用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道取錄信
樓主: FeiSeeNai
go

播道取錄信 [複製鏈接]

原帖由 fotk 於 10-11-4 10:07 發表
a lots of parents love this school, why? I heard that the principal love people to "beg" him on the school seats...

A lots of principals enjoy people to "beg" them for the seats, encourage a lots of  ...

put it this way, pride and prejudice.

his pride  and we be prejudiced .

我有同個女報,但唔太著緊。就算收左(我唔知住丫),都多數唔會註冊。不為什麼,也不是批評什麼,只是覺得不太適合女兒。in 完就算。

with all my heart,祝有心入讀的parents替孩子取得學位。

曼聯--迷戀,無理性可言;
利物浦--尊重,當年那段光輝的日子...;
亞仙奴--欣賞,全面細緻的短傳打法... ;
車路士-- 唔…響邊度架?

I love your comments!! My interpretations

Pride =selfish, disrespects of others
Prejudice=ignorance, then they prejudice or exclude without awareness, felt like he/she is doing the right thing..

原帖由 亞水 於 10-11-4 10:19 發表

put it this way, pride and prejudice.

his pride  and we be prejudiced .

我有同個女報,但唔太著緊。就算收左(我唔知住丫),都多數唔會註冊。不為什麼,也不是批評什麼,只是覺得不太適合女兒。in 完 ...

學校呀,學校呀,真慘,這裡滿有爭議。

當機立斷,破除爭議。

23/10那批小朋友尚未面試, 就已經出左offer給 9/10 那批小朋友 ,  對23/10那批家長已經受到很大的傷害, 到現時23/10 那批小朋友已經面試完, 期待 2/11/2010 已經可以知道結果, 但 EC 沒有守信用, 到現時尚未收到任何消息. 實在折磨死我地這班家長.

Offer 又好, Reject 又好, 總應該在公佈當日給家長 一個了結.

咪係, 話明11月2日前收到, 就即係學校應該係11月1日或之前將信件放入郵箱, 好多學校講明邊日就邊日, 你做唔到, 就應該寫11月頭咪得lor...

我琴日都有打去問, 佢話所有信件都係11月2日sent晒出去, 咁我問, 我知而家好多家長都收offer電話, 咁我收唔到, 係咪即係reject? 佢話以信件為準... 最後仲好無禮貌話... 總之你5號收唔到先再打黎問la... (感覺非常不好!!)

原帖由 TIGERBAMA 於 10-11-4 10:02 發表
講明11月2日前收到通知......
都做吾到!
學校好似發 offer 發得好鬼祟......
逐批逐批叫人去註冊....
好似想收到夠為止根住先發 reject letter........

係,  so far 咁多間學校都 "好守信用" 咁如期公佈成績, 唯獨是"佢"做吾到.......

原帖由 2boysmami 於 10-11-4 11:23 發表
咪係, 話明11月2日前收到, 就即係學校應該係11月1日或之前將信件放入郵箱, 好多學校講明邊日就邊日, 你做唔到, 就應該寫11月頭咪得lor...

我琴日都有打去問, 佢話所有信件都係11月2日sent晒出去, 咁我問, 我知而家 ...

The teacher popped us this question during the parents' interview:

Teacher: "If EC accepts your child, chances are that other 'famous' schools will extend offers. So, what will you do?"

My answer: "Well, I think the chance of my child getting into any 'famous' DSS school is practically zero."

Teacher: "Well, assuming that your child does get offers from both EC and a 'famous' school?"

Do you get the same question during the interview? I wonder what kind of model answers they are expecting, and what kind of parents do they want.....

Just curious......

本來對呢間學校都幾有好感,但面試當天遇到的男老師表現得很趕的,不停望出外面,根本沒有留心我們的對話,之後已經覺得不會被取錄,果然到現在都冇消息,我相信呢幾天收信的應是reject letter.但他們應檢討面試流程,應一視同仁,用統一方式通知,不可以一些以電話,另一些即使打到比學校都拒絕,要他們等收信,此等行政混亂如在教學上一般使用的話便會令父母們不放心.

