用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 點幫囝囝好呢?
go

點幫囝囝好呢? [複製鏈接]

0    0    0    0

step 的提議是正確的, k1不用擔心住啦, 到時先再算. 現在仔仔先2歲, 黃金時期呀. 一定要keep 住做訓練先有幫助. 普通n 班老師唔會識得教你仔仔, 只會浪費時間呀.

原帖由 hv245 於 10-10-15 09:15 發表
兒子剛上N1 (2歲), 不懂說話, 之前有看醫生, 但醫生話3歲前都不用太擔心, 因男孩子說話有些慢D, 加上姐姐用英文, 可能令佢MIX.

開學不久, 老師已發現佢不能理解指令, 唔識應人及逃避別人眼神. 佢知小朋友10月9日去 ...

如果係我, 就會立即做私人評估. 因為你兒子不是只有 speech delay. 有很多好處:

1. 可以早d 知結果, 但求安心.
2. touch wood 如果係自閉, 可以早d 排政府服務.
3. 做完評估後, 可以知除左做 speech delay 外, 仲有甚麼 delay 左, 對症下藥.

其實密集式有很大好處, 尤其係年幼小孩. 勉強放在主流都未必學到野. 你的幼稚園亦不知人手同包容如何.

Good luck...

學校咁緊張,相信他們都非常關心小朋友,明知自己學校沒有足夠人力及經驗照顧及教導發展慢的小朋友,希望由第三者/專業醫護人仕來告訴媽咪,如何訓練小朋友才是最好的。所以要一再致電媽咪盡快做評估。

個人覺得,入讀n1最基本要簡單非語言溝通及服從,否則,課堂秩序大亂,老師如何進行教學及活動呢? 加上近年對自閉症的認識,老師也提高了警覺。

不錯,2歲真係好細,他們有很多內在潛能。醫生話3歲前都不用太擔心,係、冇錯,如果身邊成日d人都係用單一而簡單語言同佢溝通,其實一般都可以慢慢追上。問題係依家的生活環境,有幾多個可以成日好多小朋友在身邊,打吓架,嗌吓交呀? 入幼兒園係另一個渠道,但老師有負責照顧小朋友,通常都係斯文d的溝通,發展慢的通常都要人大力 d push吓先有反應,所以就舌底了。而且孩子不懂得服從,吾通老師打你罵你咩,d老師咁忙,你吾聽就由得你。

設計一D課程及目標俾囝囝?? 嘩..... 幾好聽wor... 我吾係話一定吾得,一切要天時地利人和.....

其實我係想分析比你知,點解學校會有難處。

好明白QUIT 左N1,難搵出年K1。不過,依家未到n1水平,出年如何升k1呢? 老師可能都係叫你 repeat n1。不用擔心,香港不會冇幼稚園讀的,只不是心儀學校而已。經濟能力許可,讀step係好的,你可從中收到很多有用的訓練方式,回家後繼續用同一方式教養。

依家實在太多小朋友都有這些情況,太普遍了。

我都同阿仔QUIT左N1轉私人S位(我個仔都未被評估,等緊CAC醫生,但自己知自己事,佢唔多應人,又唔多同小朋友玩,講野又遲), 其實學校咁講,如果再繼續去讀,只會浪費時間,因為老師真係唔會多理會個小朋友,佢仲有其他小朋友要理,自自然然你個仔就會被忽略,由佢自己玩,無人理。所以如果有能力,早D比佢接受私人治療,佢會學得仲快,效果仲好。雖然決定係好難揀,但都要行出第一步。

ADD OIL!!!!!!!!!!!

回覆 1# hv245 的文章

我係妳會揀密集式TRAINING. 其實剩係唔理解指令同坐唔定呢兩樣,妳囝囝係N1都唔會學到妳所預期嘅嘢..咁就算可以直上K1, 同其他小朋友嘅距離會愈來愈大..反而而家去上密集式TRAINING 仲有大把機會追得返,話唔埋一年已經可以讀返普通幼稚園K1

小朋友而家至兩歲,可塑性好高.我囝未夠兩歲就去training,進度都幾理想

好明白妳怕K1難考而想keep住個位,但因材施教才是上算..

