用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 係唔係一定要補習
樓主: d2343130
go

係唔係一定要補習 [複製鏈接]

都係呢個原因, 經過個幾月的小一生活....晚晚同佢開片, 出言恐嚇, 心教身教, 但係學習態度就無改善啦..反而小朋友同父母關係出現污點....都係放手俾人教咯....自己就留番啖氣同佢玩啦....
小朋友始終只會向父母撒嬌~~

原帖由 paltiBB 於 10-10-18 15:34 發表
同意!  我小朋友沒有補習, 可是, 在家幫他溫書時, 難免有時會動氣和大聲鬧, 破壞親子關係.

原帖由 judy 於 10-10-19 09:33 發表

eviepa,

如果真係唔識,或教師教得唔好,我不反對。

但補習,我認為應是迫不得己的措施。試想想,現在學生上課幹甚麽,咩係坐係度聽課,一般都是單向性的吸收,靠的是記憶。回家了,難得耳根清靜一下,可自己思考問題,解决問題(作業 ...

其實,要孩子叻,最重要一點是休息。有研究稱缺乏1,2小時睡眠的孩子IQ低10分。

係呀! 每次因為功課學習而丙完亞仔, 其實最唔開心是自己 個心梗住梗住, 唔惡d對佢, 佢又當你說的話耳邊風.

原帖由 kc1016 於 10-10-18 22:37 發表
Agree, 我早幾日先丙佢, 丙完佢自己都好唔開心.

[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

我亞女都無補習, 依家小五. 我覺得真係無咁既必要.

但補習 ,我認為應是迫不得己的措施。試想想,現在學生上課幹甚麽,咩係坐係度聽課,一般都是單向性的吸收,靠的是記憶。回家了,難得耳根清靜一下,可自己思考問題,解决問題(作業),又何苦出錢找人再來上多次課呢?
其實,要孩子叻,最重要一點是休息。有研究稱缺乏1,2小時睡眠的孩子IQ低10分。

Judy,

前幾年有個調查研究,發現補習和閱讀有負相關,即是說,補習多的中英閱讀能力就差。閱讀能力和總體讀書成績應該息息相關,大抵可以推論,補習多,成績差。

我常覺得補習只有短期效果,長期會有依賴心,對學業反為不美,家長有能力指導就不要補。

eviepa

鬼咩, 一個小朋友返學由8:00 -3:00 放學. 之後仲要去埋補習社 (起碼一日都要兩個鐘啦 ). 一味做, 一味做..... 個腦都"實" 晒, 都無時間比佢靜落黎思考一下.

我.... 係一個好另類既媽咪. 我主張小朋友每日係應該睇cartoon (小一至小四), 當然係講緊做晒功課之下. 只要做好佢應該要做既野為先. 小朋友係應該有佢應有既童年生活,同埋初小既成績唔駛睇得太重要. 反而自律, 行為同生活規律先係最重要.

原帖由 eviepa 於 10-10-19 23:00 發表

Judy,

前幾年有個調查研究,發現補習和閱讀有負相關,即是說,補習多的中英閱讀能力就差。閱讀能力和總體讀書成績應該息息相關,大抵可以推論,補習多,成績差。

我常覺得補習只有短期效果,長期會有依賴心,對學業反為不美,家長 ...

原帖由 芝麻街 於 10-10-19 10:45 發表

握握手,做個好朋友。

如果去咗補習﹐成績仍停濟不前,怎甚麽辦?

睇完呢個topic, 令我心情放鬆番好多, 阿仔小二, 唔知點解個個同校家長都話學校超多功課, 有d家長更講到連補習社都唔肯收阿仔學校既學生, 因為測考出題太難捉, 免得俾人話補習社冇料到..

又聽到高年班家長講, 默書都要85分先叫合格, 唔合格又要留堂, 功課又多到做唔切, 聽得好多驚, 想俾阿仔去補習...

但實際係, 阿仔響學校導修做晒功課返黎, 頂多有d錯漏, 4點半返屋企就睇tv睇到7點, 然後會做我俾佢既工作紙, 睇圖書(估佢睇幾分鐘咁大把), 做enopi既數, 溫下默書(應該又係睇幾分鐘咁大把), 默書so far不至於幫佢溫到吐血, 每次都80左或以上, 英文係差, 仲好怕果隻, 依家自己每晚同佢睇英文圖書一本, 由簡單既oxford reading tree開始, 俾錢買都買返去陪佢睇, 佢好開心希親子閱讀時間tim...

舊年小一佢適應唔到, 大吵大喊左兩個半月, 年尾總結考全級18, 或者因為咁令我今年好緊張佢成績, 唔想佢退步, 令自己同佢都大壓力啦

睇完上文幾位高年班家長既意見, 我領會多左, 確實係要自己多付出時間, 只係我份工成日要ot到好夜, 希望旺季過後可以應付到喇, 我都好唔想俾佢去補習社, 始終會有d小朋友係家長唔多理既, 近得多都易學壞d...

