用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生幼稚園
樓主: Bonnie
go

民生幼稚園 [複製鏈接]

原帖由 AngelBaby2008 於 10-10-20 11:55 發表
高見, 我絕對贊同, 趣事一則分享: 上星期去家長會,
兩個直昇機家長便提供寶貴意見給數學科的老師, 點解咁快就教學生除數, 老師摸不清他們所言, 明明只要求學生弄清1-100的順序和一些加法的邏輯, 極其量是一點乘法的 ...

哈哈....我比較笨,容許問咩係"直昇機家長"...
依家,港孩港爸港媽通街都係....

原帖由 Cheerglory 於 10-10-20 23:00 發表
其實想報名的家長晤好被個D根本晤係民生家長但又成日批評民生的人所影響,你永遠晤會知佢地背后的目的。但作為一個民生現任家長,我好慶幸小朋友入到民生,因為民生實在是一間有愛心又認真辦學的學校,相信真正的民生家長都 ...

好同意,我都留意咗呢個版好耐,發覺某啲非民生家長經常有意無意咁惡意批評,但自己又並不是真係清楚了解。

原帖由 NICOLE123 於 10-10-19 13:10 發表

根據我去年既觀察 我完全相信你朋友既講法 !!!

ps 我係有佢既am offer, 絕不是吃不到的葡萄

I don't think they are choosing the parent.
As they accepted my elder son, but 2 years later my younger son applied, they rejected!! even a brother in their school.

好似新聞透視有講解過, 另外報紙都有解釋過,
現今家長太溺愛孩子, 可能因為只生一至兩個的關係, 大多港孩都會有公主病或王子病, 而那些家長漸漸變成所謂直昇機家長, 他們會在孩子的頭上徘徊, 當發現孩子周圍發生一些不合家長心意的事情, 便會空降下來, 指導別人要這樣,要那樣做, 此之為直昇機家長

原帖由 sllau 於 10-10-21 09:14 發表

哈哈....我比較笨,容許問咩係"直昇機家長"...
依家,港孩港爸港媽通街都係....

哈....新名詞!!好貼切呀呢個形容詞...我唔想做直昇機家長, 所以我成日都提醒自己唔好下下都為囡囡出頭, 比佢去學校讀書,就將佢交比學校, 如果唔相信或唔認同間學校的話,只好自己轉校lor, 無理由咁大間學校咁多學生去遷就你一個ga ma.
我地真係要教小朋友多d企係人地立場去睇事物, 我深信一個人能夠多角度去睇事情,對任何事都可以作出客觀既分析,個人都會有同埋心d...性格都會隨和d,得到公主病王子病既機會都應該少d...

tsobaba,
我最關心個校長係點, 請問可否多點分享為甚麼你欣賞個校長呢? 有勞!

原帖由 tsobaba 於 10-10-21 12:27 AM 發表
Cheerglory,
同意,縱觀以下批評民生的言論,大多是批評收生準則、Interview程序,本人上年都有見,覺得安排都有d問題,但事問三千幾人見,找出一個公平、客觀、快速而各個家長都滿意的程序係有一定難度,一係好似PC及HY咁,唔比家長 ...

以下是親身觀察:
1. 官方綱上的自我介紹比我感覺佢係辨教育嘅, 不過宜家睇唔番段文章;
2. 經常觀察上堂情況;
3. 家長會上上台發言感覺佢好謙卑;
4. 開學頭幾日保母車秩序欠佳(保母車不是學校辨的), 之後見佢企在大門前指指點點左幾日, 秩序好左好多;
5. 星期六課外活動都見佢企在大門前, 重見佢幫學生邦鞋帶;
6. 在最近生日會當日(主題係童話世界), 所有小朋友會穿著童話衣著回校, 有d老師同斑主任會帶卡通頭飾或着卡通T-shirt, 校長當日係穿著一套白雪公主嘅衣服連頭飾, 續班續個課室同學生影相, 當然主任都有其他童話服飾。
以上每一個小小嘅event累積比我感覺好好, 不過佢d老師可能會壓力大左。

原帖由 V.G 於 10-10-21 12:48 發表
tsobaba,
我最關心個校長係點, 請問可否多點分享為甚麼你欣賞個校長呢? 有勞!

webpage唔會有問卷可以俾你download. 上年就係連同面試信一併寄來, 到面試果日先交. 以我所知, 3年前都有問卷填, 今年會唔會取消就唔知.

