用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 真係唔識教
go

真係唔識教 [複製鏈接]

阿囝有自傾, 頭先同佢去食野, 係餐廳叫佢坐定定, 等daddy 買野食,  佢就企係張倚度, 又周圍走, 大叫, 仲"look" 埋地下, 終於, Daddy 忍唔住,當街打佢, 我即刻同佢上樓, 返到屋企, Daddy 用  條"fit" 佢!我心好痛    , 我同Daddy 講, 可以阿囝控制唔到,先係咁樣,但Daddy 覺得佢係,話佢特登做出黎, 唉! 我都唔佢真係唔 乖, 定係自閉問題, 真係唔識教!

0    0    0    0

無論點嬲都好, 千祈唔好打, 你打佢, 佢又會學你打人, 惡性循環.......今晚我個女發脾氣, 佢第一次出手打我, 我都冇諗過要打番佢, 真係一次都唔打得。小朋友唔識控制情緒, 大人要識。細路發癲ge時候冇道理講, 寧願抱實佢, 俾d被愛ge感覺佢, 先可能有商量。

我已好冷靜, Daddy 忍唔住發癲時, 我已立即抱走阿囝出餐廳,我見Daddy 打佢, 我都好心痛 ,
Daddy 打完佢, 我都即刻同佢講, 媽咪好唔開心, 因為你唔乖, 但我都唔知佢係咪會明白!
點都好, 我會盡量去冷靜, 同佢講道理!

原帖由 小浣兔媽媽 於 10-10-15 23:06 發表
無論點嬲都好, 千祈唔好打, 你打佢, 佢又會學你打人, 惡性循環.......今晚我個女發脾氣, 佢第一次出手打我, 我都冇諗過要打番佢, 真係一次都唔打得。小朋友唔識控制情緒, 大人要識。細路發癲ge時候冇道理講, 寧願抱 ...

唔好唔開心,化悲憤為力量,好好包容同幫下個仔,可能佢重細未知自己唔岩,但最心痛係佢大d知道咩唔岩,但控制唔倒自己,做左d反常行為,父母就會諗反轉頭,點解當年唔好好教好同幫助佢呢!唯有咬緊牙根,施以無限包容與關懷,愛與幫助比最疼惜既兒子,你都要好好調校自己心理質素,然後感染你先生啦!共勉之...

多謝你嘅鼓勵, 大家一齊努力呀!

原帖由 cksy_bb 於 10-10-16 21:56 發表
唔好唔開心,化悲憤為力量,好好包容同幫下個仔,可能佢重細未知自己唔岩,但最心痛係佢大d知道咩唔岩,但控制唔倒自己,做左d反常行為,父母就會諗反轉頭,點解當年唔好好教好同幫助佢呢!唯有咬緊牙根,施以無限包容與關懷, ...

原帖由 JANETHIM 於 10-10-16 23:14 發表
多謝你嘅鼓勵, 大家一齊努力呀!

係可以教架,不過要教多好多次,同時時重覆提住,佢地通常好唔鍾意d嘢改變.
所以例如出去食飯就要事先講比佢知到時要點,重 覆講先得

回覆 5# JANETHIM 的文章

路過, 以下係我的建議:
1. (給爸爸) 提高情商的第一步, 就係承認自己需要提高情商.
2. (給媽媽) 最好將個標題改為: 真係唔識教->我怎樣才能改善兒子的行為.

原帖由 JANETHIM 於 10-10-15 22:12 發表
阿囝有自傾, 頭先同佢去食野, 係餐廳叫佢坐定定, 等daddy 買野食,  佢就企係張倚度, 又周圍走, 大叫, 仲"look" 埋地下, 終於, Daddy 忍唔住,當街打佢, 我即刻同佢上樓, 返到屋企, Daddy 用  條"fit" 佢!我心好痛    ...

小朋友幾大?Daddy行開時你也行開了?
每次先要預告給他知去那裡, 去到怎樣做, 到達再講一次,
佢一坐好就讚佢, 話佢坐得好好, 等佢知乜嘢先係好行為(即坐好), 就算講咗好多次佢都唔得, 都只可以罸, 唔好打, 否則佢好快會學識打人.......

哈哈....我都有同樣經驗,我的做法如下,跟你分享一下:

你做得對,先冷靜自己及帶亞仔離開現場。

第一次出街食野? 屋企是否能坐定定食飯的? 最好規舉在家做起,教訓佢時可以暢所欲言,又吾怕佢喊...令場面不安。

如有挑食問題,可先外賣回家,當孩子接受食物後才帶佢到餐廳堂食。

Daddy方面,待佢冷靜後再和佢商討問題。告訴他一係外賣,否則堂食有可能中途離場。預告給daddy知道,減低即場發脾氣機會。

原帖由 JANETHIM 於 10-10-15 22:12 發表
阿囝有自傾, 頭先同佢去食野, 係餐廳叫佢坐定定, 等daddy 買野食,  佢就企係張倚度, 又周圍走, 大叫, 仲"look" 埋地下, 終於, Daddy 忍唔住,當街打佢, 我即刻同佢上樓, 返到屋企, Daddy 用  條"fit" 佢!我心好痛    ...

