用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

?心情 [複製鏈接]

囡囡得天父眷顧  ,很顺利已收到明年小一入學信,錄取了。
但mama我的心情好唔知點?
究竟適合她嗎?
聽聞程度比較低?
唉....我憂心呀?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我囝囝都收到明年小一入學信,起初都有你的感覺!你可看看這裡的post,也可問一些「一手」家長,你會對這學校改觀的!

原帖由 kwokop 於 10-10-17 01:41 發表
究竟適合她嗎?
聽聞程度比較低?
唉....我憂心呀?

我是今年小一家長,我個女的幼稚園K3巳學P.1的書,所以都會覺得有D淺,但正因如此,囡囡番學無壓力,很開心.而在這校讀書,我放心放手比個女自己學習,因為在這校,錯了老師會比機會.我朋友讀傳統女校,帶漏書本要罰企,攪到個小朋友好驚番學,試問一個6歲小女孩,在剛開學頭一個月,帶漏書有幾出奇,但就因為老師セ都罰,咁家長唯有跟到實,セ都要幫個女check清楚,但我因為要讓個女自立,我只是頭1日教了她執書包,之後就放手讓她自己搞掂.
so far,我覺得呢間學校都令我幾放心. 重聖經培育,老師有愛心,程度我可接受.

原帖由 kwokop 於 10-10-17 01:41 發表
究竟適合她嗎?
聽聞程度比較低?
唉....我憂心呀?

我是今年小一的家長.

程度不是比較低, 只是沒有教快, 小一只是教小一的課程.  

我較喜歡小一教小一的課程, 因為我自已返工的亦不喜歡老闆叫我今年要做好明年的工作.

其實個課程唔係太淺, 係正常小一程度, 加上我個仔唔係天才, 又唔係超人, 所以我自己覺得好ok
以諾BB 於2004 年3 月18 日出世, 歷歷細佬在2006年10月12日出世, 他們是天父賜我的寶貝! 一家四口很幸福啊, 真是在地若天呢!!

原帖由 LoveYiLok 於 10-10-18 15:31 發表
其實個課程唔係太淺, 係正常小一程度, 加上我個仔唔係天才, 又唔係超人, 所以我自己覺得好ok。

thanks

原帖由 rabbitpiggy 於 10-10-18 09:54 發表

我是今年小一的家長.

我較喜歡小一教小一的課程, 因為我自已返工的亦不喜歡老闆叫我今年要做好明年的工作. ...

認同

原帖由 rabbitpiggy 於 10-10-18 09:54 發表

我是今年小一的家長.

我較喜歡小一教小一的課程, 因為我自已返工的亦不喜歡老闆叫我今年要做好明年的工作. ...

Agree with you!
‹ 上一主題|下一主題