咁邊間至係你心水?

原帖由 亞水 於 10-11-4 10:19 發表

我有同個女報,但唔太著緊。就算收左(我唔知住丫),都多數唔會註冊。不為什麼,也不是批評什麼,只是覺得不太適合女兒。in 完 ...

問卷:如果最後收到係取錄大家會唔會去註冊?
原帖由 媽媽仔仔 於 10-11-4 11:41 發表
本來對呢間學校都幾有好感,但面試當天遇到的男老師表現得很趕的,不停望出外面,根本沒有留心我們的對話,之後已經覺得不會被取錄,果然到現在都冇消息,我相信呢幾天收信的應是reject letter.但他們應檢討面試流程,應一 ...

原帖由 媽媽仔仔 於 10-11-4 11:41 發表
本來對呢間學校都幾有好感,但面試當天遇到的男老師表現得很趕的,不停望出外面,根本沒有留心我們的對話,之後已經覺得不會被取錄,果然到現在都冇消息,我相信呢幾天收信的應是reject letter.但他們應檢討面試流程,應一 ...

in 我哋個女老師都係咁, 好冇禮貌, 我聽簡介會覺得校長好有熱誠辦好哩間學校, 所以報名, 但我遇到嘅老師實在不敢恭維, 今日收到信, 唔收都預咗, 但冇諗過連小朋友個英文名都會串錯囉

收到?  我要等放工至知!

原帖由 danielmama 於 10-11-4 13:35 發表

in 我哋個女老師都係咁, 好冇禮貌, 我聽簡介會覺得校長好有熱誠辦好哩間學校, 所以報名, 但我遇到嘅老師實在不敢恭維, 今日收到信, 唔收都預咗, 但冇諗過連小朋友個英文名都會串錯囉 ...

我最初很喜歡EC, 但近日十分討厭.

我已另有OFFER, 雖然最初排位不及EC高, 但一定不會"BEG"EC 校長.

我覺得校長處理手法有點不智, 收了最TOP 的學生, 但其實最TOP 的學生自有更好的OFFER, 最後會放棄學位.

EC連WAITING 都不給, 變相影響心儀人仕的去向. (EG. 我). 沒有WAITING, 我憑什麼信心去扣門? 自問囡囡不是甚差, 我才不會去 BEG.

面見家長的問題應該是一樣的,我都好想知獲取錄的家長(又沒有兄姐就讀該校)是怎樣回覆的。

個人覺得,此校取錄與否,很視乎家長的「答案」,因為孩子說他那部份很容易。

原帖由 gabeparent 於 10-11-4 11:35 發表
The teacher popped us this question during the parents' interview:

Teacher: "If EC accepts your child, chances are that other 'famous' schools will extend offers. So, what will you do?"

My answer: " ...

哈哈..我都話呢間學校好無禮貌,所以我無去IN,真好彩..

之前見過播道的留言,interview家長的有些不是在校老師,所以你見的也未必一定是老師。

原帖由 danielmama 於 10-11-4 13:35 發表

in 我哋個女老師都係咁, 好冇禮貌, 我聽簡介會覺得校長好有熱誠辦好哩間學校, 所以報名, 但我遇到嘅老師實在不敢恭維, 今日收到信, 唔收都預咗, 但冇諗過連小朋友個英文名都會串錯囉 ...

唔係咁呀,不過嗰個老師真係有啲問題,當天我已經同老公講,遇到咁嘅老師一定被reject,(雖然仔仔話全部識答),其實校長一定知呢啲情況,係佢control唔到啲老師?

等左咁耐, 終於收到reject 信了. 不太失望,因已有心理準備.

未返屋企睇信箱,不過今日至收到的應全是reject信?

信裏仲話如果想取回portfolio, 要於30/11前取---> 咁特別? 未見過會有呢樣服務...唔通又想試下家長有冇誠意? 冇誠意就將來叩門免問??
‹ 上一主題|下一主題