用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 取消
樓主: chloe26
go

取消 [複製鏈接]

我都是一樣,播道會做首選

雖然優才今年既會考成績唔係咁理想,但我個人好buy佢地所講既教學理念(但我小朋友唔係讀gt,所以我又唔知佢地事實上係咪真係做到),我覺得佢地好用心去辦教育,d野係好tailor made去幫小朋友學習,成績雖然未係好好,但係小朋友自己學返黎(唔係谷返黎),呢樣我係好欣賞。

Today I paid the registration fee for Evangel College. It is not a easy decision.

:)

事實每所學校都各有特色, 我有两個小朋友在LHT就讀, 聰明那個學到更多伸延課程, 特別是理科更為出色。平庸那個相對學得比較吃力, 雖有補底班跟進, 做家長的也覺辛苦, 唯有安慰自己將來有英中後盾。學校因不呈分, 也盡量支援學生達到合格水平, 如假期補習等,以便可直升上中學。此校事實整體學習氣氛濃厚, 部份較遜色的學生也受感染, 唯其校舍舊, 但軟件是做得好的, 以上是一些個人分享。

回覆 24# christina06 的文章

多謝你的意見,我和太太在小一簡介會對於LHT的教學模式很認同,亦相信它是一所能培育出好學生的小學。而且LHT和羅氏都在屋企的walking distance,所以這是不易的決定!

其實每所學校各有等色. 個人認為如家長有時間, 有方法和信念教小朋友, 優才 and 真道較好. 因這些活動教學可令你小朋友有時間學多些課外知識. 但如家長沒有太多時間, LHT and EC 較傳统些, 普遍小朋友較熟答題技考. 四間只有優才和 EC 參加TSA, 所以到小五, 小六時小朋友較緊張點. 因有TSA 肯定有叻的小朋友想離開的. 只是個人意.見....

LHT 是以結龍中學的會考成績出色成賣點, 而小學是全數學生直升該中學, 想問下咁會唔會好谷d小朋友呢? 會唔會太大壓力? 定係d老師會好有心地教導佢地呢? 因為都唔知點選擇好...

原帖由 EdwinHo 於 10-10-26 11:33 發表
LHT 是以結龍中學的會考成績出色成賣點, 而小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104是全數學生直升該中學, 想問下咁會唔會好谷d小朋友呢? 會唔會太大壓力? 定係d老師http://ade ...

Just sharing - For me, the most important is how the teachers treat & teach children. EC teachers are using their hearts to treat students and very detail minded. So base on this major point, I chose EC already.

Please release your seat from GT, my son is on the waitlist.  Thanks

原帖由 chloe26 於 10-10-25 23:45 發表
Today I paid the registration fee for Evangel College. It is not a easy decision.

:)

我估LHT 是四間中較谷的一間. 有一點值得讚是LHT 直資開校不久, 夠胆公開 HKCEE 成績. 很多直資學校都沒有公開 result....

原帖由 wkceci 於 10-10-26 02:20 PM 發表
Please release your seat from GT, my son is on the waitlist.  Thanks

我會的。希望你囝囝早日等到心儀的學校

THANKS!

原帖由 chloe26 於 10-10-26 15:19 發表

我會的。希望你囝囝早日等到心儀的學校

我小朋友係LHT讀,間學校表面上都幾谷學生,但其實都算輕鬆,老師亦好有愛心.呢間學校OK

原帖由 patkwokhk 於 10-10-26 18:13 發表
仔仔今年就讀LHT小一。上年都係好似你地咁報左這幾間直資。最後只有LHT收仔仔, 所以唔駛煩! 現在仔仔讀左兩個月, 意見如下:
1) 老師好好: 仔仔好喜歡老師, 我問過仔仔最喜歡那個老師,佢話個個都咁好唔知點揀!
2) 工 ...

patkwokhk

你十分清楚地寫出學校的情況,我的小朋友已經是四年級,見証了學校的変化及進步,雖然三年多,由雙班主任至小班(大約由30降至25人一班等),學校的出發點都是為學生好,她們一步步實淺她的教育理念.最近英文教科書改用效深的書是學校有意將校內成績再調高(個人觀察)的表現.
每年到十月,看見很多家長都將LHT,EC,..等等排位,每每LHT都比下去.我並不覺得出奇.因憑表面,由外觀,老師愛心,英文小學,報名人數等去排,LHT不是出色,但很多軟件要用家最清楚.希望現在十五十六的家長多點問問用家的意見才看到真正的優点及缺點.
四年前,校長在簡介會中說過:辦好LFC中學是LHT的唯一出路. 我欣嘗他的工作及結果.

