 佢話想休息吓喎.   我諗呢part已經凍過水.  

以我所知, 係無2nd interview, 一take過.

感覺幾好, 學樓主講, 除校舍細之外, 其他軟件都覺得好好.  不過感覺係一間幾谷嘅學校.

anyway, 考咗就算, 心安理得.

good luck to you all.  

醒目開學勳章

原帖由 hellojl 於 10-10-23 19:12 發表
我小朋友in完, 又係話冇問學術既野, 冇問
中/英/數. 只係用全廣東話傾吓計, 畫畫, 玩積木.

Yes, 我都like佢好直接話會教深d, 啱唔啱家長自行决定, 冇花巧.

我識朋友返緊呢道P.1,係真係教深1級, 人地P.1 St. paul b ...

agree.

@_@ 唔通係老師自己意願去用乜野語言去in?

不過, 唔諗了. 一TAKE過, 安心等24號來臨.

我其他既DSS/PRIVATE SCH 都有排先有RESULT. 等....等....等....

醒目開學勳章

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-23 22:34 發表
@_@ 唔通係老師自己意願去用乜野語言去in?

不過, 唔諗了. 一TAKE過, 安心等24號來臨.

我其他既DSS/PRIVATE SCH 都有排先有RESULT. 等....等....等....

唔洗太擔心, 實有一間等緊你.  

醒目開學勳章

原帖由 kc_01k 於 10-10-23 22:24 發表
但我仔話無用中文問, 全部英文問.  佢話係一個短頭髮老師, 唔係外國人.

問咗佢5條問題, 其中問:

1) what's your name?

2) How old are you?

3) Where do you study

其餘兩條, 我問唔倒, 我仔話唔記得, 佢只係話5條都答晒.

用中文叫佢地玩lego, 砌咩都得, 我仔砌咗間屋.  一堆lego喺枱面, 個個自己攞, 我諗從中睇吓有無人爭玩具.

等問問題時, 有書比小朋友攞黎睇, 不過我仔無攞書睇, 佢話想休息吓喎.   我諗呢part已經凍過水.  

以我所知, 係無2nd interview, 一take過.

感覺幾好, 學樓主講, 除校舍細之外, 其他軟件都覺得好好.  不過感覺係一間幾谷嘅學校.

anyway, 考咗就算, 心安理得.

Thanks! 希望大家順順利利 !!
咁得意, d問題1樣但用英文/中文問

係呀! 等問問題時, 有書比小朋友攞黎睇. 因briefing前我要去洗手間, 見到d小朋友分2排坐在近門口, 對出有張枱, 小朋友& 老師 1 vs 1 傾.

醒目開學勳章

原帖由 hellojl 於 10-10-23 22:56 發表

Thanks! 希望大家順順利利 !!
咁得意, d問題1樣但用英文/中文問

係呀! 等問問題時, 有書比小朋友攞黎睇. 因briefing前我要去洗手間, 見到d小朋友分2排坐在近門口, 對出有張枱, 小朋友& 老師 1  ...

係囉, 真係神奇, 我無諗過St. Joe用英文問問題.

我仔仲話, 有個長髮老師, 坐度睇住小朋友玩lego, 佢話, 老師唔比人嘈架, 老師要小朋友安靜喎.  

醒目開學勳章

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-23 21:18 發表
係呀, 所以, 都希望佢會收, 咁就有個定心丸啦. 佢亦唔算差, 真係冇其他OFFER, 就乖乖讀佢. 讀得叻 (希望) 才睇下有冇機會轉走.

另外, 你知唔知係咪唔洗2ND IN, 11月24號知得定唔得?? 一TAKE 過? TKS ...

me too!!  都希望佢會收, 咁就有個定心丸!
始終其他大熱學校競爭極大, 真係過得1st in, 又要再擔心
2nd in (唉, 如有我又唔怕煩ar ).  

但我比較like St. Louis 多d, 因升中校綱好d.

係la, 我like 1 take過唔洗煩~~

醒目開學勳章

原帖由 hellojl 於 10-10-23 23:04 發表

me too!!  都希望佢會收, 咁就有個定心丸!
始終其他大熱學校競爭極大, 真係過得1st in, 又要再擔心
2nd in (唉, 如有我又唔怕煩ar ).  

但我比較like St. Louis 多d, 因升中校綱好d.

係la, 我lik ...

希望你快D有粒定心丸啦!

其實ST. JOE真係唔差.

AGREE~ 因為讀ST. JOE 再轉走既都大有人在. 唔係話ST. JOE 差要轉走先得, 只係有D學生真係OUTSTANDING (某程度可能係ST. JOE 教出來的) KEKE

其係, ST. JOE 只係輸蝕在地點. 如果佢坐落九龍城~九龍塘一帶, 肯定好唔同.

原帖由 kc_01k 於 23-10-2010 11:09 PM 發表

醒目開學勳章

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-23 23:18 發表
AGREE~ 因為讀ST. JOE 再轉走既都大有人在. 唔係話ST. JOE 差要轉走先得, 只係有D學生真係OUTSTANDING (某程度可能係ST. JOE 教出來的) KEKE

其係, ST. JOE 只係輸蝕在地點. 如果佢坐落九龍城~九龍塘一帶, 肯定好唔 ...

無錯, 聽聞第一次考試之後, 會走好多人, 一係考得好, 轉去男拔或英華, 一係追唔上, 轉去無咁谷學校.

醒目開學勳章

原帖由 kc_01k 於 10-10-23 23:09 發表

Yes, 我朋友个仔讀緊, 都話唔錯. 正如校長講佢地都傳統ga, 都好注重小朋友的規矩, 我friend話訓導主任己call過佢話佢个仔頑皮

Agreed, 佢只輸在硬件, ie 地理環境(升中選擇) & 位置(太近大馬路). 其餘都ok ar!!

原帖由 hellojl 於 10-10-23 23:30 發表

Yes, 我朋友个仔讀緊, 都話唔錯. 正如校長講佢地都傳統ga, 都好注重小朋友的規矩, 我friend話訓導主任己call過佢話佢个仔頑皮

另外在星島地區報都見佢地take咗政府的funding改建飯堂, 看完此段報導, 感 ...

星島地區報講果間係聖若翰, 唔係聖若瑟呀.

醒目開學勳章

原帖由 task 於 10-10-23 23:37 發表

星島地區報講果間係聖若翰, 唔係聖若瑟呀.

thanks, 己更正

醒目開學勳章

原帖由 hellojl 於 10-10-23 23:30 發表

Agreed, 佢只輸在硬件, ie 地理環境(升中選擇) & 位置(太近大馬路). 其餘 ...

我仔個同學仔媽咪話, 佢大仔初入學時, 都收倒老師電話, 話佢個仔成日傾計. 不過慢慢小朋友都習慣咗.  其實小朋友係要迫?  

My son told me that he can't answer 1 question. He also told me he making Lego and told teacher what's that.

Totally agree it's very good arrangement without 2nd interview.

Just waiting......

我都好肯定! 呢間係好學校. 往年係超多人報. 不過今年佢揀左10月9日收表, 好多人忙緊IN 幾間, 心情唔靚, 被迫唔報這一間. 如果佢揀早一星期收表, 結果會好唔同. 今年我地報真係好好彩!!

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-23 23:18 發表
其係, ST. JOE 只係輸蝕在地點. 如果佢坐落九龍城~九龍塘一帶, 肯定好唔 ...

‹ 上一主題|下一主題