用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 下星期小六上學期第一次考試...
樓主: Milkky
go

下星期小六上學期第一次考試... [複製鏈接]

哎,係我講得 5 清楚,我 5 知你想 5 想開名考邊間,DSS = direct subsidy school (直資) 。
SPSS 係 5 易讀,我之前都問過吓 d 小學老師至做決定。
但我都相信讀得辛苦之餘大部分囡囡會覺得學校生活係開心 ge。

原帖由 chatroom台長 於 10-11-10 11:30 發表
Hi Rattie, 乜 DSS = Convent 我真係唔知呀, 我仲以為係 SPCS 哈哈 ~~ MSS 係咪 Marymount 呀 ? 呢間要係自行第二個選擇去試, 其實我同亞女都好懶唔想去 in 咁多間, 我女就一心想升過隔離就算咩都唔考, 佢話想同番自 ...

我都好想同阿女考直資,不過佢寫到要成績好好,又A又B..我地係新界轉出來讀,成績有幾好,想都想到啦....追左幾年先追上來,吾係好敢TRY....個心就好想讀英中,因為~~~呢樣係全港既家長都希望既....雖然係港島至強姐..但都吾係BAND 1...見埋老師先再算..

Hi Rattie,  哦...原來係咁真係唔好意思我自己擺烏龍, 我自己就覺得其實中學間間都辛苦嫁喇, 最緊要個女鍾意間學校, 日日番學開心緊要個成績, 好過去左間日日同我講唔想番學既學校, 同埋佢而家d朋友仔我起碼識得佢地d媽咪, 希望如果一齊升番無咁易學壞, 星期六開家長會我都問下班主任有咩意見, tks a lot ! 你真係好好人:loveliness:

原帖由 Rattie 於 10-11-10 12:03 發表
哎,係我講得 5 清楚,我 5 知你想 5 想開名考邊間,DSS = direct subsidy school (直資) 。
SPSS 係 5 易讀,我之前都問過吓 d 小學老師至做決定。
但我都相信讀得辛苦之餘大部分囡囡會覺得學校生活係開心 ge。

...

直資學位冇少到,來年升中人數卻比今年少,冇理由 5 去試一試。

原帖由 ydoris 於 10-11-10 12:12 發表
我都好想同阿女考直資,不過佢寫到要成績好好,又A又B..我地係新界轉出來讀,成績有幾好,想都想到啦....追左幾年先追上來,吾係好敢TRY....個心就好想讀英中,因為~~~呢樣係全港既家長都希望既....雖然係港島至強姐..但都 ...

ydoris, 今次呈分試成績唔係太好! 英文唔合格! 聽補習班老師講今次份卷都幾深, 有個同學仔平時英文好勁,今次都係得90分! 仲話呈分試出卷會淺d, 佢學校一d都無留手羅! e家攪到我仲擔心左!

其實中學間間都辛苦嫁喇 ---> 同意。
番學開心緊要 ---> le 都係我常常問住囡囡 ge 問題。
你識得體諒你囡,佢應該都有好日子過。
Good luck!

原帖由 chatroom台長 於 10-11-10 12:46 發表
Hi Rattie,  哦...原來係咁真係唔好意思我自己擺烏龍, 我自己就覺得其實中學間間都辛苦嫁喇, 最緊要個女鍾意間學校, 日日番學開心緊要個成績, 好過去左間日日同我講唔想番學既學校, 同埋佢而家d朋友仔我起碼識得佢地 ...

英文真係好大件事,我都知平日英文勁既都係得90幾...阿女女合格,加埋默書就拉得高D啦,因為英默佔10分架...有D部份失晒分架..不過吾知拉埋小五會否好D.就係因為科英文,吾敢報直資..如果真係少左人報..佢會吾會一樣吾收報名表?因為主科吾係全B??
原帖由 Milkky 於 10-11-10 13:46 發表
ydoris, 今次呈分試成績唔係太好! 英文唔合格! 聽補習班老師講今次份卷都幾深, 有個同學仔平時英文好勁,今次都係得90分! 仲話呈分試出卷會淺d, 佢學校一d都無留手羅! e家攪到我仲擔心左! ...

