用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資同私校... 的註冊
go

直資同私校... 的註冊 [複製鏈接]

唔好意思, 個問題好似重複左好多次...  不過, 我真係想再問多次... 同希望可以更清楚...  (自己知道自己個list, 但公佈時間有差別, 時間已經冇乜, 要做決定的時候已經到左...)

私校: 教處冇管. 係可以任大家"註冊"幾多間都得.  完全自由.  就算"註冊"左, 都還可以參加大抽獎, 大家可以到開學先決定返定唔返...  (個別學校的政策例外)

直資: 教處管d唔管d.  係可以任大家自行報名考試.  但係一經"登記" "註冊", 就唔可以參加大抽獎.

問題:
1. 其實, 可唔可以同時間"註冊"幾間直資 ?  其實, 係"註冊"定只係"登記"比留位費呢 ?

因我自己認為"註冊"只可以一次...  但係"登記" 留位幾多都得 (只係一個錢字).

如果, 係"登記".  咁即係最少都可以等自行結果先決定.
如果, 係"註冊", 點解大家都好似好煩咁...  教處話, 每個小朋友只可以"註冊"一次...  真的可以今天"註冊"a, 明天取消"註冊", 再到b"註冊"嗎 ???

(唔好意思, 答案應該是好簡單.  只是自己想多了, 及希望多d人share下, 問證下...)

1    0    0    0

回覆 1# IWAT 的文章

"註冊" = "登記"比留位費

因我自己認為"註冊"只可以一次...  但係"登記" 留位幾多都得 (只係一個錢字). <--- wrong concept for 直資學校

教處話, 每個小朋友只可以"註冊"一次...  真的可以今天"註冊"a, 明天取消"註冊"a, 再到b"註冊"嗎 ??? <-- yes

~easybring~

原帖由 easybring 於 10-10-13 10:14 發表
"註冊" = "登記"比留位費

因我自己認為"註冊"只可以一次...  但係"登記" 留位幾多都得 (只係一個錢字).  

唔好意思, 咁即係同一時間只可以註冊一間直資 ???

醒目開學勳章

首先, 唔係間間私校都俾"登記"o左o既學生參加大抽獎, 因為教育局係會知道邊d人參加大抽獎同時又"登記"o左私校, 所以佢地會send信俾申請人confirm佢係咪真係會參加大抽獎, 係的話就會send佢個名去間私校. 如果間私校一早講明唔俾大抽獎的話, 咁佢就會cancel o左個已"登記"o既學位.

再解答你o既問題: 如果用你o既defination, 咁大家一直討論o既confirm offer 就係你所講o既"登記". 只有官津先可以話係"註冊", 但都只係指同時間"註冊"一間官津, 唔係一次. 至於私校同直資就冇"一間"或"一次"o既限制.

明唔明白?

我又唔清楚...我見有人話可以註冊多間直資, hold到最後開學, 又有人話只可以註冊一間直資.  有沒有人可以解笞下?

Thanks Geni, 即係可以hold多間直資的位.  

原帖由 IWAT 於 10-10-13 10:17 發表

唔好意思, 咁即係同一時間只可以註冊一間直資 ???

~easybring~

醒目開學勳章

原帖由 easybring 於 10-10-13 10:22 發表
我又唔清楚...我見有人話可以註冊多間直資, hold到最後開學, 又有人話只可以註冊一間直資.  有沒有人可以解笞下?

制度上, 你可以註冊多過一間直資/私校.

原帖由 Geni 於 10-10-13 10:22 發表
首先, 唔係間間私校都俾"登記"o左o既學生參加大抽獎, 因為教育局係會知道邊d人參加大抽獎同時又"登記"o左私校, 所以佢地會send信俾申請人confirm佢係咪真係會參加大抽獎, 係的話就會send佢個名去間私校. 如果間私校 ...

清楚.

不過有多少少問題, 登記左直資, 就唔可以再大抽獎.
-  係唔係即係一經登記直資, 就同所有官津緣盡?
-  冇得返轉頭取消登記 ?  再玩大抽獎 ?
-  政府係唔係唔理小朋友登記左幾多間直資, 學校之間又知唔知你登記多過一間呀?

(sorry...  我認我係一個問題老豆...)

直資 ---> 只可以係一間直資"註冊",一但註冊左,一定不可以參加大抽獎。

私校 ---> 可以係多過一間私校"註冊",但基於不同學校既 policy, 有 d 有名私校收生後會寫明不容許家長參加大抽獎,如果發現就會 cancel 比小朋友個學位。

總括而言,有 $$$ 都不代表你可以霸定好多學額,況且小朋友只需要一個學位就夠。我相信你係個好媽媽,好為你既小朋友設想。與其花時間諗點註冊,不如現在花多少少時間去為自己同個小朋友排一張 school priority list,到時多學校收就可以根據自己心中既 priority 去選擇係邊間學校註冊。

直資的話, 一注册就一定冇得抽獎我明白

因為每間直資公報日子唔同, 若注册左a, 已放棄抽獎, 但係當b稍後公報時, 可以選擇唔要a再去b, 之間既"手續"係要點做呢?希望知道既家長講講, 唔希望d家長保留多於一個學位, 要知道, 你放棄一個位, 會有連鎖反應, 可能另一位家長會因為你放棄一個位而放棄你心怡學校的一個位(各人有不同的priority list) 所以希望各位, 為人為己, 唔好霸多一個位, 未到最後deadline都可以主動打比學校取消留位!

