用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生幼稚園
樓主: Bonnie
go

民生幼稚園 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我上年in 咗4間..... TT, KV, MS & PC
PC no comment 因為我唔知佢in 咗d 咩
TT 係好混亂, 搞到好夜先走得
KV 最似interview, 問亞仔好多問題, 同埋每個step 都好似評緊你分咁 (但都好快, 準時+唔超時)
MS 就係中規中矩.... 雖然都有問亞仔問題, 但好簡單.... 最好笑係我走時同c6傾話唔知in 咗d 咩, 唔知學校憑interview d咩評分時, 後面有個家長都附和我 :p
而MS最後都收咗我個仔~
以上只係我個人意見..... 亦覺得MS 係一間好學校, otherwise 我唔會去考啦 :)

原帖由 NICOLE123 於 10-10-25 11:55 發表

我仲攪笑啦 個老師問完我仔架喇 轉個頭佢好似完全忘記哂
又來問多次一樣既野.我"o"哂咀...最後我笑笑口同佢講你之前未問左囉...佢幾唔好意思走左.
仲有我睇到老師所謂寫既比分...根本唔係分 係一d無意思既字..我好 ...
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

I don't agree.

In St. Paul's interview, the child is being interviewed by a teacher behind the parent. At the same time, the parent is interviewing by the teacher.

原帖由 sansan2008 於 10-10-25 11:12 AM 發表
係呀, HY、培正、St Paul 都唔俾家長入, 点收生都唔知!

經我上年經驗-

(1) kv才是令我最失望---因我小朋友考得最好一間,好似你地話,什麼都做齊,唱歌跳舞+答問題+有禮貌.但就係佢最似interview ,所以亦令媽咪覺得最有壓力,因要學定唱歌...又話比糖你要講多謝....

結果: 又如何? 咪又係無收

(2) ms 見完後,好似草草了事,比玩具小朋友玩+可走出去玩. 但有外籍人仕問下問題+有問卷比你填,了解家長對學校了解. 而面試時,又真係無咩壓力,唔會要你小朋友做咩做咩,而係普通傾計,想起,又覺得這種才是kg interview.

結果: 收左

其他都無作比較,我只想講最大對比學校interview.

我去年 in ST Paul, 家長只在門口等。

原帖由 gobbys 於 10-10-26 09:59 發表
I don't agree.

In St. Paul's interview, the child is being interviewed by a teacher behind the parent. At the same time, the parent is interviewing by the teacher.

原帖由 a-burberry 於 10-10-23 10:34 發表
kelly:

我寄去民生係攞申請表,佢彈番轉頭,話只收08年,你個女可以,你快d 寄去,希望你成功,

因我仔係0709同0801既只相差4個月,我仔而家讀緊n班,d同學仔好多大佢成8,9個月, 咁好以唔係好公平, 如果阿仔上年去見咪細佢 ...

佢彈返你封信回頭?!! 死啦!! 我個囡07年12月頭出世... 佢幾時彈返俾你o架? 我19號朝早寄返份form返去o架....

有家長話民生面試唔認真, 但上年經驗所得並非如此, 面試時大約有6-7對小朋友連家長安排坐一張枱, 老師逐對進行面試, 老師問亞囡的問題都是間單但詳細, 包括申報表上張相係邊個, 你叫咩名, 幾歲, 邊個帶你來面試, 住係邊到, 吃了早餐未, 你條裙咩顏色, 枱上lego的顏色, 而問家長包括是平日邊個照顧亞囡, 因為我是要返工, 老師問我點樣安排親子時間, 最後問如果亞囡鬧情緒如何去處理

希望以上資料能夠幫助一些準考民生幼稚園的家長

睇咗呢個topic, 真係唔該晒大家既sharing!
令我最concern既係interview既方法, 明白如果太大人要見, interview by group係無可厚非, 但係都希望啲學校既接見方法係盡可能用五至十分鐘同小朋友傾下...

之前我同仔仔都有in TT, 佢地都係interview by group, 但係就唔會續一同小朋友/家長好落實咁傾, 老實講呢種interview我個人唔係咁欣賞...
反而我再見其他平民啲既幼稚園, 佢地反而會續個family見, 大約十分鐘, 呢一種既interview, 我覺得好好, 因為老c係代表間學校, 係老c 接見我地既同時, 我地都可以了解到老c既表現, 甚至可以係交談當中了解更多間學校既事情..

不過講到尾, 講都無用, 唯有宜家同咁多個媽咪一齊為自己個小朋友加油喇~

原帖由 yiuyiumom 於 10-10-26 23:05 發表
有家長話民生面試唔認真, 但上年經驗所得並非如此, 面試時大約有6-7對小朋友連家長安排坐一張枱, 老師逐對進行面試, 老師問亞囡的問題都是間單但詳細, 包括申報表上張相係邊個, 你叫咩名, 幾歲, 邊個帶你來面試, 住 ...

我想問一問家長問卷要怎樣答要叫好

1)你對孩子有什麼期望

2)你認為怎樣才是良好的家校合作關係

3)選手入讀本校原因

應該係300人

原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-10-26 10:24 發表
經我上年經驗-

(1) kv才是令我最失望---因我小朋友考得最好一間,好似你地話,什麼都做齊,唱歌跳舞+答問題+有禮貌.但就係佢最似interview ,所以亦令媽咪覺得最有壓力,因要學定唱歌...又話比糖你要講多謝....

結果:  ...

hi, 想問你仔仔in ms時, 係咪有問有答嫁??
我仔就係...所以之後個老師冇再理我地, 只係問完又問其他小朋友(我最初以為被ignore, 但c6話佢地一d都唔肯答, 所以老師先起勢咁嘹佢地開口喎).....所以我都唔知佢地既要求同準則~~

我in完好鐘意個環境呀, 仲正過九龍塘d"名校"~~

原帖由 嘻嘻 於 10-11-15 15:41 發表
4000人in300個位,我b唔出聲又唔在狀態,肯定唔收都得,今年當係攞個經驗

我阿仔仲喊埋TIM,唔知表哥係舊生有無幫助呢?

阿仔係今年民幼K1學生, 上年interview 時係daddy 入去, 所以我唔清楚interview 係點, 不過我好欣賞學校admin 安排, 一入門口有童子軍帶路, 無得interview 家長安排到禮堂聽民幼,民小,民中學簡介, 仲有K1-K3功課參考, 當時我已經好like 民幼, feel 到學校老師都好有heart
上年係有問卷, 但我係唔記得左帶又無交, 不過阿仔都收左am, 我又唔覺有咩黑相, 唔係睇番呢版都唔記得要填家長大中小學名, 好似好多都要填o架, 我讀果間屋村小學無左添啦, 老公都係屋村小學畢業, 收300人, 唔通個個都要搵父母係名校咩
校長我同佢傾過計, 感覺良好

阿仔係今年民幼K1學生, 上年in 是比d玩具佢玩,問佢幾條問題.再回我傾下,叫阿仔唱歌比佢聽>>>>我是 waiting list, 不過最後都收了...阿仔現在仲好鍾意返學..好仲意見到d老師.我信民幼d 老師都好有愛心..
‹ 上一主題|下一主題