用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生幼稚園
樓主: Bonnie
go

民生幼稚園 [複製鏈接]

想報就報,唔好理佢真內定假內定.....
報左就係有幾會.

原帖由 haydenden1023 於 10-10-19 17:28 發表

我有朋友同我講, 上年佢個B答曬所有問題, 再額外自己跳舞,唱歌, 但係就唔收
佢個朋友個B, 大部份o既問題都唔識答, 但收左
我朋友結論都係話已經內定..

不過我都會報, 陪跑咪陪跑, 只要有一線希望都會報! ...

我都覺得應該報喎
無理由未開跑就認輸埋
佢選你. 你都有權選讀唔讀者.

我個小朋友今年K1,佢响民生真係讀得好開心,雖然民生教嘅嘢唔深,但德育就教得好好,老師好有愛心,就連好細微嘅嘢佢哋都會留意到。至於收生係咪只睇家長,我又唔認同,上年個老師問咗我個女地址(詳細嗰隻),邊隻係右手,邊隻係左手,形狀,我個女都識答晒,我諗我個女都係靠自己呱。而我有個非常高學歷嘅朋友,佢個小朋友當日唔舒服答得唔好,結果係唔收,所以我諗父母學歷並唔係最重要因素。
唔好聽啲靠傳嘅偉論,不如參考吓我哋啲真係讀緊嘅家長嘅說話。

按上年的經驗, 一些比較受歡迎一條龍的幼稚園, 在上期頭條日報親子王有報導:

祟真: 1800人選300 (16%)
民生: 3300人選300 (9%)
培正: 3000人選240 (8%)

基本上小朋友如何聰明伶俐或父母有何等高學歷, 但係強大的競爭下, 考取一席位根本是一件非常困難的事情, 正如家長所說面試如同去陪跑其實差不多, 所以我個人認為陪跑都無所謂, 當吸取經驗, 最後結果如何, 抱著平常心面對, 唔跑就一定輸

原帖由 NICOLE123 於 10-10-19 18:02 發表
我都覺得應該報喎
無理由未開跑就認輸埋
佢選你. 你都有權選讀唔讀者.

原帖由 靚姐 於 10-10-19 16:35 發表

你真係講出我心裏個句,我大女讀緊,我都想少d人報 ,今年我細女都要考k1,同你一樣都好想佢入到

哈......我個細b相信機會微d啦,所以已揾左d屋企樓下啟思插班N1並肯定有K1位,咁先放心同其他小朋友競爭,今年唔得,出年再來過....
你個女呢? 唉,祝大家好運....

原帖由 yiuyiumom 於 10-10-20 10:27 發表
按上年的經驗, 一些比較受歡迎一條龍的幼稚園, 在上期頭條日報親子王有報導:

祟真: 1800人選300人 (16%)
民生: 3300人選300人 (9%)
培正: 3000人選240人 (8%)

基本上小朋友如何聰明伶俐或父母有何等高學歷, 但係強 ...

我又同大家分享下,我一個在港島區教小學的朋友既妙論...佢間學校係有幼稚園既,都算熱門...
上年佢同我講,呢幾年見d家長為揾學校都好誇張,其實得個十幾分鐘面試,佢地最想睇下個小朋友有冇問題,其次係家長有冇問題同埋點管教仔女,因為問題家長都好困擾佢地,除教學,總要應付家長真係好疲累,所以小朋友,家長是但一個有問題,佢地第一時間out,唔理你幾有錢有幾高學歷....佢總話係幼稚園同小學表現好既小朋友,好多時到最後都唔係最叻既,到中學時分分鍾有隻黑馬跑出....

其實好多間學校也有這個情況, 每間學校也有自己的收生準則, interview 並不是全部的考慮, 不要忘記民生要填問卷, 父母填的答案也很重要, 學校會看看家長對學校的認識和對子女的期望。

原帖由 haydenden1023 於 10-10-19 17:28 發表

我有朋友同我講, 上年佢個B答曬所有問題, 再額外自己跳舞,唱歌, 但係就唔收
佢個朋友個B, 大部份o既問題都唔識答, 但收左
我朋友結論都係話已經內定..