板主板主.... help...  可唔可以比個答案呀?

係唔係:
直資係不歸路, 一但登記, 就不能再經自行或抽獎入官津學校.

直資可以同一時間登記多過一間.  不過, 大家係可以不停的取消再登記的...

即可能hold多過一個直資位, 對嗎?

直資係不歸路, 一但登記, 就不能再經自行或抽獎入官津學校 <--- 你打電話去問教育局個抽獎組, 有手續要辦, 要睇睇超級電腦出左result未, 如果出左, 你去取消直資位再參加抽獎都沒有意思, 電腦只會派沒有人選的學校給你.

取消再登記的手續 <--- 打電話問學校, 間間手續唔同, 有d要寫信取消, 有d填form.

原帖由 IWAT 於 10-10-13 11:05 發表
板主板主.... help...  可唔可以比個答案呀?

係唔係:
直資係不歸路, 一但登記, 就不能再經自行或抽獎入官津學校.

直資可以同一時間登記多過一間.  不過, 大家係可以不停的取消再登記的...

即可能hold多過一個直資 ...

~easybring~

係咪即係話,一旦登記左一間直資,如果"自行"後來收我個仔,我都唔可以即刻取消直資o既登記,改去自行收我個仔o個間學校註冊?
原帖由 easybring 於 10-10-13 11:36 發表
直資係不歸路, 一但登記, 就不能再經自行或抽獎入官津學校  

easybring... 多謝.

即代表直資都可以轉大抽獎啦...

直資...  要取消要人依樣果樣...  唔怪得之, 會做成混亂同比人hold左d位啦...

其實,係直資的安排當中...  政府做d乜... 只係將登記左直資的小朋友從手大抽獎個箱羅走...  之後, 就任得d小朋友同家長比直資亂點...?

小心呀...如果自行放榜前, 你留了直資位, 可能會立即收了你個round 1 位架, 即係根本唔會派位比你.  如自行放榜後但未註冊round 1 派的學校, 你留了直資位, 也一樣可能無法註冊round 1派的學校.  一定要打去教育局問清楚.

原帖由 thomasha 於 10-10-13 11:45 發表
係咪即係話,一旦登記左一間直資,如果"自行"後來收我個仔,我都唔可以即刻取消直資o既登記,改去自行收我個仔o個間學校註冊?

~easybring~

唔該晒!

我剛剛睇番我地已申請o既學校名單,全部直資都係自行放榜當日或以後先至放榜。好彩! 不過,我而家最煩o既,反而係驚無位,唔係有好多位俾我揀,要諗點揀同有乜手續。:D
原帖由 easybring 於 10-10-13 12:05 發表
小心呀...如果自行放榜前, 你留了直資位, 可能會立即收了你個round 1 位架, 即係根本唔會派位比你.  如自行放榜後但未註冊round 1 派的學校, 你留了直資位, 也一樣可能無法註冊round 1派的學校.  一定要打去教育局問 ...

例子:
1) 優才(直資)在自行收生前要比留位費,所以要放棄全部的大抽獎(自行收生及统一派位).
2) 如果唔選擇優才而選擇陳守仁, 即可以參加自行收生但不可以參加统一派位.
3) 如果比咗留位費優才同時間亦可選擇陳守仁, 但不可以參加统一派位.

請問有邊間私校(除了高主教)係唔比抽獎呢?

醒目開學勳章

GT & TSL都是 DSS
都是要要accept offer,都要簽放棄政府小一派位的
只不過因為TSL公布結果是跟自行派位的時間是一樣,而GT是7月份就公布,所以你有錯覺而已
所以就算TSL收了你小朋友,同時津貼學校在自行階段也收了你的小朋友
而你先去津貼學校注了冊,再去TSL注冊
你的津貼學位會因你去了TSL注冊,而津貼學校會將學位給予自行的後補生或撥給大抽獎階段的

例子用錯了

原帖由 chulay 於 10-10-13 13:03 發表
例子:
1) 優才(直資)在自行收生前要比留位費,所以要放棄全部的大抽獎(自行收生及统一派位).
2) 如果唔選擇優才而選擇陳守仁, 即可以參加自行收生但不可以參加统一派位.
3) 如果比咗留位費優才同時間亦可選擇陳守仁, ...

直資都係自行放榜當日或以後先至放榜 <--- 因為直資學校都唔想in晒人, 又派晒offer之後, 個個唔留位, 走晒去等round 1, 直資也有仁慈, 比多個選擇大家.

原帖由 thomasha 於 10-10-13 12:14 發表
唔該晒!

我剛剛睇番我地已申請o既學校名單,全部直資都係自行放榜當日或以後先至放榜。好彩! 不過,我而家最煩o既,反而係驚無位,唔係有好多位俾我揀,要諗點揀同有乜手續。:D ...
~easybring~

呢個補充很重要.  大家小心.

原帖由 ziyi 於 10-10-13 13:21 發表
你的津貼學位會因你去了TSL注冊,而津貼學校會將學位給予自行的後補生或撥給大抽獎階段的

~easybring~
‹ 上一主題|下一主題