用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細仔有感
go

細仔有感 [複製鏈接]

我個B係0810出世
上星期去左一間都熱門o既九龍塘in K1
個老師一坐低就問我考唔考慮出年讀N班!?
真係好奇怪...

另外有一間
佢地分幾批in
我打去問我個b會唔會下一round
個老師話你個b係0810
要再等下一round先有得見

雖然我明白大細b真係有幾大分別
但我相信細b都會有好o既表現

所以我覺得唔係幾開心
但比賽都只是剛剛開始
各位細b媽咪,爸爸
大家都要加油呀!!!

0    0    0    0

唔知你講問你考唔考慮出年讀N班o個間係邊間,我女舊年 in 啟思,佢地第一句都係問呢個問題,前後總共問左三次,呢個係佢地校監的想法,認為細仔唔需要咁早返 k1。不過,結果佢都有 k1 offer 俾小女.....

另外,有 d 學校真係會大仔同細仔分開來 in 的,有 d 學校真係為左想收大仔先,有 d 學校則係因為按想小朋友的大細來 interview,可以公平地收生。

其實唔需要因為呢 d 安排而唔開心啦,小事一椿而已,將來仲有大把野要煩

真係好唔公平, 我個女都係0810, 但佢的能力絕對不比大B差,
但培正郤連表都唔會收, 要出年做大B才可以申請K1
我們與他有綠無份, 唉!!!

原帖由 haydenden1023 於 10-10-19 11:49 發表
我個B係0810出世
真係好奇怪...

另外有一間
佢地分幾批in
要再等下一round先有得見 ...

我女都係10/08細B,不要氣餒終有一間收我地嘅. 啟思都唔收我女女,佢唔肯答老師嘢,
好左它不是我理想幼稚園,要再努力訓練下女女先.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 AngelBaby2008 於 10-10-19 12:49 發表
真係好唔公平, 我個女都係0810, 但佢的能力絕對不比大B差,

能力都有好多方面
例如大小肌肉嘅能力
呢方面... 爭幾個月就爭幾個月, 除非你同個發展慢嘅大b比! 或者.. 經過長時間嘅訓練..
恐龍家

絕對同意, 因為每人始終有差異,
以小女為例, 現在可以分別形狀及顏色,小手肌還可以玩以下拼圖, 很快便可以看圖配對
http://www.me100fun.hk/me100fun/product_info.php?cPath=45&products_id=1164

語言能力, 上星期面試時可以用普通話講 [我是 xxx], 及和外籍老師說 : [I am Angel], 應該是比上不足, 比下有餘, 未夠兩歲 (因是10月尾出世)
沒有經過長時間訓練,只是全職媽媽在家照料及有一個哥哥模仿吧了.

原帖由 小曳人 於 10-10-19 13:41 發表

能力都有好多方面
例如大小肌肉嘅能力
呢方面... 爭幾個月就爭幾個月, 除非你同個發展慢嘅大b比! 或者.. 經過長時間嘅訓練..

想入名校,係咪應該由懷孕開始PLAN 定?如果係2月至5月出世,就唔會有問題啦!

點解 2 至 5月出世就唔會有問題呢?咪一樣會唔收......

好難plan定BB出世日子喎. 我個女預產期係09年1月尾, 結果早產變咗08年12月尾. 由大B變超細B.

醒目開學勳章 王國長老

呵, 我仲勁
我只係打去某名幼稚園問佢幾時派FORM咋, 職員問我小朋友邊年邊月, 我話XX年8月, 8月幾多, 22
職員已經話, 8月尾, 機會就無咩架喇, 不過即管可以試下既
(我連FORM都未拎!)

呢D係咪正式"輸在起跑線"

不過算啦, 我個女都小5喇, 而家唸返, 笑話一個.........
原帖由 haydenden1023 於 10-10-19 11:49 AM 發表
我個B係0810出世
真係好奇怪...

另外有一間
佢地分幾批in
要再等下一round先有得見 ...

每間學校自有佢地既收生標準,我係會跟佢地既rule去做,收唔收你小朋友真係學校話事既,得左讀唔讀個話事權又係番家長度...
所以企係學校個立場睇,佢當然想收到精叻既小朋友ga la,企係家長立場睇, 我地當然想選擇好,適合自己小朋友既學校ga la....

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 anteater 於 10-10-19 14:42 發表
想入名校,係咪應該由懷孕開始PLAN 定?如果係2月至5月出世,就唔會有問題啦!

我生老二時, 真係plan定架..
不過唔係為入名校, 只係想佢出世時天氣好d, 大人細路都舒服d, 報學校時又會易d, 仲可以著返哥哥d衫,買少好多嘢 (呢樣失咗預算, 大仔細粒, 細仔大隻!)
最慘係仲要plan埋..就算早產都唔可以11月放假..因為公司有嘢做!
恐龍家

醒目開學勳章

我仔係12月的, 我比佢讀遲一年做大仔, 但當日出名的九龍塘幼稚園都唔收, 諗住比佢試下K2考CCKG, 哈, 連FORM都未必會派, 佢講明只收07年出世小朋友, 06年尾的大仔佢都唔收.

所以超大仔都未必好著數.

我女都係11/08B, 嗰日 in 啟思, 佢地都係問我地考唔考慮出年讀N,
但我個小朋友完全答晒老師所有問題。

不知收不收, 做細B真係蝕底D, 希望有奇蹟啦~~可憐的細B

真係好奇怪!?我真係唔覺得細b有咩咁唔好..我0個個..08年10月..今年in k1 又得..唔收下年又in都得..先聲明我唔覺得3years8month先讀ki有問題..再唔係咪今年可以in 埋 其他一些好既n1...好多選擇!?有咩唔好?

大家唔好俾網上流傳的面試問題嚇親, 因為學校會因應細仔的年齡而adjust面試問題, 細仔的問題唔會和大仔的一模一樣,

我去年的經驗係, 金巴倫和約克都會收12月的細仔 (是first round, 而唔係waiting list), 所以大家唔駛太擔心.

在你個女做到呢 d 的時候, 人地大 b/超大b 做到更多呢!
人地收生, 願 in 服輸. 今年唔收你 application, 你真係心儀咪下年先入 form, 到時實力更強.

我女當年都係 11 月細女, 唔想遲入學就要接受某些學校係唔會收呢個事實, 但我好彩, 心儀果間收左, 而且早幾年就真係無咁大 competition.
原帖由 AngelBaby2008 於 10-10-19 14:31 發表
絕對同意, 因為每人始終有差異,
以小女為例, 現在可以分別形狀及顏色,小手肌還可以玩以下拼圖, 很快便可以看圖配對
http://www.me100fun.hk/me100fun/product_info.php?cPath=45&products_id=1164

語言能力, 上星期 ...

我仔0811BB.
我相信細B的能力並不一定差過大B.
細B們努力吧!!一齊加油..

今年競爭係大咗,但我相信細B仍有希望

原帖由 w_y 於 10-10-19 16:55 發表
在你個女做到呢 d 的時候, 人地大 b/超大b 做到更多呢!
人地收生, 願 in 服輸. 今年唔收你 application, 你真係心儀咪下年先入 form, 到時實力更強.

我女當年都係 11 月細女, 唔想遲入學就要接受某些學校係唔會收呢 ...

我個仔是9月尾出世的細B. 在去年搵N1時已經經歷過細B受歧視的情況. 大部分九龍塘學校根本連interview 的機會都唔俾. 至於今年報K1, 我覺得起碼大部分的學校都有interview, 除左培正. 起碼對細B的家長是一個好的開始.
我地大家一齊加油!
‹ 上一主題|下一主題