不過我都會報, 陪跑咪陪跑, 只要有一線希望都會報! ...

原帖由 Pertra 於 10-10-20 11:30 發表
問卷是即場填嗎?

同面試通知信一併寄來,interview 當日交予老師
做好 d 功課,認真回答,肯定有幫助

今年好似無左問卷...

高見, 我絕對贊同, 趣事一則分享: 上星期去家長會,
兩個直昇機家長便提供寶貴意見給數學科的老師, 點解咁快就教學生除數, 老師摸不清他們所言, 明明只要求學生弄清1-100的順序和一些加法的邏輯, 極其量是一點乘法的組合原理, 何來加法? 原來她們由簡單複雜化, 把要求自我提高, 就正如某個奶粉廣告 : 2+2=4 變成 2的2次方 (詳細忘記了, 差不多是這樣吧), 教導老師要怎樣怎樣教學云云,
還質疑老師為何不用全英語教數學, 最後要出動到校長到場解畫,
正如以下所言,現今身教很重要, 不剔除麻煩的家長, 對學校, 學生和其他家長都係一個..... 唔識講!!!

原帖由 sllau 於 10-10-20 10:50 發表

我又同大家分享下,我一個在港島區教小學的朋友既妙論...佢間學校係有幼稚園既,都算熱門...
上年佢同我講,呢幾年見d家長為揾學校都好誇張,其實得個十幾分鐘面試,佢地最想睇下個小朋友有冇問題,其次係家長有冇問題同 ...

醒目開學勳章

之前放棄了k1的面試, 宜家想插班k2
請問有無小朋友曾經成功插班k2架?
因為一般如考到的k2都唔會轉校.....

原帖由 sllau 於 10-10-20 11:45 發表
今年好似無左問卷...

sorry, 我唔記得左個問卷係跟面試通知書一齊寄來,總以為同申請表一齊攞添....哈!
如果今年做法無變...B.B.BaBa講得啱!認真d填好張問卷...

以我所知, 問卷最後係校長自己親自去睇, 所以大家家長俾心機, 你地既努力都好緊要. 問卷應該有3條問題需要作答. 大家加油啦

我見到張表要填家長幼小中大的資料都有少少驚訝!

原帖由 Pertra 於 10-10-20 19:59 發表
But, I can't find it from the web page...only the application form.

Is it a joke?

問卷同面試信一齊寄返來。

其實想報名的家長晤好被個D根本晤係民生家長但又成日批評民生的人所影響,你永遠晤會知佢地背后的目的。但作為一個民生現任家長,我好慶幸小朋友入到民生,因為民生實在是一間有愛心又認真辦學的學校,相信真正的民生家長都會認同。

回覆 1# Cheerglory 的文章

Cheerglory,
同意,縱觀以下批評民生的言論,大多是批評收生準則、Interview程序,本人上年都有見,覺得安排都有d問題,但事問三千幾人見,找出一個公平、客觀、快速而各個家長都滿意的程序係有一定難度,一係好似PC及HY咁,唔比家長陪,咁就無批評啦!至於有人話內定,我唔知有無,但我哋没有任何關係,上年都收左小女,本人身為民幼家長,對民生感覺昰正面的,尤其是現任校長。提醒各準K1家長,係父母都想少d人同自己小朋友爭,這已是批評民幼的一大誘因。想了解民幼,可以去民幼果板睇睇,果度d人應該更了解民幼。

其實點解 d 家長咁介意要填自己嘅學歷呢 ? 怕會影響小朋友入學機會 ? 定係...咩原因先 .... ? 如果因為覺得要填呢 d 野而唔選呢間學校..就好無謂囉...3 年後入小一, 大部份學校都要填家長學歷架啦.. 咪當預習定先囉 !
‹ 上一主題|下一主題