用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 如想讀宏信這類學校家長應為小朋友安排那種幼稚園 ...
go

如想讀宏信這類學校家長應為小朋友安排那種幼稚園 [複製鏈接]

我住在元朗,跟這裡很多家長一樣,希望為孩子尋找適合他們的學校,不希望求求其其,是是旦旦算數。朋友們都說九龍才多好學校,但當想到孩子要那麼遠上學,或我們要搬家,外面樓價那麼貴、空氣那麼差,心裡就卻步了。現在知道有宏信書院這間學校,雖然唔一定入到,但總算是一個很好的選擇!

其實我的孩子還很小,現為他物色心儀的幼稚園,唔清楚如果想讀宏信這類學校,家長應為小朋友安排那種幼稚園?現發覺元朗好像很少選擇,又唔清楚國際班有什麼分別!另外,如果讀信義會生命幼稚園有沒有關係呢?希望各位家長能給我一點意見!
   0    0    0    0

我住在元朗,跟這裡很多家長一樣,希望為孩子尋找適合他們的學校,不希望求求其其,是是旦旦算數。朋友們都說九龍才多好學校,但當想到孩子要那麼遠上學,或我們要搬家,外面樓價那麼貴、空氣那麼差,心裡就卻步了。現在知道有宏信書院這間學校,雖然唔一定入到,但總算是一個很好的選擇!

其實我的孩子還很小,現為他物色心儀的幼稚園,唔清楚如果想讀宏信這類學校,家長應為小朋友安排那種幼稚園?現發覺元朗好像很少選擇,又唔清楚國際班有什麼分別!另外,如果讀信義會生命幼稚園有沒有關係呢?希望各位家長能給我一點意見

就我個人意見認為 : (不要因為宏信而去簡幼稚園, 而要去簡最切合自己須要的)
  • 先要選你要全日班 or 平日班, 你有否工作, 因為要就時間, 有 d KG 可以去到晚上 8:00, 早上又開 7:30
  • 有些 KG 是不可用學劵的, 對你家庭有無影響呢.
  • 如所有都不是問題, 我會建議你去一些比較著重語文的 KG, 我 兩個細路, 大的去後者, 細的去前者, 真的真的很大分別啊

入得國際學校當然英普好係大條件, 不過未必係必須的, 收生不是只單純睇語文能力的, 好多東西都要睇的, 個人覺得夠獨立還比兩文重要.

幼園現分學卷及非學卷, 其實好易選, 用學卷的必須跟教處果套, 無得用學卷的幼園可自由發揮, 可英普教學可k3讀p1的課本.

如果經濟負擔得起的話,選非學卷的吧~~他們很多都是選用外國的幼兒課程為基礎,比較注重小童的身心建全發展,也會選用多國語言

原帖由 softhard 於 10-10-14 23:15 發表
入得國際學校當然英普好係大條件, 不過未必係必須的, 收生不是只單純睇語文能力的, 好多東西都要睇的, 個人覺得夠獨立還比兩文重要.

幼園現分學卷及非學卷, 其實好易選, 用學卷的必須跟教處果套, 無得用學卷的幼園 ...

個人意見,冇話特定要讀某種幼稚園!
例如我囡,就只讀普通幼稚園,但在放學後會自已出去上每星期一次英文班、一次普通話班。
佢係宏信讀到宜家都ok,只係佢寫字要練快d,和默書唔習慣!

原帖由 zanzibaryan 於 10-10-15 11:20 發表
如果經濟負擔得起的話,選非學卷的吧~~他們很多都是選用外國的幼兒課程為基礎,比較注重小童的身心建全發展,也會選用多國語言
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

多謝你的意見!

我的朋友話要看想孩子讀什麼小學來選讀什麼幼稚園,因為可能到小學是太深/太淺都唔好。

有些人話要看看孩子是那類人,才為他選合適的學校。但孩子連行路都未識,淨係識食、訓、玩,但現在已須為他報學校,真頭大!

