用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學鋼琴問題??
go

學鋼琴問題?? [複製鏈接]

囡囡今年四歲半, 學咗琴都差不多一年, 一路上老師評語都不錯, 說她記性很好, 很多一早教的音符都記得, 而因之前家中無琴, 故一開始到現在都一星期上兩堂, 每次半小時, 但因老師說要在家多練習, 而且囡囡說都很喜歡彈琴, 所以上兩個月前買了個鋼琴給她, 等她可以多D時間在家練習, 但問題開始發生了, 近個月老師給她幾次評語都說她上堂無心機, 問她問題都不懂回答, 而且情況每況愈下, 老師還跟我說不如問下囡囡是否不想継續學琴, 但我問了囡囡她說都很想學, 我再反問她為何老師說你上堂無心機彈琴, 她答我因為唔識! 昨日無意中知道原來囡囡唔識睇琴譜既音符, 因為近期老師在琴書上開始有部份無寫上C,D,E,F,G既KEY, 佢同我講話老師無寫上C,D,E,F,G既KEY就唔識彈, 而我睇返之前老師都會在琴書上寫上C,D,E,F,G KEY, 可能方便佢地識得彈啱個KEY,  但原來就是咁樣, 囡囡太依賴了.

因我自己對彈琴一d認識都無, 平時我只在家陪佢彈琴, 佢有無彈錯我都不知道的, 所以想請問各位, 我現在應該甚樣去幫囡囡好呢!
   0    0    0    0

我細個學琴時, 老師會要求買一本5線譜, 每星期做一頁功課, 就係random 係5線譜上寫下圈出的音符的名稱, 高低音譜號都要做, 這樣對認譜有好大幫助, 不用到彈琴時才學認, 要顧多樣, 令到彈琴無興趣, 我都係用呢種方法幫亞仔, 幾好架, 慢慢黎, 其實4YEAR可以跟老師彈住先, 認譜不需太急。

wksin:

謝謝你呀!

其實我一向都唔心急要佢幾時學好去考試, 從來無比過壓力佢, 只是提醒她多d時間練習好手指位, 唔好彈咗過隔離位, 不過近日老師比佢評語, 令到我覺得囡囡退步及跟不上, 所以想找個辦法幫幫她而已.

你提及既5線譜請問有無書名, 通利有無得買架! 我都想買本比囡囡做下, 等佢對認譜都有幫助下, 唔該哂你!

原帖由 wksin 於 10-10-20 13:41 發表
我細個學琴時, 老師會要求買一本5線譜, 每星期做一頁功課, 就係random 係5線譜上寫下圈出的音符的名稱, 高低音譜號都要做, 這樣對認譜有好大幫助, 不用到彈琴時才學認, 要顧多樣, 令到彈琴無興趣, 我都係用呢種方法 ...

which piano you bought for your kid? Yamaha or Kawai? which model?
I also plan to buy one for my daughter?

原帖由 stephanielum 於 10-10-20 12:16 發表
囡囡今年四歲半, 學咗琴都差不多一年, 一路上老師評語都不錯, 說她記性很好, 很多一早教的音符都記得, 而因之前家中無琴, 故一開始到現在都一星期上兩堂, 每次半小時, 但因老師說要在家多練習, 而且囡囡說都很喜歡彈 ...

我唔係買Yamaha or Kawai, 只係日本二手琴, 不過都好新淨的, 當初買琴係想平平地比囡囡有得練習下, 怕一買咁貴, 到時唔學就好浪費, 如果將來佢學到去五級, 先再買個靚d既琴比佢都唔遲啦.

原帖由 mimame 於 10-10-20 16:49 發表
which piano you bought for your kid? Yamaha or Kawai? which model?
I also plan to buy one for my daughter?

原帖由 stephanielum 於 10-10-20 12:16 發表
囡囡今年四歲半, 學咗琴都差不多一年, 一路上老師評語都不錯, 說她記性很好, 很多一早教的音符都記得, 而因之前家中無琴, 故一開始到現在都一星期上兩堂, 每次半小時, 但因老師說要在家多練習, 而且囡囡說都很喜歡彈 ...

老師可能以為你囡囡識睇譜所以先會話佢退步,如果你識睇譜就叫佢讀一段你聽,不然,就將囡囡的情況講俾老師知。佢可以教返些少樂理。

版主

原帖由 stephanielum 於 10-10-20 14:28 發表
wksin:

謝謝你呀!

其實我一向都唔心急要佢幾時學好去考試, 從來無比過壓力佢, 只是提醒她多d時間練習好手指位, 唔好彈咗過隔離位, 不過近日老師比佢評語, 令到我覺得囡囡退步及跟不上, 所以想找個辦法幫幫她而已. ...

我相信wksin講果個方法係係文具舖買本吉嘅五線譜,之後請你囡囡果個老師係上面畫D音(係五條線上任何地方),每星期4﹣5行音(約60個度),我細個學琴,我阿SIR一開始就係要我做呢D功課去認音~

原帖由 stephanielum 於 10-10-20 14:28 發表
wksin:

謝謝你呀!

其實我一向都唔心急要佢幾時學好去考試, 從來無比過壓力佢, 只是提醒她多d時間練習好手指位, 唔好彈咗過隔離位, 不過近日老師比佢評語, 令到我覺得囡囡退步及跟不上, 所以想找個辦法幫幫她而已. ...

你可以去TOM LEE買, 因為佢地賣既D行位濶D, 岩4-5 YEAR 既小朋友, 文具店賣的會太窄, 你囡囡不太適合。其實我覺得5-6 YEAR 先至學睇譜會好D, 如果發現囡囡跟不上, 應該改變教法, 以免她失去興趣。

家長唔識樂器但都可以自己在認音上幫佢補底,我的方法:

重新認音符, 一次二個音符就好, 假設從CD兩音開始, 要小朋友識在五線譜畫這兩個音出來,練曲時要小朋友睇熟晒並且彈到這兩音,隨便拿首新譜要佢圈出這兩音,大概堅持練2-3日,每日約十分鐘,之後再加EF音,同樣方法再練,當同佢玩.