原帖由 Kittymummy 於 10-10-19 23:31 發表
鬼咩, 一個小朋友返學由8:00 -3:00 放學. 之後仲要去埋補習社 (起碼一日都要兩個鐘啦 ). 一味做, 一味做..... 個腦都"實" 晒, 都無時間比佢靜落黎思考一下.

我.... 係一個好另類既媽咪. 我主張小朋友每日係應該睇c ...

原帖由 BingJing 於 10-10-20 11:18 發表
如果去咗補習﹐成績仍停濟不前,怎甚麽辦?

藥到自然病除。現在藥不到,在於下藥不能對症,所以,先找病因。

(4點半返屋企就睇tv睇到7點)

好少聽有家長可以比小朋友睇咁長時間電視, 除非假期.  默書只有80幾分我係完全唔收貨架 (可能我地係高年級), 點解有晒範圍, 有得讀都攞唔到9字呢 ? 我只接受錯unseen.

原帖由 Octopusma 於 10-10-20 12:23 發表
睇完呢個topic, 令我心情放鬆番好多, 阿仔小二, 唔知點解個個同校家長都話學校超多功課, 有d家長更講到連補習社都唔肯收阿仔學校既學生, 因為測考出題太難捉, 免得俾人話補習社冇料到..

又聽到高年班家長講, 默書都 ...

我又會咁睇: 如果各科都攪得掂, 功課溫習係屋企要3小時, 但係補習社小朋友會做得專心d, 只要2小時 (more productive), 咁就多左1小時睇自己喜愛的書, 係家長和小朋友雙贏局面      

原帖由 eviepa 於 10-10-19 23:00 發表

Judy,

我常覺得補習只有短期效果,長期會有依賴心,對學業反為不美,家長 ...

我又會咁睇: 如果各科都攪得掂, 功課溫習係屋企要3小時, 但係補習 社小朋友會做得專心d, 只要2小時 (more productive), 咁就多左1小時睇自己喜愛的書, 係家長和小朋友雙贏局面   

如果所有假設都如這個想像的個案一樣,補習社可以是雙贏。不過,我情願找間功課少的小學。實際上,我囡囡讀小學時,平均每天不用一小時就可以完成所有功課。比雙贏局面贏得更多,多了兩小時去看書和玩耍。

我只可以講10樣功課跟3樣功課都要take the same time to finish if at home.  即唔係功課多與小, 係小朋友專唔專心, 有好多小朋友係屋企就係咁.

原帖由 eviepa 於 10-10-20 23:53 發表

如果所有假設都如這個想像的個案一樣,補習社可以是雙贏。不過,我情願找間功課少的小學。實際上,我囡囡讀小學時,平均每天不用一小時就可以完成所有功課。比雙贏局面贏得更多,多了兩小時去看書和玩耍。 ...

呀女每日放學到補習社個半鐘做功課及温默書,之後去學嘢如跳舞、游水、彈琴等,我放工後幫佢跟返啲功課,食完飯呀女仲可以玩一個鐘先瞓,補習社的確幫到我好多,否則呀女無得日日有嘢學。

唔係我想俾佢睇咁耐, 而係佢響我媽屋企, 我實在控制唔到, 反而假期響我屋企睇得仲少... 至於默書, 8字頭只出現響英文, 好在次數唔多, 但因為佢地只計考試既默書分, 唔計平時分, 又會跟得鬆散左

旺季我最早都要8點半先返到屋企, 真係跟得好辛苦, 夜既試過11點先返到屋企, 飯都唔食都睇晒佢地功課手冊先...

要唔靠補習靠自己, 有心無力情況下, 呢個係我暫時可以做到既野囉.... 唉....

原帖由 overview 於 10-10-20 22:27 發表
(4點半返屋企就睇tv睇到7點)

好少聽有家長可以比小朋友睇咁長時間電視, 除非假期.  默書只有80幾分我係完全唔收貨架 (可能我地係高年級), 點解有晒範圍, 有得讀都攞唔到9字呢 ? 我只接受錯unseen.

...

亦有好多家長俾小朋友返補習社目的係操試卷的, 我認識的家長當中也有屬於這一類的.

原帖由 Kittymummy 於 10-10-19 23:31 發表

我.... 係一個好另類既媽咪. 我主張小朋友每日係應該睇c ...

Agreed

今天報紙講,有一間專為大學生補習的補習社,tutor 全部是博士。

現在的大學生,可能從小就靠補習來升班, 去到大學,不知如何靠自己讀書,真可憐。 如果再靠補習完成學位,將來出社會做事,靠邊果?

"補習和閱讀有負相關",只是一些統計數據, "補習多,成績差", 只是其中一個推論。也可以是:成績差. 去補習
‹ 上一主題|下一主題