Hi Rattie,  Thanks a lot ! 1月3開始就要交表自行派位, 我身邊都有好多人叫我比亞女試下, 但你知啦除左睇小五成績仲要睇三&四年級, 果2年讀得ok不過無五下咁好, 我真係唔知邊間有機會, 好似 St. Francis, St. Clare, 真光 etc......如果同我地中學同 grade既, 我就唸住不如讀番自己中學就算啦, 勁果d BPS, St. Stephen's girl, St. Paul Co-edu, 女拔我估我女都考唔到, 所以你話係咪好無奈無得選擇, 一心一意過番隔離中學, 呢個六年級真係渡日如年, 快d到出年7月5號放榜日就好:D

原帖由 Rattie 於 10-11-10 13:58 發表
其實中學間間都辛苦嫁喇 ---> 同意。
番學開心最緊要 ---> le 樣都係我常常問住囡囡 ge 問題。
你識得體諒你囡,佢應該都有好日子過。
Good luck!

e d 係有直屬嘅無奈,但如果冇咗直屬嘅安全網,我諗你會更加頭痕!

選擇係有限,聽聞 MMS 會計宗教分,interview 小朋友要全英語對答,會見埋家長。

我知DGS 要睇埋 P4 嘅成績,其他嘅好似淨係睇 P5 & P6。

原帖由 chatroom台長 於 10-11-10 14:43 發表
Hi Rattie,  Thanks a lot ! 1月3開始就要交表自行派位, 我身邊都有好多人叫我比亞女試下, 但你知啦除左睇小五成績仲要睇三&四年級, 果2年讀得ok不過無五下咁好, 我真係唔知邊間有機會, 好似 St. Francis, St. Clare ...

係呀如果我地無直屬中學仲死呀, 好似我朋友個仔果間小學就係, 佢媽好擔心囉因為今次六上考得唔好, MSS 我女無宗教分應該機會唔大, 我見Convent 要睇哂 past 3年既成績表喎.

原帖由 Rattie 於 10-11-10 15:30 發表
e d 係有直屬嘅無奈,但如果冇咗直屬嘅安全網,我諗你會更加頭痕!選擇係有限,聽聞 MMS 會計宗教分,interview 小朋友要全英語對答,會見埋家長。我知DGS 要睇埋 P4 嘅成績,其他嘅好似淨係睇 P5 & P6。
...

啊,舊年都係睇 P5 & P6 only,可能今年增加咗難度。

原帖由 chatroom台長 於 10-11-10 16:02 發表
係呀如果我地無直屬中學仲死呀, 好似我朋友個仔果間小學就係, 佢媽好擔心囉因為今次六上考得唔好, MSS 我女無宗教分應該機會唔大, 我見Convent 要睇哂 past 3年既成績表喎.

...

其實我E家先後悔小一時唔選直屬中學, 起碼小一派位都無E家咁煩!

亞女五下程分科數得7x分,成績表得c,令我好担心,六上要谷佢科數,佢12月頭考第二次程分試,希望佢好d啦.

今年我都有甘諗,但係指聯繫果D.

原帖由 Milkky 於 10-11-11 13:16 發表
其實我E家先後悔小一時唔選直屬中學, 起碼小一派位都無E家咁煩!

有直屬中學嘅小學一 d 都 5 易讀,辛苦 6 年但成績差嗰 d揀學校時好有難度。

原帖由 Milkky 於 10-11-11 13:16 發表

我有個同事個仔讀ST.JOEL, 佢中一升吾到原校,頭都痕埋.有名既一條龍吾易讀架. 一樣要成績好,不過我覺得好大部份既小學,都有一間中學接收佢D學生既,當然啦,D學生成績都要有返咁上下LOR~
唉,有時都要講下運既.......

原帖由 Rattie 於 10-11-11 15:21 發表
有直屬中學嘅小學一 d 都 5 易讀,辛苦 6 年但成績差嗰 d揀學校時好有難度。

足之考完啦!仔仔打返離話有壞消色!!! 原來是個勞作爛了,要在整過!!!驚死我

原帖由 小寶 於 10-11-19 12:12 發表

亞仔都係學校都訂左,但到而家都未有

已經派左喇! 但我睇完仲擔心左! 本書講到自行戰況咁激烈, 睇完我仲唔知點算!

原帖由 ydoris 於 10-11-11 16:02 發表
我有個同事個仔讀ST.JOEL, 佢中一升吾到原校,頭都痕埋.有名既一條龍吾易讀架. 一樣要成績好,不過我覺得好大部份既小學,都有一間中學接收佢D學生既,當然啦,D學生成績都要有返咁上下LOR~
唉,有時都要講下運既.......

...

自行選校我真係無咩信心個囝會得, 30%學額, 幾百人去爭, 競爭實在太大, 唯有都係大抽獎時靠運氣!

我覺得自行吾進取既,BAND2同BAND3都係有機會.但個個都想入BNAD1,咁就好鬼難啦..最想知就係學校在本區排名,等個成績次第準D,咁有望一擊即中...
‹ 上一主題|下一主題