用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生幼稚園
樓主: Bonnie
go

民生幼稚園 [複製鏈接]

原帖由 tsangws 於 10-10-19 12:51 發表
申請表要填父母既小中大學資料, 好明顯係要選家長!

我有位朋友係民幼教, 佢都話年年interview佢地一班老師都只係"做樣", 因為校長自己係有一箱form, 連老師都唔比知架! ...

根據我去年既觀察 我完全相信你朋友既講法 !!!

ps 我係有佢既am offer, 絕不是吃不到的葡萄

咁都得,點辦學呀! 唔知用咩教學理念呢?!

原帖由 NICOLE123 於 10-10-19 13:10 發表

根據我去年既觀察 我完全相信你朋友既講法 !!!

ps 我係有佢既am offer, 絕不是吃不到的葡萄

原來係咁............咁今年應該會少左好多人報名了,競爭應該相對減少左啦

報唔報好呢.

I don't believe it as we don't have any relationship with Munsang, no advantages on alumni member and religion. Finally my girl got an offer and she is now studying K1 at Munsang.  

原帖由 tsangws 於 10-10-19 12:51 發表

我有位朋友係民幼教, 佢都話年年interview佢地一班老師都只係"做樣", 因為校長自己係有一箱form, 連老師都唔比知架! ...

我女女今年在MS讀K1,我同先生都並非大學生,中小學只是讀普通學校,家住居屋,女女讀得很開心,老師比我感覺很有愛心+細心,亦會打電話講番女女在學校的情況(已打了兩次)

除了MS , 培正都係要填父母職業及學歷,可能係一條龍學校係有不同選生要求.

至於,INTERVIEW,我係過來人,IN得好唔代表入到,IN唔好唔代表無機會.

可能真係每間學校都有自己想要學生.

現任校長是由維多利亞轉過來的, 只來了2年, 你朋友是指以前那位校長嗎?  

其實so far我都未見過有KG要家長的學歷資料,所以一看到MS份form,便唸佢地先要選家長,後in小朋友,若是這樣其實未去in,佢地只看表便知收唔收?

不過choice,是佢選我, 還是我選佢都未知.
當去看看學校,了解下先......
佢收我先再唸!!!

會唔會現任校長比以前的要求特別高?

原帖由 klm402 於 10-10-19 14:26 發表
報唔報好呢.

家長無論報邊間幼稚園,都要做多d功課,睇下間學校適唔適合自己小朋友,真係有興趣的話問下用家....
我大女今年在民生讀k1,好自私的想少d人報...今年,因為我細女今年又考k1,好想佢入民生喎...我好鐘意佢地設計既閱讀計劃...除左培養閱讀習慣總可以訓練佢自信心...

原帖由 vic6 於 10-10-19 15:16 發表
其實so far我都未見過有KG要家長的學歷資料,所以一看到MS份form,便唸佢地先要選家長,後in小朋友,若是這樣其實未去in,佢地只看表便知收唔收?

佢收我先再唸!!!

會唔會現任校長比以前的要 ...

St Cat, Think 都要填家長學歷

My husband and I got a bad feeling last year when received the MS application form in asking for the qualification of Parents.  In fact, it is common for some kinders are doing the same things.  Parents shall be cleared up their mind in selecting what kinds of kinders instead of disturbing by some minor noises.

原帖由 vic6 於 10-10-19 15:16 發表

佢收我先再唸!!!

會唔會現任校長比以前的要 ...

原帖由 sllau 於 10-10-19 15:22 發表

家長無論報邊間幼稚園,都要做多d功課,睇下間學校適唔適合自己小朋友,真係有興趣的話問下用家....
我大女今年在民生讀k1,好自私的想少d人報...今年,因為我細女今年又考k1,好想佢入民生喎...我好鐘意佢地設計既閱讀計 ...

你真係講出我心裏個句,我大女讀緊,我都想少d人報 ,今年我細女都要考k1,同你一樣都好想佢入到

原帖由 B.B.BaBa 於 10-10-19 15:22 發表

St Cat, Think 都要填家長學歷

唔係淨係民生要填家長學歷架,好多學校包括"培正"都要填家長"曾就讀學校名稱"。

過去一年我都有看看別的媽媽所寫的blog,看看哪間幼稚園要如何interview,哪間幼稚園又會怎樣怎樣,都有見到一些媽媽提及民生好像是內定了人選,我們去都只是陪跑及為他人造勢,所以都已經把這間學校剔出了考慮之列......

但原來到了真的要報名的日子,做媽媽的寧可陪跑,都希望為孩子爭取多一個機會,好傻,但可以理解,因為我就是這個媽媽了.........

網上之言何其多,但通常都只有感想,卻無真憑實據的,自己判斷真偽啦......

原帖由 dolphinmama 於 10-10-19 17:11 發表
過去一年我都有看看別的媽媽所寫的blog,看看哪間幼稚園要如何interview,哪間幼稚園又會怎樣怎樣,都有見到一些媽媽提及民生好像是內定了人選,我們去都只是陪跑及為他人造勢,所以都已經把這間學校剔出了考慮之列...... ...

我有朋友同我講, 上年佢個B答曬所有問題, 再額外自己跳舞,唱歌, 但係就唔收
佢個朋友個B, 大部份o既問題都唔識答, 但收左
我朋友結論都係話已經內定..

不過我都會報, 陪跑咪陪跑, 只要有一線希望都會報!

thanks, 原來培正都要填, 未收到form,所以未知. 某些學校只問家長及兄弟姊妹是否舊生. 學校有要求某程度上是合理,可能for佢地做多些research及知道家長background etc!!!  

最重要每個家長都希望選擇最合自己心意,而對小朋友合適的幼稚園. 努力!

原帖由 靚姐 於 10-10-19 16:46 發表

唔係淨係民生要填家長學歷架,好多學校包括"培正"都要填家長"曾就讀學校名稱"。

原帖由 B.B.BaBa 於 10-10-19 17:21 發表
網上之言何其多,但通常都只有感想,卻無真憑實據的,自己判斷真偽啦......

Absolutely agree...

多謝提示!
原帖由 B.B.BaBa 於 10-10-19 17:21 發表

‹ 上一主題|下一主題