原帖由 KV125 於 10-10-27 13:09 發表

patkwokhk

你十分清楚地寫出學校的情況,我的小朋友已經是四年級,見証了學校的変化及進步,雖然三年多,由雙班主任至小班(大約由30降至25人一班等),學校的出發點都是為學生好,她們一步步實淺她的教育理念.最近英文教 ...

我個人同意 "PATKWOKHK" 及 "KV125" 的說話, HAHA 我都是LHT小一家長, 細女在LHT 而大仔在津校大家都在TKO讀書.

其實4年前同我大仔及前一年同囡囡選LHT的時候一樣都會選, EC & LHT如選直資的話. 因為兩間學費比較自己可以支付.

其實如題, 我自己都經力過選6年或12年的教育問題如何好呢 ? 那個才好呢 ? 說真其實作為家長基本心中有數...只是對於未來即中學好像不太清楚...便一直想選定一所學校一直上.

我個人覺得優才真的合適資優生或比較叻的學生, 因學校已說明. 如小朋友屬當然最好因很難找到一所可以配合的學校. 他真的會盡量發揮小朋友的才能. 當然家長都要想自己能否協助及學費方面.

而EC & LHT 他們學費差不多一般家庭都能應付, 用心而論EC 都是大部份家長致愛, 有很美的校舍及小學同中學部真的可以一齊, 重點就是英文教學. 只是中學部真的未知道. 其實看家長信不信學校理念.

最後, LHT 說真其實大家都知道小學部是舊D , 但如以上兩位家長都說得很清楚, 他的確是一所不錯的學校, 其實每個家長選得LHT都是相同眼睛是看中學部的.
如選了LHT的家長請放心, 他真的是一所不錯的學校. 校長每每都是以一條龍來教育.

我都有想過到時升中的問題但看多了文章 , 想一想好像太遠到時又可能有很多變化 , 重點我明白點解要選直資先:

一/ 因為想要直升中學有保障及不想大抽獎 .又不想擔心呈份試而一直要在高年級緊迫讀書.

二/ 同意學校理念及其教育 (中, 小學部)

三/ 是否合適自己的小朋友 或 是妳想要小孩如何成長

另外, 我都想多談一談關於LHT與優才中學會考成績問題,我個人覺得考是死的 人才是生的, 有很多叻的人不一定會考成績好. 其實考試只是一個借鏡. 當然的個人看到LHT有此成績很開心及看出校長及老師很用心培育學生. 而優才都不差...況且大家都不同教育,不應作比較的.

平心而論LHT比較近香港教育而優才是比較國際學校那不可以用會考來比的. 我相信選擇優才是已知道他的教育不同一般學校, 那優才教育方面可能不向會考來重點來教書是以他校理念來培育學生.

MIHO

我認同MIHO的分析。
如果GT學費唔係貴過LHT或EC成倍,大家都係差不多學費,甘大家又會點選擇?
原帖由 MIHO.WAH 於 10-10-27 15:54 發表

我個人同意 "PATKWOKHK" 及 "KV125" 的說話, HAHA 我都是LHT小一家長, 細女在LHT 而大仔在津校大家都在TKO讀書.

其實4年前同我囡囡選LHT的時候一樣都會選, EC & LHT如選直資的話. 因為兩間學費比較自己可以支付.
...

我自己作為TKO家長,都慶幸TKO有4間直資給我們選擇。
而且,我相信這4間學校都會無止境被人比較,多謝各位現任家長給我們意見。
其實,4間學校都各有特色,各有優點、缺點。我自己就希望找到適合自己小朋友的學校,而學校肯收就最好啦,呢個matching遊戲,未到出年開學,都仲有變數,各位TKO爸媽,大家仲有機會o架。始終,4間學校都比較新,九龍區的家長只會當TKO四小龍(EC,GT,LOGOS,LHT)是水泡,只要有其他九龍區名校肯收,佢地一定會放番D位出嚟,比我地呢一D真正用家。

4間學校比bk fans 已比較了2,3年. 各有支持者.  當然, 最可信就係用家意見. 你大可去各專輯forum問問or睇睇, 再作比較,應較為可取. 因這裡塘邊鶴比較多 ,  不是用家但可以大放厥詞. 家長們唔會直斥其非, 所以佩服各家長厚度 . 祝大家可以搵到一間合適學校.

好多謝你們分享,我今日都為小兒註冊保良局陸慶濤小學了

‹ 上一主題|下一主題