用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校 補習問題
go

補習問題 [複製鏈接]

為人父母, 又要搵錢養家, 已經沒有時間照顧仔女的學業, 迫不得已下先比阿女去補習(P.1 & P.2 係冇去補習, 成績都係麻麻), 但係測驗出來既成績同我自己同佢溫都參唔多, 唉~~ P.3 啦, 再係咁落去, 追唔上之餘又驚要留班, 到底你地讀緊聖心下午校的同學仔家長有冇我LI D 問題?? 如果你地比阿女去補習, 會係放學後OR 上學前, 又會唔會有好既補習社推介, 希望有好心人為我解答我既疑難, 等我參考下, 實在感激萬分!!!

p.s. 因我唔係得一個小朋友, 仲有一個讀緊K2, 真攞命
   0    0    0    0

原帖由 bernice78 於 10-10-22 00:44 發表
為人父母, 又要搵錢養家, 已經沒有時間照顧仔女的學業, 迫不得已下先比阿女去補習(P.1 & P.2 係冇去補習, 成績都係麻麻), 但係測驗出來既成績同我自己同佢溫都參唔多, 唉~~ P.3 啦, 再係咁落去, 追唔上之餘又驚要留 ...

唔好咁擔心啦! 咁會好影響自己情緒, 小朋友個個性格同吸收能力都唔同, 我覺得在小學階段自己貼身些教她會比較實際些, 如果平日教唔倒, 試下每個星期六及日抽時間同佢總溫, 佢唔明嘅就試吓教吓其他之後再返轉頭再教可能會好啲.

最緊要同啞女錫錫

小女p1, 我覺得下午班的時間不太好用, 都好明白父母的壓力, 我就用上午9.30am 上門補習普遍話及英文, 一嚟可以善用吓啲時間, 唔喺又好易he咗嗰早上, 二嚟又唔駛行來行去, 然後吃飯加插睇電視, 11.35am上校巴, 放學後當晚做功課, 星期六曰就玩或參加她喜歡的興趣班
我覺得去補習社小朋友好似好辛苦, 時間又長, 私人補習時間短啲,專注啲, 可以問同加強弱項, 唔似補習社又喺不停咁做.做.做.

你哋好有心機培育子女呀! 一年級補習是不是教做功課定學好中英數??

我地就冇啦, 測驗就算得 "2隻馬2隻虎" 都放過佢, 學校的要求如默書測驗跟足, 結果就隻眼開隻眼閉 (原來細佬衰咗自己都知...), 我自己感覺就是你跟足學校的要求 (跟得到話) , 底子都會幾好 (細佬跟家長)

原帖由 mo-b 於 10-10-26 17:41 發表
小女p1, 我覺得下午班的時間不太好用, 都好明白父母的壓力, 我就用上午9.30am 上門補習普遍話及英文, 一嚟可以善用吓啲時間, 唔喺又好易he咗嗰早上, 二嚟又唔駛行來行去, 然後吃飯加插睇電視, 11.35am上校巴, 放學後 ...

囡囡暫時都幾好, 盡量唔想佢咁早就要補習, 就算補我想我會搵上門補, 因為覺得補習社真係一味死做, 上門老師會因小朋友情況而教, 同埋而家啲補習社好貴, 小朋友咁長時間係補習社會好累.

功課晚上我和她做, 補普通話是因為小一開始普教中, 小女上堂時聼不明, 所以幫一幫佢, 英文就跟書本範圍, 但不用書教

hello mo-b,
我囡囡都係讀P.1pm,我都係咁唸唔想佢上午係度hea,學校一星期一堂亦唔足夠,我亦搵緊putonghua teacher,但搵唔到,可以介紹一下妳果個給我嗎? 請問佢收幾錢? 程度如何? 麻煩晒!
‹ 上一主題|下一主題