用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有又煩, 無又煩..
go

有又煩, 無又煩.. [複製鏈接]

昨天收到音小取錄信, 好開心.但到左今日, 同公司同事分享心情, 一位同事說音小的行政混亂,有很多老師已走了, 另一位又說音小的學術成績不太好.

其實我亦有IN其他小學, 播道,福建,陸慶濤,雖然未知它們收不收我女兒, 但個心都仍是不停比較它們, 因為成日覺得怕選錯學校. 唉,做我地依代父母真煩, 咩都擔心.

我知道每間學校都有佢既特色, 如果真的好彩有另一間選擇, 我要唸我想比什麼學校女兒.真煩惱. 因為我想早些搵資料, 早些作決定, 唔想HOLD住學校,影響其他人.

你們有沒有朋友在這些學校讀書? 有什麼意見? (SORRY, 我知我真的是想得太多,但真想搵人傾傾.)
   0    0    0    0

我表姐個女係度讀, 坦白講, 只係著重音樂方面, 仲要我問個細路, 點解你讀書科科唔合格都可以升級, 佢話係架, 只要你音樂勁就冇問題..同埋佢地係一條龍學校, 基本上係直升...

但因為我表姐都係好愛音樂, 佢都會安排個女第時去維也納讀音樂, 所以佢覺得冇問題...但在我, 我覺得唔得...

謝謝你意見.
唔合格都可以升班,又好似有D問題. 不過我最擔心是我女如果音樂唔勁, 又學術唔勁, 咁到左中六考升大學試, 就死梗.條路是否一定要去外國讀大學? 我又擔心我的經濟問題.

原帖由 2ndsister 於 10-10-14 15:29 發表
我表姐個女係度讀, 坦白講, 只係著重音樂方面, 仲要我問個細路, 點解你讀書科科唔合格都可以升級, 佢話係架, 只要你音樂勁就冇問題..同埋佢地係一條龍學校, 基本上係直升...

但因為我表姐都係好愛音樂, 佢都會安排 ...

唔好意思.  我想問下, 科科唔合格, 都比升班.  老師有家長講d乜... (例如, 可以點幫助小朋友等等...)

如果冇任何等別安排, 咁真係有d問題喎...

be honest, lots of parents were impressed by the "hardware" of this school, but try to go a little further, have u heard anything if this school has won any grand music awards or it represented HK to join any music contest in overseas??

then u will have the answer.....

原帖由 chasiuso 於 10-10-14 15:01 發表
昨天收到音小取錄信, 好開心.但到左今日, 同公司同事分享心情, 一位同事說音小的行政混亂,有很多老師已走了, 另一位又說音小的學術成績不太好.

其實我亦有IN其他小學, 播道,福建,陸慶濤,雖然未知它們收不收我女兒,  ...

if you don't have an offer on hand ...why not pay the deposit and register first ... ICQM is a private school and she allows to take part in government's central allocation ..... think later when you get other better offer ...

回覆 1# sleepy2005 的文章

係. 我都打算係咁. 不過真的停止不到自己唸依間學校既野.同埋會不停比較其他IN左既學校, 我估我要到其他學校拒絕我女時才心息. 所以我朋友同老公都話我想太多了, 想壞腦.

原帖由 gegemok 於 10-10-14 16:17 發表
if you don't have an offer on hand ...why not pay the deposit and register first ... ICQM is a private school and she allows to take part in government's central allocation ..... think later when you  ...

真係好擔心. 不過我地都算幸運, 起碼是取錄左.感謝主!

原帖由 chei05 於 10-10-14 16:18 發表
I want to know more about this school as well, becuase my son is accepted by the school P1 2011-12...I am worry now....

醒目開學勳章

唔好意思, 我知道音小, 對成績同獎項都十分低調,

學校注重以基督教的角度去教每一科. 各學生品格非常好.

學校唔想學生比較, 小朋友響校際音樂節獲獎都唔會特別公佈.

第一屆音中會考的人數有44人, 當中有一半以上的學生考到14分以上, 其中最高分有27分.

我有幾個朋友子女, 都係讀緊音小, 本人覺得佢地小朋友, 都係十分有禮貌及愛心, 品格良好, 讀得唔錯, 而且, 並唔係坊間講, 錯覺音小只係著重音樂, 佢地學科成績不俗.

回覆 1# chasiuso 的文章

好老實 ... 梗係留左位先啦,而家諗咁多都冇用,到其他學校收先算啦!媽咪們,我地真係要學識點樣 relax ... still a long way to go nei!!!!

哈哈. 笑左.  :)
不過我仍未做到RELAX..... 我要同你地傾多D, 講多D先, 哈.

原帖由 serser 於 10-10-14 16:38 發表
好老實 ... 梗係留左位先啦,而家諗咁多都冇用,到其他學校收先算啦!媽咪們,我地真係要學識點樣 relax ... still a long way to go nei!!!!

係架. 我都好想有在音小讀緊既家長意見. 不過亦真的好多謝各位比意見既家長, 我會考慮你們的意見.

原帖由 ccpwagon 於 10-10-14 16:35 發表
真係好想大家分享下你地小朋友讀緊嘅真實情況,因為我真係好欣賞這間學校。 不過如果只著重音樂就要再搜集多D資料才可決定 !

醒目開學勳章

原帖由 ccpwagon 於 10-10-14 16:45 發表

好多謝你有確實既數字關於音小的成績,我其實都聽好多關於音小既成績同學生既品行,都係好嘅feedback而未聽到有唔好一面。

如果最後你真係揀音小, 你大可放心將子女送入去讀.

本人都有帶小兒報考音小, 可惜落敗, 雖然無緣送小兒比音小教導, 但呢所學校, 確係幾好, 因之前我都有搜集資料才報考, 評語真係一d都唔差架.  

祝你地將會入讀嘅小朋友讀得開心, 家長放心.

students in True Light who got 18 points were not eligible to go to F6 in True Light this year, it really depends on what u are looking for...

唔好意思, 唔太明白你講既意思.真光收18分以上, 咁又如何?

原帖由 sleepy2005 於 10-10-14 16:52 發表
students in True Light who got 18 points were not eligible to go to F6 in True Light this year, it really depends on what u are looking for...

只不過, 大家要求唔同.  有人會考合格就好開心.  有人要全a/b/c...   你對小朋友, 有乜要求, 同你會點配合小朋友的需要...  咁! 你就可以知道, 邊d係你要既學校...

I just think their kids are not that polite. They don't say thank you after receiving help. And, their Music skill isn't as good as most people imagined...
‹ 上一主題|下一主題