我覺得如果只得兩歲, 多數都係話係遲緩或自閉傾向. 所以自己最清楚小朋友既狀況, 都吾駛話一定等到評估完先開始做訓練.

我當日兩歲去健康院, 姑娘都死堅持話我個仔冇問題, 都係話男仔講野發展較慢, 我就係信佢所以浪費左我多半年時間.  想當年如我一開始帶仔仔去做評估同開始訓練, 效果可能會更好.

我諗上吾上密集班要睇你經濟情況同小朋友需要, 如學校N班係大班, 而老師亦同你講佢上課情況可能跟吾上, 咁你就可能要諗清楚, 因為一班太多學生老師可能照顧吾到咁多, 但當然有好既學校同老師會接受又特別安排去照顧有需要既小朋友. 我自己就係老師話我小朋友學習冇問題再加上當年學校一班得十幾個小朋友, 所以我就一直係原校讀冇轉出去.  

fyi, 我仔仔係自傾, 但係佢一樣好鍾意同小朋友玩, 好少發脾氣.  
原帖由 hv245 於 10-10-17 18:43 發表
多謝大家的回覆. 我同先生觀察過及商量過, 先幫囝囝做了自閉症評估. 因為囝囝有些方面都唔似自閉症, 如
- 佢上PLAYGROUP都有同小朋友一齊玩
- 同佢佢遊樂場, 佢唔捨得走, 雖然有發脾氣, 但抱離遊樂場, 俾水佢飲, 佢 ...

nil

哈哈...我個自傾既囝囝都一樣....我成日話佢其實係患左“害怕孤獨症”....因為佢日日夜夜都想搵小朋友陪(做咩都唔重要)...又話想我生個妹妹俾佢,仲話幫我手餵奶同推bb車添....

原帖由 January 於 10-10-17 21:41 發表
fyi, 我仔仔係自傾, 但係佢一樣好鍾意同小朋友玩, 好少發脾氣.

我個CASE 都同你幾似, 仔仔2歲時健康院死都吾肯寫紙去做評估, 到我發火才寫紙. 之後一做評估便知為自傾.

當時真係吾知點好, 什麼TRAINING 都去報, 個人真係好倦....

當時我仔仔讀N1, 後來知這間幼稚園係有I 位的學校,
校長同老師都好關心佢亦知他的需要.

雖然仔仔無I 位SERVICE, 老師都會特別照顧佢. 那一年, 他由只會爸爸媽媽幾個單寫, 到現在已經會說3詞句子,
足足一年的時間, 看到他的進步....真係感動到流淚

所以, 我都覺得2歲人仔, 如果學校肯TAKE CARE 佢, 你可以KEEP 住讀. 但如果吾肯, 直接去私人S位仲好.

多謝你們澄清左自閉症/自傾小孩唔係唔鍾意同人玩, 係唔識同人玩. 他們其實係缺少了與人社交溝通的學習能力. 呢個係我所知的一般人對自閉症的最大誤解 (包括自閉兒家長). 所以好多自閉兒鍾意同人玩, 有眼神接觸. 將自閉兒放在一班普通小孩中學習對社交溝通亦無濟於事.

我反而覺得他們最困難的時期係當他們長大後知道了這個真相後無助的反應. 當他們介意結交不到朋友的無能為力和不快樂.

同意!

原帖由 kelvin_hmlau 於 10-10-17 23:58 發表
多謝你們澄清左自閉症/自傾小孩唔係唔鍾意同人玩, 係唔識同人玩. 他們其實係缺少了與人社交溝通的學習能力. 呢個係我所知的一般人對自閉症的最大誤解 (包括自閉兒家長). 所以好多自閉兒鍾意同人玩, 有眼神接觸. 將自 ...

