用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖家九龍塘 VS 播道書院
go

聖家九龍塘 VS 播道書院

請大家俾意見您會選边間呢? WHY?

謝謝!

梗係聖家啦,xx好yap架詐!我有親戚讀緊,用書就好似好深咁,但老師唔掂,太young唔識教書,好既又好快離職。親戚都名列前茅果種學生(個學生冇問題,純粹覺得間學校唔掂想轉出來),想轉校居然冇出路,出面d學校唔肯收。
我知實情係咁多,不喜勿插!

比我會揀聖家!

我會揀聖家.

聖家

梗係揀聖家 !

一定聖家

原帖由 dahchonghong 於 10-10-22 09:55 發表
梗係揀聖家 !

我不比較兩校.  41網女仔津校中, 聖家都只是次於mcs.  抽不中mcs, 但抽中聖家的都會讀, 入面的學生和家長都係好積極的.
~easybring~

無諗過咁一面倒。係聖家太強定播道真係咁不濟﹖ec口碑幾好個wor,但就係衰在未有具體成績睇到,但個勢應該都列入band 1中掛﹖

一般所謂地區名校vs播道,大家又點揀﹖

for sure 聖家la~
honestly,ec太新,列入band 1尾都好忟,我估最多都係brand 2頭~
原帖由 aryee 於 10-10-22 10:44 發表
無諗過咁一面倒。係聖家太強定播道真係咁不濟﹖ec口碑幾好個wor,但就係衰在未有具體成績睇到,但個勢應該都列入band 1中掛﹖

一般所謂地區名校vs播道,大家又點揀﹖ ...

原帖由 OnlyOne 於 10-10-22 11:12 發表
for sure 聖家la~
honestly,ec太新,列入band 1尾都好忟,我估最多都係brand 2頭~

band 2頭﹖有咩原因會咁低評級﹖.......咁就唔應該比錢讀band 2頭wor...
睇黎響ec個forum以外,大家對佢既睇法係好唔同...

咁你點睇一個band 2學生入一般地區band 1 vs 播道﹖thanks in advance

針對你所講的實情,我又有d實情想講下。
我個仔今年讀播道三年級,用書方面,我又唔覺得深喎,英文我甚至覺得淺,中文科就係幾深下,不過同傳統名校比,都可能仲係淺。
老師方面,我覺得都唔錯喎,起碼教過我個仔的,我都覺得教得唔錯,其中一位班主任由小一跟到今年小三,據我所知起碼有另一班係同樣情況。兩位都係好好的老師,又教左三年都冇離職。
至於成績方面,我個仔冇出去考過,冇得比較。不過我知道中學部有同學今年轉左去男拔,咁成績應該都唔係咁差啩。

原帖由 VKwan 於 10-10-22 08:30 發表
梗係聖家啦,xx好yap架詐!我有親戚讀緊,用書就好似好深咁,但老師唔掂,太young唔識教書,好既又好快離職。親戚都名列前茅果種學生(個學生冇問題,純粹覺得間學校唔掂想轉出來),想轉校居然冇出路,出面d學校唔肯收。
我知實情係咁多 ...

九龍城和九龍塘兩間聖家d家長/學校都"谷谷地", 佢地間中學都會升level啦(我估計).

大前提, 要搵一間合程度, 方向一致的學校.   唔係睇深唔深.

~easybring~

個個都揀聖家哦!如果播道和培正比較,又點睇呢?

吓?用呢兩間比?比着我,唔洗諗,一定會揀培正!

原帖由 Rubyhoward 於 10-10-24 02:14 發表
個個都揀聖家哦!如果播道和培正比較,又點睇呢?

我都一定揀培正, 不過我對女冇得考.

培正! 百年字號, 出品有保證.

SURE會揀培正.

會揀播道:
1. 就近
2. 愉快學習
3. 英小. 英中
4. 老師有愛心

不會揀培正:
1. 對我來定說遠
2. 中文中學
3. 谷+傳統
4. 本區附近也有更好的中學, 到時再考

唔好嚇我, 播道係英文書院, 我真係唔expect英文會淺過人喎? 如果係, 我點解要揀佢? (我原本係好想揀播道做首選架)

咁我想問, 播道同油麻地循道, 邊間好呀?

原帖由 bbdou 於 10-10-22 11:25 發表
針對你所講的實情,我又有d實情想講下。
我個仔今年讀播道三年級,用書方面,我又唔覺得深喎,英文我甚至覺得淺,中文科就係幾深下,不過同傳統名校比,都可能仲係淺。
老師方面,我覺得都唔錯喎,起碼教過我個仔的,我都覺得教得唔錯,其 ...

我講的淺,係指課本淺,但教法循序漸進,小朋友容易掌握,又有輔以故事書教學,其他學科都係英文授課,所以整體英文水平並唔輸蝕。

我一向都唔認為學校教得深就係好,最不能理解嗰d專登要教深一年半年的學校,學生明得到就當然冇問題,如果學生根本唔明唔吸收,教得深又有咩意思呢。教學最緊係要教到學生要明白,要理解,要識運用,學生唔明,教深十年都係假。明白了,理解了,才能運用自如,我情願基礎打得好,打得穩,將來才能建更高的樓!

原帖由 Lovelybbs 於 10-10-25 17:25 發表
唔好嚇我, 播道係英文書院, 我真係唔expect英文會淺過人喎? 如果係, 我點解要揀佢? (我原本係好想揀播道做首選架)

咁我想問, 播道同油麻地循道, 邊間好呀?

...