用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家有否覺得現在讀書辛苦過我哋細個的時候 ...
樓主: moon988
go

大家有否覺得現在讀書辛苦過我哋細個的時候 [複製鏈接]

每日放工迫住兩三個小時內完成晒所有工作,實在好辛苦,一至五都唔敢約人食飯, 又冇得學吓野, 雖然有人話同仔女温習好傷感情,但我都決定選擇辭咗份工, 自己跟返

雖然係辛苦,但我發覺現在的小朋友比我們小時候聰明很多, 他們會懂得發問一些自己從沒有想過的問題, 觀察力亦比我們強, 這應該跟他們參與學習較多課外活動有關

我個人感覺是小學的程度是比我們以前深, 但去到中學特別高中, 又淺了許多, 再上到大學, 平均的水平比以前的有差別.

我覺得數學淺左, 中,英就深過以前.

原帖由 panbaby 於 10-10-25 03:31 發表
我個人感覺是小學的程度是比我們以前深, 但去到中學特別高中, 又淺了許多, 再上到大學, 平均的水平比以前的有差別.

原帖由 jollyma 於 10-10-24 23:06 發表
每日放工迫住兩三個小時內完成晒所有工作,實在好辛苦,一至五都唔敢約人食飯, 又冇得學吓野, 雖然有人話同仔女温習好傷感情,但我都決定選擇辭咗份工, 自己跟返

雖然係辛苦,但我發覺現在的小朋友比我們小時候聰明很多 ...

你發現帶孩子的樂趣就好了,辛苦過後是值得的。

原帖由 panbaby 於 10-10-25 03:31 發表

好似真是深了一些。

有時做家長是辛苦的,又要看顧家庭,又要返工,又要做好管教的工作,真是不容易,如果成績吾好,問題又在自己身上,仔女不是由父母生的,但有問題就會在其中一方身上,做父母很大壓力。
如果大家互相支持多一點,家注入愛和笑聲多一點,你的家巳不一樣,不會因一點點小事就發脾氣,對大家都有好處。

每日4:00先返屋企, 9:30前要上床,得5個幾鐘,要做功課,食飯,沖涼,玩電腦,睇電視,溫默書,同佢傾下都無咩時間........ .,1個星期趕4日都幾苦, 如果返半日就好了!起碼仲有d時間玩下

話5個鐘, 即使不看電視, 也是趕頭趕命的, 做每件事中間, 不容許有無聊說話, 免得心散, 女女完成校內功課後吃晚飯, 之後還要做網上功課, 課外功課和練琴, 好像一部機器, 每天都在趕工, 才可以準時在9時半上床... 往日的笑臉不再展現...

原帖由 kitkit218 於 10-10-26 13:21 發表
每日4:00先返屋企, 9:30前要上床,得5個幾鐘,要做功課,食飯,沖涼,玩電腦,睇電視,溫默書,同佢傾下都無咩時間........ .,1個星期趕4日都幾苦, 如果返半日就好了!起碼仲有d時間玩下 ...

原帖由 julietta 於 10-10-26 21:38 發表
話5個鐘, 即使不看電視, 也是趕頭趕命的, 做每件事中間, 不容許有無聊說話, 免得心散, 女女完成校內功課後吃晚飯, 之後還要做網上功課, 課外功課和練琴, 好像一部機器, 每天都在趕工, 才可以準時在9時半上床... 往日 ...

我們有時很忙,但吾知為了甚麼,心裏很想和他們說說話,閒談半句,有時候實在很多東西要做,無法有很好的溝通,以致一開口就是:你做好功課未,溫好習未,未做好學習的事不能做看電視、玩等等......。有時真是要關心一下他們的心靈,但無奈有時都在這方面做得不太好,不過我會努力,希望孩子是一個有知識又快樂的人。

確實感覺到很辛苦

大人和細路都是日日趕, 日日忙

希望今次測驗完後, 可以好好地休息一下
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 moon988 於 10-10-26 13:06 發表
有時做家長是辛苦的,又要看顧家庭,又要返工,又要做好管教的工作,真是不容易,如果成績吾好,問題又在自己身上,仔女不是由父母生的,但有問題就會在其中一方身上,做父母很大壓力。
如果大家互相支持多一點,家注入愛和笑聲多一點,你 ...

你講中曬我嘅問題, 自從個女上小學我就幾乎晚晚獅子吼

醒目開學勳章

原帖由 brianshe 於 10-10-22 11:47 發表
點會無得選擇, 亞仔返下午校.
早上起身仲可以親子一小時, 我先返工.