我都絕對認同, 好以今日我們去行街, 去到一間時裝店, 爸爸去試褲, 我個仔就不停係間店到攪來攪去, D SALE 姐姐同佢講野係有回答, 但佢唔會理乜野埸合, 只做佢想做嘅野, 個SALES 仲好笑話, 佢咁多野講咪好囉, 咁咪唔怕有自閉証, 我聽到都唔知講乜好, 我都好想話佢知, 你覺得佢唔係咩, 佢就正正係自閉証, 原來好多人真係以為自閉小朋友唔同人玩, 自己坐埋一邊就叫自閉
原帖由 kelvin_hmlau 於 10-10-17 23:58 發表
多謝你們澄清左自閉症/自傾小孩唔係唔鍾意同人玩, 係唔識同人玩. 他們其實係缺少了與人社交溝通的學習能力. 呢個係我所知的一般人對自閉症的最大誤解 (包括自閉兒家長). 所以好多自閉兒鍾意同人玩, 有眼神接觸. 將自 ...

哎呀....我都吾知呀!我個仔剛開始對同齡有興趣,在公園追逐,一定要人地同佢say hello,對著人地朦眼笑,拉人地隻手.... 我要出聲話佢..教佢,我同小朋友講野,佢都會望住我地,不過沒有說話交流/插咀。

hum......我又有另一個訓練目標啦.....

有社交障礙=自閉症/自傾??

仔仔(2yrs)因有很好的眼神接觸及留意周圍環境而被明愛(專服務自閉兒)拒收, 她們是有豐富經驗的自閉兒的訓練員, 我只好接受.  所以我真係搞不清咩野係自閉.

回覆 2# Capricorn2521 的文章

哈哈, 你已經知道分別了.

1. 同每個人都打招呼(autistic type communicaton) vs 跟準備同你打招呼的人打招呼(typical).

2. 你叫佢:叫看更叔叔早晨呀, 他便說早晨 (copy 照抄) vs 佢主動望住看更叔叔打招呼 (experience sharing).

3. 你叫左婆婆, 我比粒糖你食 (ABA) vs 你知道叫婆婆, 婆婆會好開心 (RDI).

hi kelvin_hmlau,
Could you share your experience in RDI, how old is your son now? How long has he be trained in RDI? What is the effect?
My son (3.5yr)is waiting for Heep Hong's RDI service. As you said, my son likes playing with kids but lack the skills, that's what I want to train him.
As you said, it's rather sad when they grow up and find that they don't have any friends.

回覆 1# hcily 的文章

小兒現在四歲多, 上了 RDI 社交小組一年左右. 我們僱用了 RDI consultant 三個月左右.

RDI 最大的好處令我知道整個自閉症的核心問題同兒童發展階段. 了解到就算他們有130 的IQ, 就算係音樂神童, 將來都係不快樂.

RDI 希望父母成為小孩的稱職的師傅, 小孩亦信任父母. 這方面我和太太都仍在努力中.

RDI 社交小組有別於一般的社交班. 佢地唔用指令式同少給提示, 係給予孩子較多的時間想想下一步應該點做.

回覆 4# bobolam 的文章

我有一隻 Step 留下的DVD 光碟, 有一 part 係講自己評估孩子自閉. 如果無記錯, 有兩個 examples.
1. 你用手指指着物件(e.g. 門), 說: 你睇下, 看看孩子有沒有跟着望.
2. 小孩懂不懂跟公仔玩 pretend play, e.g. 倒茶.

小兒1. & 2. 點都做到
但他只喜歡同哥哥玩, 不喜歡同其他小朋友玩. 如哥哥只顧同其他小朋友玩, 他顯得好唔開心.
玩玩具車時沈迷, 只喜歡自己推, 不肯同我玩, 但玩其他玩具就要我陪.  有時無玩具車在手, 就把其他玩具當係車推.

原帖由 kelvin_hmlau 於 10-10-18 15:20 發表
我有一隻 Step 留下的DVD 光碟, 有一 part 係講自己評估孩子自閉. 如果無記錯, 有兩個 examples.
1. 你用手指指着物件(e.g. 門), 說: 你睇下, 看看孩子有沒有跟着望.
2. 小孩懂不懂跟公仔玩 pretend play, e.g. 倒 ...
‹ 上一主題|下一主題