用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇D校風純樸的名校?
樓主: 晴雨公仔
go

有冇D校風純樸的名校? [複製鏈接]

我覺得大部份學校校風都好好(當然包括名校)

原帖由 晴雨公仔 於 10-10-29 17:25 發表
Thank you for sharing but it is not the point I was asking for.

I think you are asking an open-ended question which cannot help collect specific information.  

Whatever. If you are much concerned about the ethos of the school, I would suggest St Rose of Lima's College(版主讚) and Ying Wa Girls' School.  Of course, there are a lot of choices.
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 princesserela 於 10-10-28 01:29 發表
When he write about his future,  I really want to cry! He appreciate all he got especially the only one friend! Wish him all the best!

You are compassionate too.
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

回覆 19# princesserela 的文章

Form One 仔有一顆知足和感恩嘅心,前途一定無可限量。Wish him all the best too !

我深信這男孩有比他姐姐更成功的人生。

原帖由 princesserela 於 10-10-28 01:29 發表
When he write about his future,  I really want to cry! He appreciate all he got especially the only one friend! Wish him all the best!

quote]原帖由 greendotdot 於 10-10-27 21:45 發表 http://forum.ed ...

篇文章超級感動同埋極有同感 !! 細佬觀察力強, 明是非, 文筆流暢生鬼, 又孝順, 將來必有所作為 !! 多謝你的轉載 !!

原帖由 greendotdot 於 10-10-27 21:45 發表
Form One 仔手記
我是一個普通的中一男學生,屋企係普通家庭,一家四口和賓賓,我有個家姐都係讀中一。
升中放榜前
媽咪好緊張,煩惱點樣幫家姐揾名校,佢話家姐top band1 喎,唔好嘥咗佢嘅人才,周圍問邊間名校好啲,校風點?成績點?貴 ...

Agreed. I'll remember this & balance between my two children.

原帖由 win414hk 於 10-11-2 11:55 發表
篇文章超級感動同埋極有同感 !! 細佬觀察力強, 明是非, 文筆流暢生鬼, 又孝順, 將來必有所作為 !! 多謝你的轉載 !!

如果樓主只係想要一堆校名,我諗呢度好多人都可以list一大堆出來,雖然我地既回覆未必係你想要,不過入面講既野,只可以用四個字來形容-->「用心良苦」

一條咁簡位既問題,居然換到咁多有心人既回覆,已經賺盡。
form 1仔既故事入面,佢家姐個間中學,相信講出來無人會話唔純樸,但你會想你囡囡係點既一個人呢?

原帖由 greendotdot 於 10-10-27 21:45 發表
我是一個普通的中一男學生,屋企係普通家庭,一家四口和賓賓,我有個家姐都係讀中一。
升中放榜前
媽咪好緊張,煩惱點樣幫家姐揾名校,佢話家姐top band1 喎,唔好嘥咗佢嘅人才,周圍問邊間名校好啲,校風點?成績點?貴 ...

多謝分享!
Form One 仔將來一定會好叻!佢咁生性。

請問form 1仔呢篇文章轉自邊度呢?真是
thanks!

原帖由 greendotdot 於 10-10-25 15:45 發表
我個人覺得,樓主期望佢個囡將來能夠升讀一間校風純樸的名校,望子成龍,又唔想子女學壞,也是很多家長的心聲,正常不過,而且並非窮人、有錢人、中產、成績上上、成績下下、成績中中等其中一種階層嘅專利。

有家長指出「家庭教 ...

Greendotdot:

謝分享 妳的出現令我得提醒自己有空來"升中派位"這裡看看

我女兒明年也小六了,現在差不多已選定了第一志願,若有變數(如成績大跌)就得請教您們各位大師了

好感動呀~~~

升中放榜前

好感動呀~~~

升中放榜前

睇完篇文章都覺得非常感動, 呢個小朋友好識諗, 好謙虛, 將來都廳該有作為, 自己o既將來唔係在乎讀唔讀名校, 本身人個quality 好重要!

醒目開學勳章

多謝分享,真係好有意思。請問出處係邊呀?

升中放榜前

升中放榜前

Thanks for sharing.  我都要反思一下。

簡直係我心聲

I am sure every parent want to have a kid like him.... and I would really love him more if he is my son!!
But to me honest, I felt that this is a made up story .... Sorry!  I just feel that way :)
‹ 上一主題|下一主題