用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Portfolio資料問題?
go

Portfolio資料問題? [複製鏈接]

各位好:

1. 請問如是私人個別教授的訓練, 例如:游水,羽毛球,
    英語拼音 及 國語等.... 會否都填上?
2. 如小朋友有讀障, 亦曾參加一些讀障訓練, 是否亦
    應填於 portfolio內?

Tks!
   0    0    0    0
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

回覆 1# AppleChow 的文章

1. 請問如是私人個別教授的訓練, 例如:游水,羽毛球, 英語拼音 及 國語等.... 會否都填上?

-寫低每樣學咗幾耐,依家去到乜level。最好揾番d導師寫封reference letter俾個小朋友。可以證明個小朋友嘅性格,例如好學及勤力,而家長亦係有心裁培個小友,唔係剩係靠學校。

2. 如小朋友有讀障, 亦曾參加一些讀障訓練, 是否亦應填於 portfolio內?

-視乎讀障程度而言。如果太嚴重,去到interview都會俾學校知,倒不如早d講,希望提升印象分。

我提議預備一封covering letter概括小朋友情况,等學校感受到你地嘅誠意,然後至attach上面資料,因為我覺得以上d資料好難脫頴而出........

魅力公主 醒目開學勳章

我女學校要我地11月前交一份portfolio, 但我而家老鼠拉龜..無從入手呀...點算???
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

11月前咁急!? 呈分試11月中才考, 成績表最快12月才出, 都唔知有乜新證書及獎項! 咪都做2次?

原帖由 wing 於 10-10-14 02:42 發表
我女學校要我地11月前交一份portfolio, 但我而家老鼠拉龜..無從入手呀...點算???

回覆 1# wing 的文章

我可以share我舊年為女兒做portfolio經驗:

Part 1: 做一份summary整整齊齊地列清女兒過出2-3年的成績,分開校內及校外。若有d
獎狀係再之前時拿而又值得提及的,也可以放落去。

Part 2: 附貼成績表及所有獎狀影印本作參考,每張都要說明係屬於Part 1邊項。

如需要,可預備一封covering letter簡單介紹個女,同埋講吓點解揀呢間學校,一定要顯示你的熱誠。

我舊年做了一套做master, 再視乎每間學校收表的要求,再執生睇吓可以交乜嘢資料。每次interview完後,我亦會即時封感謝信去博學校多d印象分。

我見有d人會連學生生活照同作品都會放嘅。

希望幫到你。

魅力公主 醒目開學勳章

唔該晒你呀 ~ 我地時間唔多夠, 要趕工呀 ~

我想問下你係拎去釘裝定放入FILE呀?

原帖由 wan2010 於 10-10-14 10:18 發表
我可以share我舊年為女兒做portfolio經驗:

Part 1: 做一份summary整整齊齊地列清女兒過出2-3年的成績,分開校內及校外。若有d
獎狀係再之前時拿而又值得提及的,也可以放落去。

Part 2: 附貼成績表及所有獎狀影印本作 ...
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

睇清楚學校D要求,有D話明只可以用文件夾同埋限定幾多張紙。
你PM我你私人email,我可以share多D資科俾你。

You can use transparent folder.

The portfolio should be concise and updated from time to time.  More important, the kid should participate in the production process coz the teachers may ask about the contents of the portfolio.

原帖由 wing 於 10-10-16 02:23 發表
唔該晒你呀 ~ 我地時間唔多夠, 要趕工呀 ~

我想問下你係拎去釘裝定放入FILE呀?

魅力公主 醒目開學勳章

唔該晒你呀, 不過我個PM有D問題, SEND唔到呀 .. 我留EMAIL係呢度啦..

email : [email protected]

原帖由 wan2010 於 10-10-16 10:17 發表

有空請去看看 ~

Sent already. Pls check email.

wan2010 ,

Cover Letter有無sample, 應用中或英寫好呢? 可否pm給我! 謝謝!

Dear wan2010,

My daughter is going to S.1 next year.
Can you email me more info please?
My email address is [email protected].

Thanks.
JessicaMaMa

原帖由 wan2010 於 10-10-16 10:17 發表

回覆 2# Milkky 的文章

Prefer in English.

Samples are provided under BK forum:
教育王國 » 升中派位 » 各類信件參考範本(內含求位、插班、退學及轉班信範本)

I have also sent mine to you for your reference.

回覆 3# Milkky 的文章

sorry, pls pm me your personal email address for sending the letter sample.

回覆 3# JessicaMaMa 的文章

sent to you already.
Let me know if you have further queries.

Wan2010,

麻煩你可否pm我有關升中資料! 謝謝!

回覆 1# littleyan10 的文章

pls pm me your personal email address so that I could send it to you.

Dear Wan 2010,

May I have the copy , would you please check your PM.

Tks

回覆 1# Sweetykaka 的文章

pls pm me your personal email address so that I could send it to you.

Portfolio Samples

不好意思,我的升中資料和samples已經share咗俾好多BK fans了。以免變咗做standard format,所以大家唔好再問我拿了,否則若果份份模式太相似,我怕會間接影响學校對你小朋友交個份嘅印象分了。希望各位明白。

其實BK forum亦有好多資料俾大家参考:

現成Portfolio sample:
http://www.dgs.edu.hk/SchHP/S1%20Application%20-%20Portfolio%20Summary.doc
執一執個format,加番個Appendix放番啲成績表、其他音樂舞蹈體育certs、社會服務等雙面影印(P5-P6, some require P4 as well),加個reference pointers entry方便人地refer Page幾果張cert影印本,諸如此類。揾個最簡單嘅folder用小魚尾夾夾埋,連報名表一齊交,按學校指引每間執一套,再加回郵信封。

Letter samples:
教育王國 » 升中派位 » 各類信件參考範本(內含求位、插班、退學及轉班信範本)

祝大家的子女可以考到心儀中學!

如有其他問題,歡迎pm我一齊傾。

‹ 上一主題|下一主題