我要返工,但屋企有工人。可能半日班已ok。但我住八鄉,最近的N已經話唔收,因為已滿!所以阿B一定要坐校車。

元朗的非學劵很少選擇,英藝在BK的commend好差,因為貴但行政勁亂,老師每年大換。萊恩就比較向$看,加上近日的負面新聞,令人質疑他們的辦學心態。總之就頭痛!

原帖由 bananalemon 於 10-10-14 17:03 發表

就我個人意見認為 : (不要因為宏信而去簡幼稚園, 而要去簡最切合自己須要的)
先要選你要全日班 or 平日班, 你有否工作, 因為要就時間, 有 d KG 可以去到晚上 8:00, 早上又開 7:30有些 KG 是不可用學劵的, 對 ...

原帖由 journey 於 10-10-16 00:14 發表
多謝你的意見!

我的朋友話要看想孩子讀什麼小學來選讀什麼幼稚園,因為可能到小學是太深/太淺都唔好。

有些人話要看看孩子是那類人,才為他選合適的學校。但孩子連行路都未識,淨係識食、訓、玩,但現在已須為他報學校,真頭 ...

我小朋友都係讀有學劵的,英文係會小D,都係自己在外學。

你住八鄉可以考慮下大埔的幼稚園。

原帖由 journey 於 10-10-14 16:41 發表
我住在元朗,跟這裡很多家長一樣,希望為孩子尋找適合他們的學校,不希望求求其其,是是旦旦算數。朋友們都說九龍才多好學校,但當想到孩子要那麼遠上學,或我們要搬家,外面樓價那麼貴、空氣那麼差,心裡就卻步了。現在知道有宏信書 ...

首先申報, 我係元朗人, 係LA家長, 我是學卷用家,  以下只代表自己經驗, 不喜勿插.

我自己覺得, 千萬唔好因為想入乜乜小學而就"就住" 搵幼稚園, 因為冇人包你一定入到乜乜乜小學.

幼稚園係小朋友第一個在家以外接觸的社群, 這3年, 對佢日後的價值觀, 思考方向, 都好有影響.

入幼稚園, 係, "社教化"socialization 的開始, 學校的角色係要prepare小朋友去接受日後無止境的學習, so, 開開心心上學, 愉快上學好重要, 學校老師要有愛心去對每一個小朋友. 有正面的生命價值觀.  學得多唔多英文普通話識唔識4歲背乘數表, 都係其次.  

如果係想谷佢考小學, K2在學校以外, 自行加你想要的東西.

我唔覺得元朗冇好學校, 當然在9龍找到出名的"好"學校比較多choice, 不過就要平衡自己家庭的情況, 可唔可以接受天天坐3小時校車來回.  
元朗, 一樣有好中小幼, 讀元朗幼稚園, 一樣有人考到男but, 讀元朗小學, 一樣有人考到女but, 讀元朗中學, 都大把人考到大學0拉.

小豆媽,你講得好客觀,邊個會插你呀!?

原帖由 小豆媽 於 10-10-17 16:24 發表

首先申報, 我係元朗人, 係LA家長, 我是學卷用家,  以下只代表自己經驗, 不喜勿插.

我自己覺得, 千萬唔好因為想入乜乜小學而就"就住" 搵幼稚園, 因為冇人包你一定入到乜乜乜小學.

幼稚園係小朋友第一個在家以外接 ...
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

小豆媽,對不起現在才看到你的留言!你實在分析得很好,我從來沒有從這角度看這事情!

我某些朋友鍾情 kln tong 幼稚園,唔知係因為名牌,或是因為入好學校(唔一定係名校)的機會高d。元朗也有著重英普的幼稚園(如英藝、萊恩),但可能因為要追趕課程的進度,小朋友連在學校玩的時間都少了,但也有孩子上這種學校是開心的,因他們沒有比較。

也有家長的選校方針是最緊要孩子上學開心。但我又怕現在開心到上小學是就慘了!也可能跟以上果種學校的人比較唔夠人fight!到時就只可以讀次一點的學校…

你的分析很好!我真是一個三心兩意的人!多謝你的提醒!

原帖由 小豆媽 於 10-10-17 16:24 發表

幼稚園係小朋友第一個在家以外接 ...
‹ 上一主題|下一主題