用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟基小學巳開始SECOND IN??
go

啟基小學巳開始SECOND IN?? [複製鏈接]

10月9日才第一次面試, 昨天巳收到SECOND IN的電話. 我兒子面試了的其他學校至少要3星期才出result, 但啟基卻那麼有效率. 其實她只是後備的最後之選, 因學費及雜費實在太貴了. 如SECOND IN沒問題的話, 會不會馬上被要求交學費???留位費我或會交, 學費就應該不會了.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-16 12:24 發表
10月9日才第一次面試, 昨天巳收到SECOND IN的電話. 我兒子面試了的其他學校至少要3星期才出result, 但啟基卻那麼有效率. 其實她只是後備的最後之選, 因學費及雜費實在太貴了. 如SECOND IN沒問題的話, 會不會馬上被要 ...

我無考啟基, 不過我仔同學仔, 昨日 15/10 先係 1st in 啟基(九龍).

請問你係講緊啟基(香港) 定 啟基九龍?

原帖由 kc_01k 於 10-10-16 21:13 發表

我無考啟基, 不過我仔同學仔, 昨日 15/10 先係 1st in 啟基(九龍).

請問你係講緊啟基(香港) 定 啟基九龍?

我說的是九龍啟基, 香港啟基好像是津校.

醒目開學勳章

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-16 23:06 發表

我說的是九龍啟基, 香港啟基好像是津校.

oh, 我唔知添.

不過我仔個同學, 昨日先1st in.

原帖由 kc_01k 於 10-10-16 23:56 發表

oh, 我唔知添.

不過我仔個同學, 昨日先1st in.

其實我覺好似見得幾急, 一星期就有通知. 不知道是否學校想盡快收生, 不竟她的收費實在太貴($3,900一個月, 收11期. 還有膳食費肯定很貴, 因當日校長多次強調學校的膳食很好), 想快一些要家長決定是否就讀. 還有一樣就是原本校長說10月尾才通知的, 現在提早那麼多, 我先生這星期可能要出差. 那位通知的小姐言語間要求父母一起來到(很重要的). 因她是通知我先生的, 我先生又不好意思詳細詢問, 所以答應了. 不知可不可以要求改期???真的很煩 .

醒目開學勳章

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-17 13:38 發表

其實我覺好似見得幾急, 一星期就有通知. 不知道是否學校想盡快收生, 不竟她的收費實在太貴($3,900一個月, 收11期. 還有膳食費肯定很貴, 因當日校長多次強調學校的膳食很好), 想快一些要家長決定是否就讀. 還有一樣 ...

我同學仔媽咪仲以為係包謄食添.

啟基老師算幾有愛心, 有咩難題其實唔怕直接同佢地講喎!

good luck to you !

吾好意思, 我想請問一下學校係吾係通知2nd即係收呀? 同埋要即刻交學費? 因為我都係10/9面試, 但仲未收到通知要2nd in.....咁係吾係即係吾收呢? 我當日聽校長講, 又話可能會有2nd in但吾知夠吾夠時間, 同埋話十月尾之前通知取錄??
原帖由 kc_01k 於 10-10-17 20:18 發表

nil

原帖由 January 於 10-10-17 21:08 發表
吾好意思, 我想請問一下學校係吾係通知2nd即係收呀? 同埋要即刻交學費? 因為我都係10/9面試, 但仲未收到通知要2nd in.....咁係吾係即係吾收呢? 我當日聽校長講, 又話可能會有2nd in但吾知夠吾夠時間, 同埋話十月尾之 ...

其實我都不知道second in是代表什麼, 因為那天我都聴到校長說10月尾才通知, 又說可能有人要second in. "有人可能"是什麼意思呢?? 可能代表她覺得那學生不能達到即時取錄的要求, 但又想給他機會吧, 我也不太清楚. 校長也說得很含糊. 其實我在煩我們還有一間學校在平時的時間面試, 我先生又不能請太多假. 啟基的second in很突然, 我先生也不想請假. 昨天他說乾脆不要去了, 我們也沒打算入讀. 但我總想買個保險, 真是很煩.

