用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 有冇9月份細b讀KV?
go

有冇9月份細b讀KV? [複製鏈接]

kv同km撞時間,想知有冇9月份細bKV收?定係只收大b?
thx
   0    0    0    0

我呀女係10月細女, 今年讀緊k1, 我見呀女果班有好多9月/10月出世既同學仔, 有一個男同學仔仲係11月生日tim~ 所以學校都係睇interview 表現多~
三個人, 一 條心 :-)

雖然我阿女唔係細女, 但佢都係八月尾嘅出品.
我亦見班中有around三份一嘅同學係 九月-十一月出世,
我同意 onelokgor 嘅講法, 我諗真係睇小朋友嘅表現.

原帖由 onelokgor 於 10-10-15 10:10 發表
我呀女係10月細女, 今年讀緊k1, 我見呀女果班有好多9月/10月出世既同學仔, 有一個男同學仔仲係11月生日tim~ 所以學校都係睇interview 表現多~

醒目開學勳章

我個女果班9-12月都大有人在..

9月只有1個

你要知好多 10-12月既都會係對上1年既大b

即係你阿b 係08年9月要同07年 10-12月果d fight

你自己唸下 ..

重有 .. 我個人認為 kv 同 km 唔同grade
我舊年 km 同 sc 撞左我都無去 km

另據聞舊年 km interview 好混亂
同埋 因km本身有 n仔, 好多直上, 根本唔會收得多 k1
去黎都 "side' 氣 ....

我個仔係9月30日, arm arm夠4歲...讀緊K2!
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

原帖由 BabyHilary 於 10-10-16 09:31 發表
我個仔係9月30日, arm arm夠4歲...讀緊K2!

Do you remember if your boy was able to do and answer all the tasks & questions given to him?
Overall how did the interview go?
Do you think teachers make it easier and are more patient to the younger ones?
thanks!

my son is now K3...........end of this oct sin 5 years old.......................
[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

原帖由 zoesychan 於 10-10-15 14:50 發表
我個女果班9-12月都大有人在..

9月只有1個

你要知好多 10-12月既都會係對上1年既大b

即係你阿b 係08年9月要同07年 10-12月果d fight

你自己唸下 ..

重有 .. 我個人認為 kv 同 km 唔同grade
我舊年 km 同 sc 撞 ...

但我見, 阿女果班果啲 9-10月嘅同學仔.. 真係唔似4歲喎
似剛剛3歲, 我覺得我阿女大過佢哋咖...
所以我諗唔係大部份都係 對上個年嘅.

係呀!!亞女舊年K3,開生日會時(即9-10月生日嘅小朋友),有10個壽星仔女,其中有5-6個係10月出世(唔係上一年嘅)。

原帖由 onelokgor 於 10-10-15 10:10 發表

見到大家咁講,都有少少希望!起碼真係會有機會,唔係比我地細b參與下就算~
想問下大家interview用咩語言?阿b中英夾雜可唔可以?因為聽聞sc不可,唔知kv可以嗎?

想問問大家kv面試是一個家長陪同定可以兩個?

最好係全中文對答,如果真係唔識講,至少都要識聽中文。如中/英夾雜,你要有心理準備老師會問你點樣處理有關小朋友嘅語言問題,因KV係一間中文幼稚園。

原帖由 kaboBB 於 10-10-18 09:00 發表
見到大家咁講,都有少少希望!起碼真係會有機會,唔係比我地細b參與下就算~
想問下大家interview用咩語言?阿b中英夾雜可唔可以?因為聽聞sc不可,唔知kv可以嗎? ...

一個家長陪同面試

原帖由 kaboBB 於 10-10-18 09:14 發表
想問問大家kv面試是一個家長陪同定可以兩個?

醒目開學勳章

如果小朋友答eng就一定會問返佢 甘中文係乜 ..
如果答唔到中文係好似會當答錯 ...

原帖由 kaboBB 於 10-10-18 09:00 發表
想問下大家interview用咩語言?阿b中英夾雜可唔可以?因為聽聞sc不可,唔知kv可以嗎? ...

我個仔係k2插班生, 面試要單獨見2位老師,
除左答問題仲要做paper, 最後同我一齊見主任!

以我所知kv k1係會收9月10月細仔細女,
不過今年唔收11/12月, 9/10月變成超細b,
唔知會唔會有影響,
anyway有得面試即係機會, gd luck!

原帖由 twolilmonkeys 於 10-10-16 23:11 發表
Do you remember if your boy was able to do and answer all the tasks & questions given to him?
Overall how did the interview go?
Do you think teachers make it easier and are more patient to the youn ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

一向都聽人講kv著重中文, 英文一般,
所以我好surprise佢地所有通告都全英文,
反而有d好多外藉老師嘅國際幼稚園係中英對照!
呀仔話去toilet係要用英文問老師,
其實佢地都唔係唔重視英文吖!

原帖由 chingchingb.ma 於 10-10-18 09:54 發表
最好係全中文對答,如果真係唔識講,至少都要識聽中文。如中/英夾雜,你要有心理準備老師會問你點樣處理有關小朋友嘅語言問題,因KV係一間中文幼稚園。

...

講得正確, 3年前仲有收10月細囝(而家已p1), 我囡囡同學係10月細囝, 但醒目有禮.

原帖由 BabyHilary 於 10-10-18 15:38 發表
我個仔係k2插班生, 面試要單獨見2位老師,
除左答問題仲要做paper, 最後同我一齊見主任!

以我所知kv k1係會收9月10月細仔細女,
不過今年唔收11/12月, 9/10月變成超細b,
唔知會唔會有影響,
anyway有得面試即係機會,  ...
~easybring~

英文方面都ok, 可以應付小一.  只係沒有外籍老師, 但沒有net也不是問題, 英文由資深本地幼稚園老師教. 有經驗, very good.

原帖由 BabyHilary 於 10-10-18 15:43 發表

...
~easybring~

冇錯,KV雖然係中文幼稚園,但都好注重英文!!

原帖由 BabyHilary 於 10-10-18 15:43 發表

...

yeah...總括黎講KV就係一間好好嘅學校啦:loveliness:

原帖由 chingchingb.ma 於 10-10-18 16:41 發表
冇錯,KV雖然係中文幼稚園,但都好注重英文!!
‹ 上一主題|下一主題