用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 澄清啟事:學校並沒有欺凌事件
go

澄清啟事:學校並沒有欺凌事件 [複製鏈接]

澄清啟事:學校並沒有欺凌事件

今朝早番學見到校務處既楊小姐,佢同我講話:最近收到d家長電話(包括準備考宏信既家長), 想問下學校係唔係有欺凌事件,佢地聽到d傳聞係話: 有year7既學生欺凌year1既學生, 將佢推落樓梯或將佢撞埋場整穿頭.........
其實事情並唔係咁樣, 只係d人以鵝傳鵝,越傳越誇張, 最後變左欺凌事件.

其實事原係9/10,我個仔(year1)同我講話: 當日佢同幾個同學仔食完luch之後, 問過老師話可以比佢地自己落playground玩.響playground有d哥哥 (year 2) 同佢玩波, 我個仔手上抱住個波跑, 咁後面有個哥哥追佢想搶個波, 之後個哥哥從後推佢一下, 結果撞左落個石膊度(近樓梯附近), 之後就撞穿左個頭勒,但我仔話當時睇唔到邊個推佢.最後學校就叫左白車送佢去醫院, 結果縫左2針.

其實無人想有意外發生, 我亦無怪責任何人,而哩件事,我同學校大家都有責任, 我個仔本身比較頑皮,好鐘意玩追逐遊戲,
我自己又無提醒小朋友叫佢唔好響學校亂跑.而學校方面,老師亦有責任看管小朋友同提點佢地.

事件發生之後, 我睇到學校已經作出左改善,響playground當眼處貼上"PLEASE WALK"既公仔海報.
另外,老師見到有小朋友亂跑/追逐既時候,都會叫佢地唔好跑,以免發生以外.

0    0    0    0

唉,點解D人可以咁無聊。睇番之前你的留言,都沒有欺淩的意思。這真是以鵝傳鵝的威力...

原帖由 petpet1117 於 10-10-21 17:24 發表

今朝早番學見到校務處既楊小姐,佢同我講話:最近收到d家長電話(包括準備考宏信既家長), 想問下學校係唔係有欺凌事件,佢地聽到d傳聞係話: 有year7既學生欺凌year1既學生, 將佢推落樓梯或 ...

越傳越誇......真係要小心唔好盡信傳言

petpet1117澄清得好, 免些攪事者又大做文章, 加鹽加醋.

petpet1177,

多謝你的澄清,免得有d麻煩友又四處去唱衰宏信!

原帖由 petpet1117 於 10-10-21 17:24 發表

今朝早番學見到校務處既楊小姐,佢同我講話:最近收到d家長電話(包括準備考宏信既家長), 想問下學校係唔係有欺凌事件,佢地聽到d傳聞係話: 有year7既學生欺凌year1既學生, 將佢推落樓梯或 ...
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

我都係做應做既事姐, 我唔想比d人越描越黑,
令學校聲譽受損.

原帖由 hlbaby2004 於 10-10-23 13:18 發表
petpet1177,

多謝你的澄清,免得有d麻煩友又四處去唱衰宏信!

你真的深明大義.唔會將責任推向別人.
希望各位家長都是如此.
‹ 上一主題|下一主題