用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家有否覺得現在讀書辛苦過我哋細個的時候 ...
樓主: moon988
go

大家有否覺得現在讀書辛苦過我哋細個的時候 [複製鏈接]

原帖由 hasmama 於 10-12-7 13:51 發表
依家d小朋友真係超辛苦, 年代唔同, 要求既都唔同...
只係講個書包, 我以前邊要囉咁多野ga

個書包真是很重,所以現在出了很多有輪的書包,而小朋友長期要背這些負重的東西,脊骨可能會有問題,有時做家長真是會有很多擔心,但又可以怎樣,向學校問又問過,都是一樣。

係, o的書包真係好重.. 有時我唔太同意o的人講, 仲咩要幫個小朋友取書包, 這是他們的責任, 但當連自己都覺得重, 更何況一個小朋友le ? 我覺得唔會因為幫他們拎書包會另他們沒有責任心, 責任心不是用拎書包來衡量...
原帖由 moon988 於 10-12-7 21:58 發表

個書包真是很重,所以現在出了很多有輪的書包,而小朋友長期要背這些負重的東西,脊骨可能會有問題,有時做家長真是會有很多擔心,但又可以怎樣,向學校問又問過,都是一樣。 ...

回復 1# qkhui 的帖子

100% agree !!!

回復 124# qkhui 的帖子

我要求小朋友自己揹書包, 我覺得咁樣佢先有一種責任感係自己返學, 不過我會幫佢拎住一部份書, 到學校門口放返入書包內. (遇著落雨或特別情況我都會幫佢拎書包嘅)
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

以前我都是自己揹書包,但以前12:30就放學,大多數的人都是回家食飯;現在有些不同,我個小朋友最多書上課其中一日有七科上課,那天上課共要帶二十多本書加簿加作業,還有在學校食小許茶點和帶水,食午餐的餐具。真是吾好說吾重。

今日看見有其他分享說假期功課有二十幾至三十樣,我都嚇一跳,現在的學生真是辛苦。
近日看一本書,書中講出我一直不太了解的事,就是原來以前小一,只要求識得二三百字,但現在要求的是一千二百個字,所以現代的小朋友很辛苦,如果在幼稚園巳學到二三百字,上小一本是唔會太辛苦;但要一千二百字,要付上多少努力才夠,所以我和孩子的關係,都要付上在這辛苦中,真是覺得不值,但作為家長的我們,在這教育制度下又可以怎樣?

原帖由 qkhui 於 10-12-8 10:04 發表
係, o的書包真係好重.. 有時我唔太同意o的人講, 仲咩要幫個小朋友取書包, 這是他們的責任, 但當連自己都覺得重, 更何況一個小朋友le ? 我覺得唔會因為幫他們拎書包會另他們沒有責任心, 責任心不是用拎書包來衡量...  ...

書包真係太重, 一年級時真係唔想比小朋友自己背書包, 但又覺得唔係太好, 終於而家二年級,比我諗到加個環保袋,裝功課/課本. 咁就可以自己背書包, 但又驚會唔見個環保袋 .

回復 130# HIN2003 的帖子

其實我覺得有99%的小朋友, 大大下就會明白, 書包要自己揹, 小一/小二時, 他們實在太細個, o的書包又真係好重, 我覺得幫他們揹返學都不是什麼大問題..
好似我仔仔, 今年升小三, 不用叫他自己巳知要自己揹書包.
不過好同意現在小朋友讀書真係好辛苦. 政府仲要攪好多唔同o既野出來, 小三/小六有tsa.. 平時功課巳多得不得了.. 仲要不停噉做tsa.. 真係慘

回復 1# qkhui 的帖子

事實上, 係大人辛苦過小朋友, 尤其是好似我地要返工ge mami. 放左工, 飯都未食又要跟功課, 溫默書.

原帖由 qkhui 於 11-1-4 12:21 發表
其實我覺得有99%的小朋友, 大大下就會明白, 書包要自己揹, 小一/小二時, 他們實在太細個, o的書包又真係好重, 我覺得幫他們揹返學都不是什麼大問題..
好似我仔仔, 今年升小三, 不用叫他自己巳知要自己揹書包.
不過好 ...

同意,我小朋友小一至小四,好多時都係我幫佢拿書包,因為他好瘦又生得唔高(幫佢係基於成長生理健康),個書包連我這個大人都覺好似石頭咁重。但當我見佢大隻番d時,叫佢自己揹,佢馬上就自己揹返,完全無認為這不是他的責任。

有時去街,我d野好重時,我都會叫老公幫我手,但我細個時都係自己揹書包喎。

見過有小朋友因為書包過重,上樓梯時好似集烏龜咁跌倒反轉左...仲聽聞不少例子因揹書包d骨長歪了。

真係唔知點解,成日有人話要訓練佢地自己攞書包的責任。或許是個別小朋友會因為大人幫忙揹書包而會學唔到責任吧﹗

既然我個小朋友唔受這個影響,而幫佢揹又可以幫到已經又瘦又唔高的他,咁就緊係以自己小朋友健康為優先考慮,唔須要理會其它人的批評了。

回復 133# 叮鈴 的帖子

我十分認同你所講..
有時到超市買野, 都會分一些比仔仔拎, 有時真係要睇佢地應唔應付到.. 我相信可以在其他地方訓練他們應有的責任.

我並不同意!現在小孩很快樂!又有那麼多物質享受。我看見很多小孩真的很懶惰,寫多一個字也嫌辛苦。回想小時候,我寫字真的很多(所以我不會寫錯字,現今小孩寫字太少,反而常常寫錯),功課量又多,但是沒有什麼怨言,也會自動自覺做功課。自己英文跟不到進度,父母也不懂英文,我也沒有要求補習。
不過,有時真的覺得很諷刺,有些家長不斷批評香港的填鴨式教育很差勁,但是,家長則不斷要子女學這樣學那樣,根本就是本末倒置,反而怨教育政策!!
我覺得不必擔心小孩是否辛苦,越是經常提及,反而小孩真的覺得辛苦。

比起以前辛苦!! 可以怎樣??

以前邊有六個月大的bb返pg去學五種語言架!e家d小朋友無返pg巳經好怪,age2開始課外活動......,社會富裕左,對小朋友的要求又唔同左怪!

小朋友,大人一樣咁辛苦,努力之後再努力啦!

凡事有兩面....
我細個時都覺得讀書辛苦, 但宜加望住個大仔, 我又覺得自己細個冇努力過~!!
其實個個年代都有難處, 我阿媽個果年代 至 今, 各有各好與壞, 咁又點可以相提並論!!?

某程度我都覺得求學係要求分數, 分數係代表小朋友理唔理解學嘅野, 有冇努力到, 家長見到小朋友60分, 心中明白小朋友要加倍努力, 見到小朋友100, 就明白小朋友不但有努力過, 仲知道小朋友能力去到邊....

唔係話要小朋友同其他人比較分數, 而係要同自己比較, 定個目標姐~!!

將來做事, 工作都係咁, 家長常為小朋友找值口, 當小朋友升中後, 佢就發覺自己的位置, 識諗嘅會努力追, 但唔識諗嘅咪一味話個世界唔公平....d 80後就係咁....

我細個就係咁, 成績中遊, 升中後發覺要達到心目中的理想, 要死追欄追, 但個底唔好, 好難追, 所以我又可以冤邊個吖~?? 唔通冤我阿媽冇谷我讀書咩~??!

小朋友大多唔識諗, 有得選擇, 佢地實選擇左玩先架!! 所以家長對小朋友有期望的話, 要堅持理念呀~!!

‹ 上一主題|下一主題