原帖由 kc_01k 於 10-10-17 20:18 發表

應該不包吧, 我也不太清楚. 只聽說學校的膳食很貴, 我想是不包的吧. 除了學費因素, 我的兒子比較適合在傳統學校讀書. 這幾年的活動教學式幼稚園生活, 我覺得浪費了他. 所以應不會選擇活動教學式的小學了.

膳食一餐 $26 (學校自己cook,有湯有水果)

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-18 10:31 發表

應該不包吧, 我也不太清楚. 只聽說學校的膳食很貴, 我想是不包的吧. 除了學費因素, 我的兒子比較適合在傳統學校讀書. 這幾年的活動教學式幼稚園生活, 我覺得浪費了他. 所以應不會選擇活動教學式的小學了. ...

原帖由 sumyee 於 10-10-18 14:49 發表
膳食一餐 $26 (學校自己cook,有湯有水果)

那又不算是太貴啊, 多謝資料 . 其實我想知每月學費加其他費用大概多少????

$3969每月學費, $1250 半學期雜費.

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-18 15:13 發表

那又不算是太貴啊, 多謝資料 . 其實我想知每月學費加其他費用大概多少????

請問係吾係再加校車同午餐費用. thanks.

學校收費吾平, 吾知小朋友會吾會來自高收入家庭呢或公務員家庭多呢......

原帖由 sumyee 於 10-10-18 16:34 發表
nil

原帖由 sumyee 於 10-10-18 16:34 發表

謝謝!!

原帖由 January 於 10-10-18 18:59 發表
請問係吾係再加校車同午餐費用. thanks.

學校收費吾平, 吾知小朋友會吾會來自高收入家庭呢或公務員家庭多呢......

校車膳食是另外計的, 即是基本每月費用大概$5,500. 還沒計學校興趣班. 所以家庭收入一定不會低, 還有一定要收入穩定. 我想公務員家庭都會有很多, 他們工作穩定而且有津貼麻. 你想想未來六年發生什麼事大家都預計不到, 所以我都只視啟基為後備的最後後備.

可吾可以問下你小朋友係吾係細仔?
因為我冇收到2nd電話, 我諗都可能冇機.  
原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-19 10:39 發表

校車膳食是另外計的, 即是基本每月費用大概$5,500. 還沒計學校興趣班. 所以家庭收入一定不會低, 還有一定要收入穩定. 我想公務員家庭都會有很多, 他們工作穩定而且有津貼麻. 你想想未來六年發生什麼事大家都預計不 ...
nil

Dear ANNAFRIEND,

Don't worry too much. I also attended the briefing on Saturday and what I understand is only the borderline candidates need to attend the 2nd interview. It's all going to be a waste of time if the school doesn't accept your kid, or just as what you do, put your kid at the lowest bottom of the waiting list.  

Honestly, I think Chan's Creative School is a very good school in which the students learn happily everyday. I definitely would treasure the place if my kid is offered with one.

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-19 10:39 發表

校車膳食是另外計的, 即是基本每月費用大概$5,500. 還沒計學校興趣班. 所以家庭收入一定不會低, 還有一定要收入穩定. 我想公務員家庭都會有很多, 他們工作穩定而且有津貼麻. 你想想未來六年發生什麼事大家都預計不 ...

HIHI,
我今日都收左電話SECOND IN...
我想問有冇人收到已取錄的信???

SECOND IN=有冇機會呢???
THANKS

原帖由 BusyFather 於 10-10-19 22:15 發表
Dear ANNAFRIEND,

Don't worry too much. I also attended the briefing on Saturday and what I understand is only the borderline candidates need to attend the 2nd interview. It's all going to be a waste ...

BusyFather,

我的小朋友是細仔, 所以我想學校是不是想給機會給那些年底出生的小朋友??? 因聽聞很多學校都較傾向收大仔大女. 我也知啟基是好學校, 不過經濟因素也是我必須考慮的條件. 現在也不再想什麼, 學校收了我的小朋友再打算吧.

我今日都收到電話約2nd in,要父母同時出席,daddy又要請假la...

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-20 11:47 發表

BusyFather,

我的小朋友是細仔, 所以我想學校是不是想給機會給那些年底出生的小朋友??? 因聽聞很多學校都較傾向收大仔大女. 我也知啟基是好學校, 不過經濟因素也是我必須考慮的條件. 現在也不再想什麼, 學校收了 ...
‹ 上一主題|下一主題