囝囝咩程度?如果佢理解未得,你越講,佢只會越亂黎,因為佢唔完全明白你講既大道理...
教自閉小朋友,口頭指令要...唔好諗住用口水浸死佢地...佢地好可能響你講第二句時已經靈魂出竅了...
響屋企做多些情境教導吧...坊間有很多書籍可幫手(新雅有一批很不錯,各大書局有售)...不一定要用特殊的教具....
http://www.books.com.tw/exep/prod/books/editorial/publisher_booklist.php?pubid=cshinya&qseries=book009688
http://www.books.com.tw/books/editorial/pubbooklistcshinyabook009727_1.php
http://www.books.com.tw/exep/prod/books/editorial/publisher_booklist.php?pubid=cshinya&qseries=book010787
http://www.books.com.tw/books/editorial/pubbooklistcshinyabook010828_1.php

至於體罸,我本人同意適當既體罸係應該的/可接受的...但家長自己要對自身行為負上全部責任...即係話如果自己一時錯手,對孩子做成任何不可挽救的傷害時,不要後悔便好了...
其實父或母親都一樣愛孩子...亦明白孩子自閉不是大哂的...但大家現在需要的是給予時間/空間對方學習...
好好跟爸爸傾下,一起努力吧!

PS: 事實上正常的孩子一樣難教的,否則坊間就唔會有咁多有關教育既書籍或什麼育兒心理講座喇?!

阿囝係屋企食飯, 一定要搵d野做,如 玩車, 畫圖畫, 或者開dvd睇..., 但係佢去麥當當又會坐定定等Daddy 買野食, 不過次次自己完就要即走, 唔等我地! 我都已經唔係成日同佢出街食, 因佢好多野都唔食ga!

原帖由 Capricorn2521 於 10-10-18 10:04 發表
哈哈....我都有同樣經驗,我的做法如下,跟你分享一下:

你做得對,先冷靜自己及帶亞仔離開現場。

第一次出街食野? 屋企是否能坐定定食飯的? 最好規舉在家做起,教訓佢時可以暢所欲言,又吾怕佢喊...令場面不安。

如有挑食問 ...

嘩....真係一模一樣呀! 上個月終於忍心戒咗邊食邊玩,第一次歷時2小時,幾天已成功,可以專注食飯,有助出街食飯。

原帖由 JANETHIM 於 10-10-18 20:38 發表
阿囝係屋企食飯, 一定要搵d野做,如 玩車, 畫圖畫, 或者開dvd睇..., 但係佢去麥當當又會坐定定等Daddy 買野食, 不過次次自己完就要即走, 唔等我地! 我都已經唔係成日同佢出街食, 因佢好多野都唔食ga!

...

吓?? 食咗兩個鍾?? 咁你囝囝係咪可以自己食飯喇?定係要人喂呢??

原帖由 Capricorn2521 於 10-10-18 21:00 發表
嘩....真係一模一樣呀! 上個月終於忍心戒咗邊食邊玩,第一次歷時2小時,幾天已成功,可以專注食飯,有助出街食飯。

講真, 我亞仔以前都係一路食飯一路玩游戲機, OR一路睇電視 OR 一路玩玩具, ........如是者, 我忍佢幾年, 去年頂唔順, 每日叫工人姐姐關電視, 開始亞仔會自己開, 后來我連插頭都MON左去, 佢就開始好D, 之後出街食飯, 每次要同佢傾好左先, 叫佢可玩一會兒佢的最愛, 之后就放低玩具食飯, 食完就可以再玩一會兒, 大約6個月就成功,比多D耐性, 同時指令一定要簡而精
原帖由 JANETHIM 於 10-10-18 21:24 發表
吓?? 食咗兩個鍾?? 咁你囝囝係咪可以自己食飯喇?定係要人喂呢??

果2個鐘係冇tv,dvd, toys... everything ! 喊完走開,要佢返上去坐,不斷我只說"食完先玩" or "食完先xx" 。

當佢好肚餓時係可以自己食。不過好多時佢食肉吾食其他,我地就要有人在旁協助,要佢食一啖飯+菜,然後先比肉+飯+菜咁樣食。我地會畢好d飯叫佢自己用手喳spoon送d食物入口,應該吾算要餵啦。有時又要由得佢自己發揮吓,學吓自己筆野食+扶著碗咁....所以戒咗邊食邊玩係第一步,專心食野先,再攪偏食。然後再試外賣回家食,最後再出去堂食同一樣野,so far 都ok。不過出街食初初要選擇位置,要單邊,以防佢容易走開,覺得ok就可以試吓普遍位,依家佢都ok,不過一路食一路郁身郁勢,要成日叫佢坐好,同賣佢未試過坐圓登(冇得唉果d)。

pocoyo123都講得啱,要好狠心同有耐心。

原帖由 JANETHIM 於 10-10-18 21:24 發表

‹ 上一主題|下一主題