原帖由 Pertra 於 10-10-21 10:55 發表
我剛打去民生校務處,無問卷一回事,一齊以 web page 為準。

I think the teacher will also view the performance of the kids at the interview.  My son could not answer all the questions during the interview.  But one kid tried to take away his toys , he did not cry and even gave some other toys to him.  I think this is the main reason why MS accepted him.  He was not big bb but born in August 2007.   elbb

原帖由 EQ 於 10-10-21 10:04 發表

I don't think they are choosing the parent.
As they accepted my elder son, but 2 years later my younger son applied, they rejected!! even a brother in their school.

tsobaba,
十分感謝你的詳盡回應, 看完之後立刻對民生加好多分, 好有動力去報讀, 不過請問為何你又會覺得佢D老壓力大呢? 我個人意見認為一個有能力有心既校長, 應該都照顧到老師的需要(老師都係人, 都好有價值, 同小朋友一樣值得被重視), 鼓勵到老師真誠熱誠地工作, 如果孩子在一怨聲載道的老師團隊中成長, 就算成績幾好, 幾多活動, 結果孩子還是不能從老師身上學好做一個"人"呢! 不知你同意嗎? 願再聽到更多你的經驗分享, 何解如此欣賞此校? 謝謝.
原帖由 tsobaba 於 10-10-21 03:31 PM 發表
以下是親身觀察:
1. 官方綱上的自我介紹比我感覺佢係辨教育嘅, 不過宜家睇唔番段文章;
4. 開學頭幾日保母車秩序欠佳(保母車不是學校辨的), 之後見佢企在大門 ...

我小朋友今年 K1, 本人親身觀察, 係 Very Good 一個校長, 親切, 愛小朋友, 非常注重語文訓練, 一星期有 4 日 (英文, 普通話), 實行每班小組教學.... 聽聞佢之前係 Victory 幼稚園校長, 我地都幾有信心佢做民生幼稚園校長做得好

原帖由 tsobaba 於 10-10-21 15:31 發表
以下是親身觀察:
4. 開學頭幾日保母車秩序欠佳(保母車不是學校辨的), 之後見佢企在大門 ...

所以佢地會好注重 "家校合作", 問卷其中一條問題都係問呢方面, 家校合作得好, 對學校及小朋友都好 !

原帖由 V.G 於 10-10-22 00:17 發表
tsobaba,
十分感謝你的詳盡回應, 看完之後立刻對民生加好多分, 好有動力去報讀, 不過請問為何你又會覺得佢D老壓力大呢? 我個人意見認為一個有能力有心既校長, 應該都照顧到老師的需要(老師都係人, 都好有價值, 同小 ...

9月出世,唔收form??? 但註明招收2008年出世之兒童喎!!! why??? 我囡囡係0811架, 仲諗住今日寄出....唔係卦!!

原帖由 a-burberry 於 10-10-22 16:22 發表
我寄咗申請表去, 佢彈番轉頭, 話我個仔9月出細,
唔收???

原帖由 a-burberry 於 10-10-22 16:22 發表
我寄咗申請表去, 佢彈番轉頭, 話我個仔9月出細,
唔收???

你講o個間係唔係培正呀?
民生應該未開始處理申請表的。

多謝路人甲2012分享,Victory據說是一間好谷既學校, 我其實有D怕小小年紀要佢地做好多好深既功課,搞到小朋友覺得學習係一件好令人討厭既事, 家長要迫佢做功課怕都會幾痛苦,唔知校長響度會唔會學似Victory咁呢? 另方面又聽人講民生係活動教學,唔知即唔即係project approach咁呢! 即係俾個主題佢地小組討論主動尋求知識咁,據知project approach就會識唔到幾多個字,我都唔係話咁係唔好, 不過就要預左學校唔教自己就要教, 如果唔係小學又好難適應到一般小學咁囉。

原帖由 路人甲2012 於 10-10-22 02:20 PM 發表
我小朋友今年 K1, 本人親身觀察, 係 Very Good 一個校長, 親切, 愛小朋友, 非常注重語文訓練, 一星期有 4 日 (英文, 普通話), 實行每班小組教學.... 聽聞佢之前係 Victory 幼稚園校長, 我地都幾有信心佢做民生幼稚園 ...

回覆 2# KellyChim 的文章

現就讀K1嘅8月後B大有人在, 如果你就咁唔報,人地又少一個competitor了, 明無?

我只是從管理方面看, 這是其中一種Motivate員工嘅方法, 溫總都用嘅。

原帖由 V.G 於 10-10-22 00:17 發表
tsobaba,
十分感謝你的詳盡回應, 看完之後立刻對民生加好多分, 好有動力去報讀, 不過請問為何你又會覺得佢D老壓力大呢? 我個人意見認為一個有能力有心既校長, 應該都照顧到老師的需要(老師都係人, 都好有價值, 同小 ...
‹ 上一主題|下一主題