用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學收生疑問????
go

中學收生疑問???? [複製鏈接]

我朋友個女係玩體操巳入港隊,佢話巳收到體藝同聖母玫話要收佢女兒,我想八掛問下,乜唔係要等到全部派位時先會公報邊間收既咩?!?!但我又聽唔得到有其他朋友講咁快就知有咩學校收喎,所以我想八吓個程序,因我個囡囡係一條龍所以冇e個煩腦,所以唔太清楚,咁佢應該係自己比信學校睇學校收唔收佢or會唔會係學校自己住動會識寄信收佢呢?
   0    0    0    0
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

好多名校都有咁做,搵些有特別技能(如: 音樂、運動...etc) 的學生入學校,可以令學校更出名。

體藝係甘,唔奇,因為佢的精神就係收特別技能的人材,讀書叻沒有特別技能都入唔到,運動,音樂...係佢地主要收學生準則.

原帖由 竹葉青 於 10-10-22 01:00 發表
我朋友個女係玩體操巳入港隊,佢話巳收到體藝同聖母玫話要收佢女兒,我想八掛問下,乜唔係要等到全部派位時先會公報邊間收既咩?!?!但我又聽唔得到有其他朋友講咁快就知有咩學校收喎,所以我想八吓個程序,因我個囡囡係一 ...

男拔都講明,如果體育和奧數有突出表現會優先考慮,但我覺得運動員生涯好難過又好短暫,如果學術上有表現者唔需要揀甘辛苦的路.

原帖由 Ivy07 於 10-10-22 09:08 發表
好多名校都有咁做,搵些有特別技能(如: 音樂、運動...etc) 的學生入學校,可以令學校更出名。

咁我想請問,會係學校識得搵個學生,還是會係個一早家長寄信去學校,到時學校覺ok,就話收你架!
我本人同囡囡都係著重學術多d,體藝野咪玩到幾時攪唔掂咪唔玩囉!
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 竹葉青 於 10-10-22 11:36 發表
咁我想請問,會係學校識得搵個學生,還是會係個一早家長寄信去學校,到時學校覺ok,就話收你架!
我本人同囡囡都係著重學術多d,體藝野咪玩到幾時攪唔掂咪唔玩囉! ...

我女的同學係la salle寄信給學校邀請個學生入讀
個同學好似係游泳全港學界第一

嘩!去到全港學界最一,好勁喎!全港學界唔係比果D傳統名校攞晒咩?學界都好似分區先噃!有無人識分學界游泳D比賽,我有興趣知多D(純粹個人想知,不涉小朋友求學取向)!

原帖由 ZZdaphne 於 10-10-22 11:48 發表

我女的同學係間中學寄信給學校邀請個學生入讀
個同學好似係游泳全港學界第一

回覆 1# Sherryko9 的文章

我識有個學生係名校畢業, 然後過了年國讀了2年書, 拿了個 high Dip 證書, 出來做嘢勁suffer.  佢本身讀書唔叻, 是特異功能入去, 入到去只一味操練, 因要保持自己的生存價值, 出來做嘢勁後, 上司同事因他是名校仔, 所以對他比其他人看高一線, 但他英文聽, 講, 寫都麻麻哋, 做又唔識organize, 連收到張cheque都唔知個張係cheque, 重將張cheque file 起咗, 激到個上司吹鬚睩眼, 漸漸就將佢當垃圾放係一邊, 同事對佢亦在背後笑佢.
問佢點解唔做運動員, 佢話唔洗食飯咩!  我覺得佢都幾慘, 佢現在做全識私人教練, 有D不得志, 如果是這樣的路, 何須要入名校呢? 如果無名校的枷鎖, 佢自然地發展去到做全識私人教練, 我念佢會感覺好D.

有幾多家長明白呢個道理 苦了仔女。可能响普通學校,佢哋响學習上會揾到真正讀書的價值。

原帖由 melindalsl 於 10-10-22 12:40 發表
我識有個學生係名校畢業, 然後過了年國讀了2年書, 拿了個 high Dip 證書, 出來做嘢勁suffer.  佢本身讀書唔叻, 是特異功能入去, 入到去只一味操練, 因要保持自己的生存價值, 出來做嘢勁後, 上司同事因他是名校仔, 所 ...

家陣d名校非常功利,好似melinda既case咁,亦都係好正常既事,好多人都會以為入到名校就一凡風順,其實同老闆請人一樣,你既技能岩用咪係咁用你囉,其他野自然有其他人可以用,名校、大公司無野多,就係人材多,到用得咁上下,其實唔會理你其他方面有無進步改善,久而久之到你行出門口之後先知原來連咁簡單既野都唔識......,但你又背住名門出身既虛名...揀學校都係搵返d合適既就算,更緊要既係唔係永遠都攪到個家長急死,但個小朋友好似唔知發生咩事咁...