C - C' 識晒後,俾佢自己在五線譜上畫出C-C'音符,要佢自己在音符下寫上音名; 再過幾日, 你可以試下唔按順序在五線譜畫音符,由佢寫上音名, 如果發覺仲有音唔熟,再按頭先方法再教幾日,但千祈唔好心急,我估一個月就應該熟晒!

希望幫到妳la!

其實可以用 office 軟體自己畫自己印, 就唔使特登買啦. 如使用樂譜軟體, 連 notes 都印埋仲靚, 又唔使自己填色.

以前我老師就咁手+間尺, 然後影印咋. 一張 a4 landscape 只有 4 行, 夠晒清楚.

原帖由 wksin 於 10-10-20 22:52 發表
你可以去TOM LEE買, 因為佢地賣既D行位濶D, 岩4-5 YEAR 既小朋友, 文具店賣的會太窄, 你囡囡不太適合。其實我覺得5-6 YEAR 先至學睇譜會好D, 如果發現囡囡跟不上, 應該改變教法, 以免她失去興趣。 ...

好多謝各位比既意見, 我會去同囡囡多d練習! 唔該哂~~:loveliness:

好多小朋友都會依賴左老師寫比佢個LETTER NAME
我都試過接過D 學生睇譜好弱. 有D快既話. 三堂已經同佢補到底 (是4歲半的學生) . 有D慢同埋不願意去做去記. 真的需要好幾個月先有進步.
1. 我會先畫音符比小朋友, 叫佢地寫返LETTER NAME. 每次大約20個左右)

2. 當佢地都熟悉左好多時. 就要叫佢地學畫音符. 但唔係叫佢地每一個音畫十次. 而係第一個畫C . 第二個畫G . 咁樣畫.

最緊要係練琴時. 跟住咁讀LETTER NAME.
我會叫學生LETTER NAME 同拍子輪住咁讀.
你可以試下衣D方法.

我都想請教一吓, 小女剛考完二級試, 她說每part都有不懂之處, 沒把握合格, 如真的肥佬, 應否立即再報重考二級呢, 因我想取証書在6年級多一張証書可見中學

你女兒現時幾多年班, 恕我直言, 二級鋼琴對找中學完全無着數, 仍要努力考高level 些。

如果今次肥佬, 最好盡快補考, 否則有可能轉syllabus, 又要由頭練過

Marians

原帖由 甜甜公主 於 10-10-22 10:06 發表
我都想請教一吓, 小女剛考完二級試, 她說每part都有不懂之處, 沒把握合格, 如真的肥佬, 應否立即再報重考二級呢, 因我想取証書在6年級多一張証書可見中學 ...

醒目開學勳章

原帖由 甜甜公主 於 10-10-22 10:06 發表
我都想請教一吓, 小女剛考完二級試, 她說每part都有不懂之處, 沒把握合格, 如真的肥佬, 應否立即再報重考二級呢, 因我想取証書在6年級多一張証書可見中學 ...

我識既朋友當中 , 二級未試過有人唔合格 ,
應該唔洗太擔心 !!!

你女幾多歲 ???
如果係小一/二 , 考咗既証書留嚟升中係冇咩用 ,
升中起碼要近 2 年既証書先有用 , 即係四至六年級 !!!

但如果已經五六年級先考得二級 ,
其實都冇咩幫助 , 我諗真係最少最少要五級或以上 !!!

我女今年4年級, 他沒有其他課外活動, 只有學琴一樣, 一心想將來有多一張証書對上中學較好, 今次考佢沒有信心, 說好緊張, 震騰騰, 如真的肥佬, 我應報回二級, 還是學多一陣子,遲些報3級呢, 因有說再報考二級浪費時間及金錢, 不過一切都看成績如何再決定好了

原帖由 甜甜公主 於 10-10-23 10:31 發表
我女今年4年級, 他沒有其他課外活動, 只有學琴一樣, 一心想將來有多一張証書對上中學較好, 今次考佢沒有信心, 說好緊張, 震騰騰, 如真的肥佬, 我應報回二級, 還是學多一陣子,遲些報3級呢, 因有說再報考二級浪費時間 ...

如果真的肥佬, 都不要再考二級了, 因為二級證書真的沒甚麼用.
佢緊張, 是否第一次考試? 下次考試前要幫她預備一下心理.
如果為了報中學, 最起碼要有三級證書. 據我所知, 有間音樂中學, 收生要求是三級以上. 而對於一些頂尖中學, 其實鋼琴沒甚麼用. 除非非常特出. 我個人認為中學考慮課外活動表現時, 是看看這學生能否參加校隊, 為校爭光.

HI!其實樂理對小朋友來說,真的很抽象,自己又唔識WOW,都真係好頭痛!但我有個朋友又係咁,佢聽D同事話有D適合K1-K3嘅音樂班WOW,佢都幫佢女女報左,而家佢個女一見到D音不知幾大聲講出黎tim又成日考我ma key ma key,我諗mud音樂都有鎖匙咩?

其實對升中學而言,無8級以上真係無mud用,假如4年級還考慮考2-3級,不如專心讀好『中英數常』仲黎得實際。

醒目開學勳章

原帖由 小伊 於 10-10-23 23:32 發表
其實對升中學而言,無8級以上真係無mud用,假如4年級還考慮考2-3級,不如專心讀好『中英數常』仲黎得實際。

好殘酷...但係事實...
‹ 上一主題|下一主題