用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 2011-2012 收到取錄信的家長...............
go

2011-2012 收到取錄信的家長............... [複製鏈接]

2011-2012 收到取錄信的家長...............,你們決定會ACCEPT學位未??本人好矛盾,於網上SEARCH,其實對李小的評語是好壞參半,我同事識得李小的家長,說如果個小朋友成績不好,李小的老師會請小朋友轉校。其實,真係好擔心。有沒有李小的家長可以解答本人的問題??謝謝!
   0    0    0    0
巧晴豬豬甜蜜屋
歡迎參觀巧晴豬豬甜蜜屋,屋內有日記本、相簿、影片,記錄了晴晴的成長點滴。
[img align=right]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10716;53/st/20050714/n/Wisol+Wong/dt/12/k/d64e/age.png[/img]

原帖由 frankiewife 於 10-10-16 00:01 發表
2011-2012 收到取錄信的家長...............,你們決定會ACCEPT學位未??本人好矛盾,於網上SEARCH,其實對李小的評語是好壞參半,我同事識得李小的家長,說如果個小朋友成績不好,李小的老師會請小朋友轉校。其實,真係好擔心。有 ...

學校的方向是 拔尖補底, 難以相信老師會請成績不好的小朋友轉校

其實係唔會架,只係成績追唔上既自動轉校啫!而今年開咗宏信,有人認為名氣及課程都較適合,所以都走咗部分人囉,但本人對宏信仍抱觀望態度呢!

原帖由 frankiewife 於 10-10-16 00:01 發表
2011-2012 收到取錄信的家長...............,你們決定會ACCEPT學位未??本人好矛盾,於網上SEARCH,其實對李小的評語是好壞參半,我同事識得李小的家長,說如果個小朋友成績不好,李小的老師會請小朋友轉校。其實,真係好擔心。有 ...

我曾聽過這番話,不過是說沙田某間較出名的津校, 但第一次聽到李小有這些事.  可能這表示了李小都有點名氣了, haha. 但其實係唔係話叫你轉就轉甘簡單呢?? 最緊要覺得間學校適合自己的小朋友及家長的期望.
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

係新界西小學,李小可算一二,出來的小朋友都係給人有種自信的,但現實很多津校亦辦得很好,例如:伊小、徐澤林等
李小有資源,師生比例高,但功課及壓力亦不小(以前不是.....),作為李小的家長,你的付出亦不會小:金錢(補習費)及時間(一起做家課),但係你的小朋友過到,我可以說他的將來(中學),是不會有問題的.......但你要知今年中數....校車.....校方管理.....老師流失....等都是家長要考慮的

其實自己當初點解要面試??點解要揀呢間學校??
希望o係呢區揀間最好既?冇膽量玩大抽獎??上英中易銜接??講真,每間學校都有人彈有人讚,都係要睇小朋友讀成點而該家長有咩評語,小朋友跟唔上家長自然吃力,就會有微言,小朋友跟得上家長咪讚囉,所以好壞參半都係睇個小朋友讀成點?你小朋友讀咩幼稚園??我睇到既係如果讀銜接小一課程既幼稚園,相對讀得舒服d,如果唔係就可能會吃力少少,因為一開學就有好多默書同要自己寫手冊,其實津校都係既,不過我就覺得與其依家佢收左你,好過大抽獎唔知去邊間學校啦

原帖由 nakoko 於 10-10-18 10:47 發表

其實自己當初點解要面試??點解要揀呢間學校??
希望o係呢區揀間最好既?冇膽量玩大抽獎??上英中易銜接??講真,每間學校都有人彈有人讚,都係要睇小朋友讀成點而該家長有咩評語,小朋友跟唔上家長自然吃力,就會有微言,小 ...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

回覆 2# nakoko 的文章

Bingo,全中。我小朋友讀的是九龍禮賢學校暨幼稚園。小朋友現時讀下午校。其實,幼稚園有小學部,大部份都會收回幼稚園的學生。但本人是新界人,不想自己的小朋友晨咁早出市區上學。我選李小都係想避過大抽獎。因新界的好學校有限。我有九成都會去註冊,只係還有點擔心。
巧晴豬豬甜蜜屋
歡迎參觀巧晴豬豬甜蜜屋,屋內有日記本、相簿、影片,記錄了晴晴的成長點滴。
[img align=right]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10716;53/st/20050714/n/Wisol+Wong/dt/12/k/d64e/age.png[/img]
‹ 上一主題|下一主題