原帖由 Sherryko9 於 10-10-22 09:50 發表
男拔都講明,如果體育和奧數有突出表現會優先考慮,但我覺得運動員生涯好難過又好短暫,如果學術上有表現者唔需要揀甘辛苦的路.

Sports yes, how do you know 奧數有突出表現會優先考慮?  My experience is not the case.

I hired some graduates from top notch univeristies from UK & USA, even first class honour, some is excellenct, some is OMG.......

睇星島/明報!

原帖由 ANChan59 於 10-10-22 14:15 發表

Sports yes, how do you know 奧數有突出表現會優先考慮?  My experience is not the case.

差唔多日日我都會睇星島/明報的教育版,可以得到唔少新消息!亦留意D學校收生取向和家長取向.

原帖由 Sherryko9 於 10-10-22 14:32 發表
差唔多日日我都會睇星島/明報的教育版,可以得到唔少新消息!亦留意D學校收生取向和家長取向.

Noted, I read ST & MP too, I only take it as reference and not very serious. They can't quote the sources of info, just hearsays.

Many DBS boys study EPGY, not Olympiad. Go to the website and see their achievements, not very focus on Maths Olympiad.

Even my son very good in Maths, teachers nominate him to the school team, he can turn down to represent DBS.......

我聽人講話因為名校收左d運動員,學校又可以好support個學生又就晒比賽考試d時間,所以就好吸引的運動員囉,我女係一條龍學校,但可以學校只著重學術,体藝唔多緊,跟住有人同我講你囡囡玩港隊why唔考dgs呀!佢地會好就你地d時間架,當時我都覺得咁正,但諗深一層我都係覺得讀書緊要d,我冇理由放棄一條龍架!

原帖由 地獄社工 於 2010/10/22 13:09 發表
家陣d名校非常功利,好似melinda既case咁,亦都係好正常既事,好多人都會以為入到名校就一凡風順,其實同老闆請人一樣,你既技能岩用咪係咁用你囉,其他野自然有其他人可以用,名校、大公司無野多,就係人材多,到用得咁上下,其實唔會理 ...

老實答,我所知都係間接知,可能你知的比我多 .
曾幾何時,我姪仔投考LaSa和男拔,兩間都收,姪仔最後揀左LaSa,佢當年小學特別技能係:區際游泳拿某1/2項金奬,奧數有特出表現(學校成績全級第1--基本功夫).

原帖由 ANChan59 於 10-10-22 15:13 發表

Noted, I read ST & MP too, I only take it as reference and not very serious. They can't quote the sources of info, just hearsays.

Many DBS boys study EPGY, not Olympiad. Go to the website and see t ...

佢係派彩之後走去扣門,LaSa收佢先,男拔收佢後,屋企人分析,驚男拔太多有錢仔,除左學費外,還有雜費,一陣還有物物歐洲遊學團還死...(以上是當時分析的結果);LaSa係公營,唔駛交學費,亦享有唔少福利,覺得佢平民凡的,姪仔又話自己鍾意LaSa多D,所以揀左佢.(我所講男拔的只代表當時家人的分析,絕無貶意!)

原帖由 Sherryko9 於 10-10-22 16:11 發表
曾幾何時,我姪仔投考LaSa和男拔,兩間都收,姪仔最後揀左LaSa,佢當年小學特別技能係:區際游泳拿某1/2項金奬,奧數有特出表現(學校成績全級第1--基本功夫).

...

原帖由 Sherryko9 於 10-10-22 16:11 發表
曾幾何時,我姪仔投考LaSa和男拔,兩間都收,姪仔最後揀左LaSa,佢當年小學特別技能係:區際游泳拿某1/2項金奬,奧數有特出表現(學校成績全級第1--基本功夫)....

If you said LSC, may be correct. But you said DBS????

男拔係好多有錢仔, 但亦有好多係一般架咋, 除咗學費外, 基本無雜費架, 其它什麼遊學團, school fete donation 全部都無強逼, 好多家長都無捐款架!

原帖由 Sherryko9 於 10-10-22 16:24 發表
佢係派彩之後走去扣門,LaSa收佢先,男拔收佢後,屋企人分析,驚男拔太多有錢仔,除左學費外,還有雜費,一陣還有物物歐洲遊學團還死...(以上是當時分析的結果);LaSa係公營,唔駛交學費,亦享有唔少福利,覺得佢平民凡的,姪仔 ...
‹ 上一主題|下一主題