用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價send 返reply slip la~~
樓主: winavis
go

創價send 返reply slip la~~ [複製鏈接]

創價學會應該是佛教,不過學校同課程係無宗教信仰ge

hi bonnie

你細仔正就讀創價 亦會安排妹妹報讀

請問部份老師係會友(創價學會)大約為數多少呢? mny tks

原帖由 Bonnie 於 10-10-19 13:05 發表
間學校係無宗教信仰架...只係部份老師係會友(創價學會)....但日常學習絕無宗教成份....亦不會因為你是會友而有優先權...所以無用太擔心...

其實你的憂慮是什麼 ? ...

how do you know it is 佛教?

原帖由 pandabonita 於 10-10-19 13:24 發表
創價學會應該是佛教,不過學校同課程係無宗教信仰ge

some background info on soka:

http://www.infosoka.net/wiki/index.php/%E5%89%B5%E5%83%B9%E5%AD%B8%E6%9C%83

確來講應是佛法的精神,不是觀音.我初初都覺得有d怪,不過除非你去參加創價會的events,在學校是接觸不到這些佛法,而會教小朋友好的品德和思想,e.g.誠信,定立目標,etc. 畢生受用.
原帖由 靚媽媽店 於 10-10-19 13:52 發表
how do you know it is 佛教?

其實今年好多間都多人報, 出生率高o左, 07 08 09 10 都係多人出世

Already sent out 2 weeks ago but not yet receive the reply wor!

我直至昨天還未收到信呀!

me too... very long neck

原帖由 yeelamma 於 10-10-20 14:12 發表
我直至昨天還未收到信呀!

原帖由 靚媽媽店 於 10-10-20 14:15 發表
me too... very long neck

我月頭寄, 今日先收到reply slip呢

i got the confirmation letter too. it stated the interview date will be on 20,21, 27, 28 Nov, letter will be sent out later

I got it last night too, just a receipt and a reply slip saying the interview will be held on 20,21,27 and 28 Nov

原帖由 Smartterrence 於 10-10-16 13:06 發表
我都2日前sent form喇, 請問你係幾號交form 申請, 等我估計吓可以幾時收到reply~

我今日都已經收到reply喇...都係一樣有2張紙, 一張係報名費收據, 另一張是列明面試時間, 另外會再發信通知正式面試日期&時間~

恕我直言, 其實佢confirm埋面試日期一次過出信都得啦! 好似真光咁,  ...

我收到o既時候有你同一種諗法, 浪費左..

點解我5號寄出,到而家仲未收到的,會唔會寄失?創價係我的首選呀

原帖由 beubeupig 於 10-10-23 12:00 發表
點解我5號寄出,到而家仲未收到的,會唔會寄失?創價係我的首選呀

我尋日就係見噤耐都未收到confirmation, 所以我打電話去學校問吓收唔收到我既申請表..但係校方話查唔到, 只係話如果收到會寄信回覆, 仲話最遲下星期睇吓信箱有無信...點知轉頭我信範就收到佢地既confirmation信喇!

我記得我係10月14號寄出, 佢地21號已經confirm同埋寄出,我22號(尋日)已經收到..前後都要1個星期...

你試試下星期睇吓有無信...如無都可以打去問吓既~:)

我噚晚都收到cfm letter喇!!!!

我都未收到去啊   我10月4,5號已經寄左:time: :time: :time:

Hi Evaywwong,

以我所知..創價學會應該唔係佛教..但可以問下..因校車叔叔同姨姨都係會友...呀仔幼兒同依家幼低..2 個老師都係會友...但每班係有3 - 4 個老師架..都有老師係天主教徒同基督徒...無信仰都有..

其實有咩關係啫, 佢哋好有愛心同耐性 , 能夠教好個小朋友..佢係咩信仰都無所謂啦...

我依家最驚呀女面試時..不在狀態..學校唔收都唔知點算... 努力呀..

回覆 38# Bonnie 的文章

Hi Bonnie, 知你小朋友都在創價讀, 同有搭校車, 所以想問一問呢, 如果是屯門區, 校車到唔到?

Hi Smartterrance,

有的..屯門區..係1 号車...包括天水圍.元朗.藍地.屯門.青龍頭. 深井. 麗城. 翠峄台...呢個係今年嘅保母車資料...
‹ 上一主題|下一主題