用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

有無1GP家長? [複製鏈接]

想問下有1GP家長, 有無人知道今個星期洗唔洗默書呀?

亞仔話老師無講.

有無人知,係唔係每個星期都會默中英文各1次?
   0    0    0    0

我不是 1GP, 不打緊啦, 小朋友說沒有就沒有吧, 他不是慣性說謊或沒記性的話..讓小朋友學懂責任及承擔後果吧 !

應該沒有, 英文沒有派默書紙,中文默書會寫手冊的.

原帖由 lemongrass 於 10-10-19 10:45 發表
應該沒有, 英文沒有派默書紙,中文默書會寫手冊的.

我個仔成日都唔寫手冊,番左成個月,只係寫過兩次,所以上次中文默書係無寫手冊,亞仔上次剩係話要默書,但係又唔知邊日默, 最後都係要我問周老師.

Hi! petpet1117,

我都係1GP, 我連上星期三中文默寫都唔知, 因為阿仔成日都唔帶handbook同書返屋企, 激死!!! 直至星期五佢帶本普通話書返屋企, 先俾我見到老師將範圍釘在書上, 要家長簽名, 我一直無簽名, 又唔明點解老師唔check下。

原帖由 petpet1117 於 10-10-18 18:54 發表
想問下有1GP家長, 有無人知道今個星期洗唔洗默書呀?

亞仔話老師無講.

有無人知,係唔係每個星期都會默中英文各1次?

Hi ! Hinbabyma,

我個仔同你個仔差唔多, 佢都係成日唔帶手冊番屋企,
就算有帶手冊番黎又唔寫手冊.

我又唔覺普通話書有野釘響書度喎?

原帖由 Hinbabyma 於 10-10-19 12:26 發表

我都係1GP, 我連上星期三中文默寫都唔知, 因為阿仔成日都唔帶handbook同書返屋企, 激死!!! 直至星期五佢帶本普通話書返屋企, 先俾我見到老師將範圍釘在書上, 要家長簽名, 我一直無簽名, 又唔 ...

佢係方老師教中文, 唔係周老師, 可能會有d不同。想問你仔仔有無講要寫週記呀?

原帖由 petpet1117 於 10-10-19 13:21 發表
Hi ! Hinbabyma,

我個仔同你個仔差唔多, 佢都係成日唔帶手冊番屋企,
就算有帶手冊番黎又唔寫手冊.

我又唔覺普通話書有野釘響書度喎?

凡咁耐默過一次, 中秋節有關的, 小女的默書通告是釘在手冊內同寫左手冊上, 初時見倒都無為意要簽, 後來隔幾日啊女提簽才簽回, 仲有見佢有寫手冊預默的, 週記就沒有聽過了. 小女是 EG班, 普是周老師的.

原帖由 Hinbabyma 於 10-10-19 13:34 發表
佢係方老師教中文, 唔係周老師, 可能會有d不同。想問你仔仔有無講要寫週記呀?

我個仔都係方老師教中文, 已寫過兩次週記.

原帖由 Hinbabyma 於 10-10-19 13:34 發表

我個人覺得, 校方應該將小一 d 家課上載於校網, 好多小學都有咁做, 以方便家長, 因為佢地實在太細喇, 但, 個校網咁耐都仲唔 update, 好難整既咩?????

原帖由 bananalemon 於 10-10-19 16:38 發表
我個人覺得, 校方應該將小一 d 家課上載於校網, 好多小學都有咁做, 以方便家長, 因為佢地實在太細喇, 但, 個校網咁耐都仲唔 update, 好難整既咩?????

之前家長會有IT老師講過會有內聯網紀錄功課,出勤等等....但最快都要十月左右先有PASSWORD派.
不過而今都未有消息 @.@

放學時同周老師傾咗幾句, 佢話默書會3-4星期一次, 所以下次應該大約會11月頭。另外, 原來隔2日就會叫小朋友寫手冊記錄功課, 不過阿仔咁耐都係寫過3次, 即係話成日都無寫, 但又唔見老師話佢欠交, 真奇怪!!!不過我已經拜託老師幫阿仔跟進下手冊, 因為阿仔真係好大頭蝦。  

原帖由 petpet1117 於 10-10-19 14:13 發表
我個仔都係方老師教中文, 已寫過兩次週記.

老師唔會規定小朋友每天帶書本同手冊回家嗎? 一般的小一學期初, 老師在放學前會檢查小朋友有沒有寫齊手冊, 一定要他們養成好習慣, 遲一些便由行長/組長在放學前檢查, 另外也會在網上登出功課紀錄. 其實好多學校如光明英來等, 在網頁的frontpage已列出同學的功課紀錄, 也不用放入intranet中啊! 不如向老師了解下這方面的流程啦!

我仔本手冊都係從未寫過野喎,我只係見個file袋上貼左weekly時間表咁,班主任會寫教d咩幾時黙書咁,咁一面就只for 中文科.如中文有黙書時就會貼張紙仔係面叫家長簽名喎,咁會唔會係每班係睇個班主任用咩方法就用咩呢.
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

遲下會有個 e-class 麻..到時家長會清楚一點.不過大前題都要叮囑小朋友不要太依賴家長/大人提點他應該做什麼好了, 他們要學自立了 !

原帖由 Hinbabyma 於 10-10-19 12:26 發表

我都係1GP, 我連上星期三中文默寫都唔知, 因為阿仔成日都唔帶handbook同書返屋企, 激死!!! 直至星期五佢帶本普通話書返屋企, 先俾我見到老師將範圍釘在書上, 要家長簽名, 我一直無簽名, 又唔 ...

Hinbabyma,

我囝都係 1GP, 之前佢都係成日唔帶手冊返屋企,
我講了幾次一定要帶手冊返屋企,這幾天終於有帶同有寫D野。

學校的e-class,預計會在10月尾ready,希望到時會大大改善!
新學校一定要比時間去不斷改進!

原帖由 bamama 於 10-10-19 17:44 發表
老師唔會規定小朋友每天帶書本同手冊回家嗎? 一般的小一學期初, 老師在放學前會檢查小朋友有沒有寫齊手冊, 一定要他們養成好習慣, 遲一些便由行長/組長在放學前檢查, 另外也會在網上登出功課紀錄. 其實好多學校如光 ...
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

JoanneCY,

經過我同Daddy向佢認真"訓話"後 , 佢開始將所有野帶哂返屋企, 除咗文具之外。
另外, 我發覺可能因為阿仔要去第2個課室上中文堂, 成日唔見書或帶漏野, 所以我已幫佢將上中文堂要用物品用另一個folder裝好, 叫佢成個folder帶去上堂。希望情況會有改善。

原帖由 JoanneCY 於 10-10-20 00:02 發表

Hinbabyma,

我囝都係 1GP, 之前佢都係成日唔帶手冊返屋企,
我講了幾次一定要帶手冊返屋企,這幾天終於有帶同有寫D野。
‹ 上一主題|下一主題