用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九龍區哪間幼稚園較容易銜接喇沙小學的課程或教學模式? ...
go

九龍區哪間幼稚園較容易銜接喇沙小學的課程或教學模式? [複製鏈接]

想問以下哪一間九龍區的幼稚園,較容易銜接喇沙小學的課程或教學模式?
st.catherine, 樂基, 根德園, 學之園.
   0    0    0    0

KV,SC
曼聯--迷戀,無理性可言;
利物浦--尊重,當年那段光輝的日子...;
亞仙奴--欣賞,全面細緻的短傳打法... ;
車路士-- 唔…響邊度架?

可否解釋為何KV,SC較合適? 為何學之園較不能銜接傳統名校? thank you

喂,老友,講清楚D好喎:

喇沙一件事,傳統名校就另一回事,喇沙不一定代表全部,你到底想問乜 你問喇沙我答你,你問其他學校我無計個播

第二,我無話學之園唔得,我係唔知咋

第三,係一個 (我唔會講邊個)嚮喇沙教左幾十年的人既意見話呢兩間嚮小一銜接上比較好,所以我照話你聽,點解咁講我就唔知了,因為我無教過書
曼聯--迷戀,無理性可言;
利物浦--尊重,當年那段光輝的日子...;
亞仙奴--欣賞,全面細緻的短傳打法... ;
車路士-- 唔…響邊度架?

不好意思, 只是一時心急想問, 所以寫得較含糊.

揀根德園啦 !

原帖由 bbkitko 於 10-10-23 22:36 發表
不好意思, 只是一時心急想問, 所以寫得較含糊.

其實邊間都無所謂, 因為家長一樣都係一定要跟.

都唔可以咁講, 如果讀開間幼稚園係較深, 多功課有默書, 到小朋友上小學, 起碼第一年好輕鬆, 因幼稚園已學完小一課程.  你睇見有好多媽咪又要幫小朋友適應小學生活, 又教默書寫字教到嘔血, 就知慘喇

原帖由 eileenycm 於 10-10-23 23:36 發表
其實邊間都無所謂, 因為家長一樣都係一定要跟.

在九龍塘/城區, KV同SC合共大約1400個畢業生(如不是, 請見諒), 只計男生大約700, 大部份都報喇沙, 保守當有500個, 平均若4%抽獎成功的話, 已經20個. 180個人裡, 有20個, 就是11%. 即9個喇沙裡有1個這兩個學校的畢業生.

在這區的其他幼稚園, 有愉快學習的啟思或 其他國際學校幼稚園. 有深的如KM, YORK. 畢業人數始終無咁多, 百份比無咁大. 所以老師們對於這兩所學校比較深的印象比較強一些.

可以放心, 其他程度深的幼稚園也可以跟得很好. 只是程度淺的幼稚園要跟上比較吃力.

原帖由 亞水 於 10-10-23 18:52 發表
第三,係一個 (我唔會講邊個)嚮喇沙教左幾十年的人既意見話呢兩間嚮小一銜接上比較好,所以我照話你聽,點解咁講我就唔知了,因為我無教過書第三,係一個 (我唔會講邊個)嚮喇沙教左幾十年的人既意見話呢兩間嚮小一銜接上比較好,所以我照話你聽,點解咁講我就唔知了,因為我無教過書

謝謝您們的意見.
原帖由 nicolemummy 於 10-10-24 11:12 發表
在九龍塘/城區, KV同SC合共大約1400個畢業生(如不是, 請見諒), 只計男生大約700, 大部份都報喇沙, 保守當有500個, 平均若4%抽獎成功的話, 已經20個. 180個人裡, 有20個, 就是11%. 即9個喇沙裡有1個這兩個學校的畢業 ...

計少咗喇!淨係St. Cat每年都有差不多18-20個入到LS呀!
原帖由 nicolemummy 於 10-10-24 11:12 發表
在九龍塘/城區, KV同SC合共大約1400個畢業生(如不是, 請見諒), 只計男生大約700, 大部份都報喇沙, 保守當有500個, 平均若4%抽獎成功的話, 已經20個. 180個人裡, 有20個, 就是11%. 即9個喇沙裡有1個這兩個學校的畢業 ...
‹ 上一主題|下一主題