用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二數學加减文字題勁差,有冇improve方法? ...
樓主: BNTYA01
go

小二數學加减文字題勁差,有冇improve方法? [複製鏈接]

原帖由 leungchai 於 10-10-28 21:37 發表
My boy did badly in the recent mid-term tests, I find his way of thinkings are too "straight" and don't quite understand the meaning of the questions (in Chinese).  When I review the questions to him  ...

其實學林本exercise真係唔錯, 左邊果頁係題目, 右邊果頁係解題. (佢)睇得多, (你解佢聽)解得多, 點"straight thinkings"都會轉到些彎.
我個仔就是好不小心, 通常都唔關文字題事, 係最大/最小, 單數雙數出問題, 所以我要佢圈關鍵字, 呢個做法係有幫助.

原帖由 leungchai 於 10-11-21 01:27 發表
Hi happyvalley,
Thanks for your suggestions.  I also want to get some interesting IQ books for my boy, however, it seems it's not easy to find.  Given that he's so "straight", he always could not thin ...

有本叫『百年哈佛學生做的 600 個思維遊戲』。

hi happyvalley
可不可以介紹內容..
我兒都是二年級數學,計算方面明但總是不隱..危危乎乎...
八條錯四條...C 未....

原帖由 happyvalley 於 10-11-22 19:01 發表

有本叫『百年哈佛學生做的 600 個思維遊戲』。
&width=200&height=280&quality=80

回覆 1# aria 的文章

我想唔睇題目係佢地的通病,我很同意“catcatmom”說:數學係要操的!

我一直都有額外比數學練習小朋友做..不過,只有大約十條..因為不想太過填鴨式....
加上,老師出的加減數題不是一般的數字題計答案..而是只有答案....自己寫題目...所以小朋友咪...失手羅.

我想他的轉數還是不夠.....數學底子未隱....

我ge諗法係: 根本初小係教深左, 好多小朋友自己係未理解得到.(當然有d smart ge就無問題)所以要家長再花時間講解 or 要去補習.
"這就是香港的教育制度"
‹ 上一主題|下一主題