用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地小朋友星期幾默書?
go

你地小朋友星期幾默書? [複製鏈接]

醒目開學勳章

你地小朋友星期幾默書?
我小朋友星期三,星期五默書
放學返到屋企四點半,
而家想比囡囡學多樣野,
想調左畫班個時間,但係畫畫堂上兩個鐘
又怕溫唔切默書
你地通常會點樣安排佢地星期幾學野同埋時間?
頭痛中
   0    0    0    0

星期一至五返學, 學其他野只在星期六及日之上午.

原帖由 joeylin1017 於 10-10-14 15:30 發表
你地小朋友星期幾默書?
我小朋友星期三,星期五默書
放學返到屋企四點半,
而家想比囡囡學多樣野,
想調左畫班個時間,但係畫畫堂上兩個鐘
又怕溫唔切默書
你地通常會點樣安排佢地星期幾學野同埋時間?
頭痛中 ...

我仔二,四默,有時間就温少少,冇時間就唔温,反正佢學校上年開始默書唔計成績,所以冇理。

原帖由 10101010 於 10-10-14 19:31 發表
我仔二,四默,有時間就温少少,冇時間就唔温,反正佢學校上年開始默書唔計成績,所以冇理。

嘩, 唔計分, 好羨慕呀

原帖由 10101010 於 10-10-14 19:31 發表

一樣二四,中文默兩課,計 10%,不過足夠影響上唔上到精英班,因為精英班平均成績九十一分。

從小二開始,參加了二、四的興趣班。星期六下午的學琴取消了,改為去參觀不同的博物館和導賞團,感覺學習的效果較佳和知識面更廣闊。又可靈活安排時間作ECA/OLE。

thomas_dad

呀仔就星期二, 四, 隔個星期中/英默
呀囡就星期一, 三 默中英文。
星期六,日, 幫佢地默吓先, 到前一晚再默~~
但係, 呀仔就.........一收到範圍就叫佢抄吓先啦, 同佢温習就想

醒目開學勳章

我仲以為幫兩個囡安排得唔錯...
我就三五默書,
本來想星期一比佢地學畫,
不過老師冇日子,攪到要星期二,星期四...
我平時都係自己跟囡囡既功課默書
星期六就想帶佢地出街,或姐係屋企睇佢地最愛既卡通片,閒日都係好自由咁比佢地做完功課睇tv,沖涼食飯訓教.....

原帖由 thomas_dad 於 10-10-15 00:02 發表
從小二開始,參加了二、四的興趣班。星期六下午的學琴取消了,改為去參觀不同的博物館和導賞團,感覺學習的效果較佳和知識面更廣闊。又可靈活安排時間作ECA/OLE。

thomas_dad ...

上面紅紅地個到好好

星期二, 四.默書

亞仔星期一/四默書, 學野就安排在星期五放學後和星期六, 暫時他都可應付得到!

醒目開學勳章

原帖由 surewin 於 10-10-18 18:00 發表
亞仔星期一/四默書, 學野就安排在星期五放學後和星期六, 暫時他都可應付得到!

星期五既時間好難book架!
老師既時間真係好full....
但係閒日上堂又應付唔黎!

星期一英默, 星期四中默, 星期五,六學野

原帖由 芝麻街 於 10-10-15 09:58 發表
呀仔就星期二, 四, 隔個星期中/英默
呀囡就星期一, 三 默中英文。
星期六,日, 幫佢地默吓先, 到前一晚再默~~
但係, 呀仔就.........一收到範圍就叫佢抄吓先啦, 同佢温習就想 ...

我個女都係隔個禮拜默中/英,所以每星期都温默書

中默前特別多英數功課,溫兩課 + 成語,十一點,剛剛瞓了,好心痛,唔知為乜。

我的小朋友小三,
中,英文 隔週默書 (中默有整段默和默詞語 ) (英默, 有key words的溫習範圍, 但默書時會默整句, 所以無得溫書)

另約每3週有一次French words dictation.(10 words)

還好, 小朋友記性好, 暫時還應付得來.

原帖由 happyvalley 於 10-10-20 23:04 發表
中默前特別多英數功課,溫兩課 + 成語,十一點,剛剛瞓了,好心痛,唔知為乜。

原帖由 mmjjaug02 於 10-10-20 23:23 發表
我的小朋友小三,
中,英文 隔週默書 (中默有整段默和默詞語 ) (英默, 有key words的溫習範圍, 但默書時會默整句, 所以無得溫書)

另約每3週有一次French words dictation.(10 words)

還好, 小朋友記性好, 暫時還應付 ...

直資?我地係週週中英默,中文要讀晒兩課,再要讀十幾個四字成語,錯一個字扣五分。

happyvalley

是直資, 因是英文小學,中文要求沒有你們高,
不過 ,全級頭十五名的中文程度一定不比官校成績好的同學差, 因學生讀好多中英文書.

原帖由 happyvalley 於 10-10-20 23:34 發表

直資?我地係週週中英默,中文要讀晒兩課,再要讀十幾個四字成語,錯一個字扣五分。
‹ 上一主題|下一主題