用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 自從有默字後,小朋友就有便秘
go

自從有默字後,小朋友就有便秘 [複製鏈接]

是否有壓力,但看表面又沒什麼不妥.....,其實他做不到,我都不會責備他,點算?
   0    0    0    0

原帖由 [[]] 於 10-10-16 23:32 發表
是否有壓力,但看表面又沒什麼不妥.....,其實他做不到,我都不會責備他,點算?

把他定下默書分數目標,達到三十分就有雪糕吃,六十分有兩杯。

如家長及老師都冇比壓力,多數都係另外一d原因.
eg. 唔識攪,死都唔係學校開大,忍到番屋企又掛住做功課、玩和睇電視,夜d又倦到死,食完飯沖涼即訓. 忍得一兩日,大便硬左,疴到痛自然又繼續忍,如是者,3-5日先去一次,梗辛苦啦.
另一原因係小息掛住玩,唔記得去厠所,上堂舉手想去又怕老師話,自然唔敢飲咁多水.(有d小朋友好古惑,倒左支水扮飲晒)
無知是福

若不是壓力影響下而便秘, 可以讓孩子放學回家後, 先給些生果乳酪給他食, 再飲d水, 一會兒後再食其他食物, 通常當晚都可大便, 每日如是, 讓他有回一個正常如廁在放學後或晚上.  我的女兒過往大便日數都不太好, 自從用以上方法便ok. 當正常後, 就算當天無yogurt, 都無問題.

謝謝你們的意見,我對小朋友要求其實好簡單,只要跟得上大隊便行了,(因為這都是我的生活方式,盡了力便ok),我都是灌輸小朋友這觀念,只要有盡力,分數也不太重要,(當然不可太低,原則上是合格)每個人的能力也不同,所以我都不知是否與壓力有關,但两者時間吻合,我也會試吓Bobostar 的建議,謝謝
‹ 上一主題|下一主題