用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Lhin
go

好心急!!!! [複製鏈接]

收到2nd interview電話......下星期二見校長!

Start interview again! Good Luck!

Please get some info from the staff on your interview day. How many seats remain? 50, 60 or lesser.  They started the interviews from early Oct, it already 1.5 months. How long we need to wait?

原帖由 NatalieLay 於 10-11-16 15:29 發表
收到2nd interview電話......下星期二見校長!

原帖由 wkceci 於 10-11-16 15:51 發表
Start interview again! Good Luck!

Please get some info from the staff on your interview day. How many seats remain? 50, 60 or lesser.  They started the interviews from early Oct, it already 1.5 month ...

Besides next Tue, coming Sat has an interview too.  I will try to collection some information for all of you!

You will have interview on this Sat? seems still arranging interviews before Nov 22.

Thanks for your help, NatalieLay.

原帖由 NatalieLay 於 10-11-16 16:41 發表

Besides next Tue, coming Sat has an interview too.  I will try to collection some information for all of you!

At first, the staff asked me to have interview this Sat, but I cannot attend due to my work.  Then she offered me to have the interview on next Tue afternoon, but need to be double confirmed the interview time.

我終於望到了, 前天收電話, 今天interview, 即日收左。校長好好人, 對慢熱的孩子都好有耐性, 是很有心的校長。

恭喜你!

似乎這兩個星期也有很多人見校長,我們的機會越來越少了.

原帖由 myrchan 於 10-11-17 14:11 發表
我終於望到了, 前天收電話, 今天interview, 即日收左。校長好好人, 對慢熱的孩子都好有耐性, 是很有心的校長。

多謝你。

我的孩子絕對不屬top的一群, 但學校都收, 深信學校是選match的學生。等埋自行放榜, 學校可能再見一批, 等人人都定晒學位, 再睇邊d真係有心入讀既。

希望在明天. 願您都快d收到電話。

原帖由 wkceci 於 10-11-17 15:14 發表
恭喜你!

似乎這兩個星期也有很多人見校長,我們的機會越來越少了.

myrchan: 謝謝你的安慰。
由六月到現在,心態上已經沒有之前那緊張,但是現在還沒有一間學校收仔仔,現在有點惆悵.

想問一問 真道打電話給你是否有來電顯示?

我的情況跟你的一樣, 在此之前, 沒有一間學校給firm offer, 惆悵到不得了, 簡直覺得已沒有任何機會, 突然有一天, 學校來電... 顯示的號碼是2337 xxxx, 收到電果陣, 係想喊...

所以, 事情可以發展得出乎意料之外架! 加油!

原帖由 wkceci 於 10-11-17 15:56 發表
myrchan: 謝謝你的安慰。
由六月到現在,心態上已經沒有之前那緊張,但是現在還沒有一間學校收仔仔,現在有點惆悵.

想問一問 真道打電話給你是否有來電顯示? ...

請問有無人知道學校收到幾多學生 (明年9月入讀小一)?

恭喜myrchan, 你個小朋友成功取錄.

wkceci , 你個小朋友都會成功, 好快有2ND IN 約見.

因為我都係一直等緊學校CALL, 雖然我唔知道有幾多成機會, 不過我會繼續等,

在BK上,得到各位家長互相支持,而且可以互相傾訴,真是好好。

Lhin, 謝謝你,希望大家好快收到電話.

我也是昨天2nd in,收左我仔仔!很開心,因為仔仔可以同家姐一齊返學.(大女讀緊FS2)不過回家後看完新聞後,有些唔開心!

唔知你尋日in幾點呢? 我係11:00左右, 有無見到你呢?

你個女讀得開心嗎? 我好想知道.

原帖由 ChristyMammy 於 10-11-18 15:42 發表
我也是昨天2nd in,收左我仔仔!很開心,因為仔仔可以同家姐一齊返學.(大女讀緊FS2)不過回家後看完新聞後,有些唔開心!

我尋日in11點,大約11:25左右見校長, 我仔仔戴眼鏡!
穿黑色衫,成日走來走去嗰個!
我個女讀得開心, d 老師同員工好nice, 我女女係插班生, 九月先開始讀FS2, 班主任好主動打比我跟進女女在學校的情况,一齊幫女女適應,所以女女好怏便適應了新學校,成間學校比我一個好warm同好有heart既感覺,見到女女有進步(由怕羞變主動些), 在觀課日見到老師既教學模式好互動,d小朋友好主動不停舉手答問題,個個都好投入,我暫時都好滿意!

HI....我地都係準家長...
看了新聞同個REPORT,的確有擔心同有壓力....
希望學校可以大力加強校校政透明度,俾家長見到“看得見”的公正....
Hi! 我有兩隻化骨龍!

今日單新聞好似衝著"真道",
之前我仲等電話約2ND IN, 唔知學校係咪會暫停唔約見?
我有D擔心, 我唔係受新聞影響對"真道"學校有咩, 我只係想快D有電話CALL我約見, 呢件事無影響我對"真道"信心.

我對真道都有信心,依家唯有等校長交待詳情,不過我發覺有一些唔係真道家長响其他topic不停咁踩,其實如果你覺得真道好有問題,可以選擇唔報真道,冇必要又話要人等得耐,又話冇信覆,學校收生程序一向都是這樣!

我都唔明白點解D人係咁講"真道"點點點?
咁其他有問題既學校又唔講出來?公平咩?
孫明揚拒公開違規直資校名
(明報)2010年11月18日 星期四 15:25

就審計報告揭發有直資學校帳目違規一事,教育局長[url=]孫明揚
[/url]拒絕於現階段公開談論或向公眾交代詳情。
孫明揚表示,「這是[url=]審計署
[/url]的報告,不是我的報告」,報告中沒有公開實際所涉學校的名字,「是他們做事審慎」。
他說,如果[url=]立法會
[/url]要求就事件作出質詢,他會應立法會要,求公開交代事件,適當和嚴肅地處理,但不會現在公開談論。
在記者多番追問下,他才表示,會與審計署方面聯絡,看看是否可以公開校名。

各位準家長,心情如何?
學校其實會唔會俾番D回應我地?呢排係咁比人問....
最慘今日官/津放榜,朋友見我地無offer出,跟手問註左邊道,之後又要解釋一輪...好煩....
Hi! 我有兩隻化骨龍!
‹ 上一主題|下一主題