用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 好野~~施政報告話會加強幫助自閉症人士呀~~ ...
go

好野~~施政報告話會加強幫助自閉症人士呀~~

希望真係會有實質既措施出場啦~~~ 因為實在有太多家庭需要幫助喇

我最希望孩子被評估後,就報告所提議的訓練內容,家長於坊間購買有關私人訓練服務的費用可用作報稅...就係咁簡單就可以一舉幾得....家長可自行選擇合心/啱 budget 既服務...又可減輕政府特殊服務前線人員的工作量及壓力...又可幫補下家長...條輪候隊又會短/快 d...順便監管埋坊間既服務機構...唉....算吧....

原帖由 caca0921 於 10-10-13 16:09 發表
希望真係會有實質既措施出場啦~~~ 因為實在有太多家庭需要幫助喇

我覺得係要增加多些 I/E/S 位, 不使等咁耐.

因為一分一秒都對小朋友好重要.

好似我呢D 無$$$的人, 無$$去私人做訓練.

扣TAX 對我作用不太.

實際D, 政府可以 OFFER 多D TRAINING 同快D 排到位仲好.

我今日都有睇到...
希望政府真係可以講到做到啦

係,唔好得個講字。。。

唉, 我囝囝剛被評為自閉症, 翌日去排見政府精神科, 估唔到要等到2012年12月, 等咁耐簡直太過份! 都唔知去邊到搵錢幫個囝...越諗越心傷!

【本報訊】醫院管理局將擴大對自閉症兒童的服務,施政報告中建議,會加強由兒童精神科醫生、兒科醫生、臨床心理學家、護士、語言及職業治療師組成的專業團隊,每年可望服務多 2,000名自閉症兒童,縮減現時中位數為四星期的輪候時間。

個案 7年增 6倍
經衞生署評估證實患自閉症的兒童,由 02年的 218人激增近 6倍至去年的 1,452人;醫管局接受治療的自閉症個案也由 05至 06年度的 2,500宗,激增 50%至去年度的 3,800宗,惟公院現時僅有 19名兒童及青少年精神科醫生照顧這些病童。
自閉症人士福利促進會認為政府上述建議是杯水車薪,不少自閉症兒童家長反映,孩子要到公院接受評估及治療,至少要輪候半年至一年,在私人市場接受評估費用至少要 5,000元,擔心增加人手也無法滿足需求,錯過零至六歲的黃金治療機會。

如果多些人轉去私營機構,那公營的便會鬆動些....

我們的正苦早已趨向『唔上身』的管治手法...以前有安老院買位...依家有醫療保險...黎緊會有助你置業等....

原帖由 Yvonne_ng 於 10-10-13 23:01 發表
我覺得係要增加多些 I/E/S 位, 不使等咁耐.

因為一分一秒都對小朋友好重要.

好似我呢D 無$$$的人, 無$$去私人做訓練.

扣TAX 對我作用不太.

實際D, 政府可以 OFFER 多D TRAINING 同快D 排到位仲好. ...

以你孩子目前情況黎講,精神科的那個約會不重要的...不必擔心....最重要係你孩子已上訓練服務的輪候名單上....

依家無錢做訓練,可以試下列出孩子問題,這裡很多家長都經驗十足的..希望幫到一點吧!

原帖由 sauyiu 於 10-10-14 10:35 發表
唉, 我囝囝剛被評為自閉症, 翌日去排見政府精神科, 估唔到要等到2012年12月, 等咁耐簡直太過份! 都唔知去邊到搵錢幫個囝...越諗越心傷!

我於今年6月提早見咗政府精神科。不過,亞仔得3歲,專注力不足都未可以用藥住。另一幫助係參加他們短期的社交小組,不過,又話我個仔派到s位了,吾需要。結果就請了半天假及用咗$100,=冇去過。

原帖由 sauyiu 於 10-10-14 10:35 發表

希望可以快d排到E位啦 ~

希望政府撥多D學位比S/E/I之餘, 都增添D人手同資源啦, 又其係I位, 比較少資源

呢個政府D施政報告, 好大部份"報完"就"告㚵"冇下文, 所以都係自求多福把啦

佢主要係社交溝通方面弱, 只識講好野, 哎唷, 拜拜, 奶奶, 同一些疑似的音如蕉蕉。好鍾意玩車, 鍾意望住個轆郁, 一唔鍾意就趴地扭計, 其實有冇d咩家居訓練可以自己做?

原帖由 someoneelse 於 10-10-14 10:58 發表
以你孩子目前情況黎講,精神科的那個約會不重要的...不必擔心....最重要係你孩子已上訓練服務的輪候名單上....

依家無錢做訓練,可以試下列出孩子問題,這裡很多家長都經驗十足的..希望幫到一點吧!

...