好多區都冇了半日班啦 ! eg. 沙田. 大埔 .荃灣 , 根本冇得選擇

原帖由 peggy 於 10-10-27 19:52 發表

好多區都冇了半日班啦 ! eg. 沙田. 大埔 .荃灣 , 根本冇得選擇

絕對係, 我都替我小朋友覺得辛苦.

回覆 20# moon988 的文章

人人都話一二年班80分都拿不到, 上到小四小五就很不受學校歡迎. 班中成日有果D資優小朋友, 總是不用點讀就會有好成績, 唉!我個囝, 會讀但不是聰明, 比別人用上很多很多的時間才可以不被學校出那份反轉來問你的試卷考到, 我覺得讀傳統係自己玩自己.結果, 你讀到好好的成績時, 你再望望身邊朋友讀IS的仔女, 不要天天苦練, 又不見得差很多, 有時佢地好似叻D.

傳統, 要谷成績, 又要幫佢諗中學, 如果入唔倒BAND1中學, 語言又唔得, 最後得個吉, 有時, 真係唔知自己做緊咩!鬼佬都無我地讀咁多書, 做咁多功課, 又唔見佢地搵唔倒食?

囝囝己讀了LOCAL三年, 佢次次考試, 我都失聲, 因為要問書, 之後又默書, 跟住又測驗, 想轉一間可以比我地大家都舒服D同佢又會讀到書的學校...

如果大家可以掉轉身份, 我地去做一星期孩子, 可能就唔會迫得佢地咁慘, 家長們有沒有想過依家的孩子真的好多時失去左應有的童真, 每日都是做功課同上補習班或參加一些不是自願的課外活動, 人生的意義果真是如此麼?
可憐天下父母心 :cry:

應該是教育局政策問題嗎?
囡囡現在才找k1,已經競爭激烈找學校,又話邊間教得深邊間教得淺,上到P1又點...,一大堆將來問題要由2歲開始諗起,香港家長真係辛苦.
小朋友連玩嘅時間都無,童真又係咩嚟!

是啊, 整個社會都有問題, 學校的程度越深, 越受家長歡迎, (羊群心態, 唯恐自己的小朋友落後於人)一年級教3,4年級的東西, 學校為了迎合家長, 唯有鬥深, 很多時學校教的東西考試是不會考的, 課外反而佔了50%以上, 這樣又造就了不少雞精班, 發了他們卻苦了孩子.

原帖由 MMCP 於 10-11-10 14:40 發表
應該是教育局政策問題嗎?
囡囡現在才找k1,已經競爭激烈找學校,又話邊間教得深邊間教得淺,上到P1又點...,一大堆將來問題要由2歲開始諗起,香港家長真係辛苦.
小朋友連玩嘅時間都無,童真又係咩嚟! ...
可憐天下父母心 :cry:

大家講到現在讀書好似人間地獄咁。其實有沒有想過,為何要拿九十幾分?九十幾分就完全等於學業好?

我囡囡讀中三了,從小學到中學,玩樂的時間很多,看課外書的時間很多,但溫書、做補充練習的時間極少,無壓力地讀書,結果中學入了band 1學校,現在各方面的根底都很好。明年讀高中,我是樂觀的。

教育專家介紹過很多有效而且愉快的讀書方法,不過,大部分香港家長總是嗤之以鼻。我教女則幾乎照足專家所講,初小成績不好,但慢慢就追上了,然後就越來越好。

如果我說,求學不是求短期的分數,今天所做的一切,在未來一兩年內都不能夠在分數上反映出來,但幾年之後就會跑贏同學,而且越跑越強勁,有多少家長會效法?

原帖由 mimikitty28 於 10-11-10 13:55 發表
如果大家可以掉轉身份, 我地去做一星期孩子, 可能就唔會迫得佢地咁慘, 家長們有沒有想過依家的孩子真的好多時失去左應有的童真, 每日都是做功課同上補習班或參加一些不是自願的課外活動, 人生的意義果真是如此麼?:ig ...

如果轉身份,我都做吾到。最大問題是,如果小時不快樂,中學都不一定快樂,做工很多時都不快樂,咁將來就會很容易出現憂鬱症,現在有心理病的人越來越多。我們作家長的,是要平衡小朋友的生活,學東西是重要,但玩遊戲和休息是很重要。
‹ 上一主題|下一主題