用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀那間 PN, 對 K1 有沒有影響
go

讀那間 PN, 對 K1 有沒有影響 [複製鏈接]

想請問各位其實讀那一間 PN 跟考K1 有沒有關係?

因為本人想個小朋友讀在家附近的PN, 但K1就轉去比較有名的幼稚園, 其實有影響嗎? 那些幼稚園會看你們是讀那一間PN又取錄學生嗎?

那麼, 是不是讀了比較有名的PN, K1 比較容易讀番d有名的幼稚園?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

名大幼稚園收嘅學生當中, 好多都無讀過N班喎!
我就覺得讀咗就好過無讀, 邊間都無所謂

恐龍家

你要留意下你心儀的k1本身有冇n1呀. 如果有他們會先留位俾自己n1的學生升讀, 有位剩先會收新生架.

謝謝你們回覆, 但因為我個囡係細女, 而家報了很多間心儀的幼兒園都沒有回覆, 有些就要等下年8月份開了學再等有沒有位插班, 其實我想自己心儀的學校應該機會不大了, 所以想請問如果在我家附近沒有名氣那間收我囡囡, 是不是都先給她報讀呢? 又如果有外面(都算有名氣, 但不是我心儀她讀K1的幼兒園收了她), 我應該給她報讀那一間呢?

原帖由 beast 於 10-10-13 10:26 發表
你要留意下你心儀的k1本身有冇n1呀. 如果有他們會先留位俾自己n1的學生升讀, 有位剩先會收新生架.

我覺得會有小小影響, 我記得上年in K1時, 有好幾間學校都問有冇讀nursery, 讀邊間 (唔係間間會問), 如果唔care都唔會問啦, 不過我認為最主要都是睇小朋友表現, 如果2個小朋友表現相若, 才會考慮背景,如讀邊間nursery, 住邊區, 宗教等.

原帖由 mingming1111 於 10-10-13 10:03 發表
想請問各位其實讀那一間 PN 跟考K1 有沒有關係?

因為本人想個小朋友讀在家附近的PN, 但K1就轉去比較有名的幼稚園, 其實有影響嗎? 那些幼稚園會看你們是讀那一間PN又取錄學生嗎?

那麼, 是不是讀了比較有名的PN, K1  ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 mingming1111 於 10-10-13 10:46 發表
謝謝你們回覆, 但因為我個囡係細女, 而家報了很多間心儀的幼兒園都沒有回覆, 有些就要等下年8月份開了學再等有沒有位插班, 其實我想自己心儀的學校應該機會不大了, 所以想請問如果在我家附近沒有名氣那間收我囡囡,  ...

我覺得家長點培養孩子, 對佢學習環境質素嘅重視, 比佢讀嗰間N有幾出名更緊要!
你都話係細女喇.. 即係分分鐘你交表報K1時, 女女都未入學, 你都無得填佢响邊度讀緊啦!

我會咁睇: 返學時間 (am/pm), 距離 (會唔會坐好耐車) 教學方式 (重視自理 or 學術?) 呢d都緊要
仲有.. 如果心儀嘅K1唔收, 咁你有乜打算? 响間附近嘅N升上去? 定係你話遠少少嗰間呢?
對小朋友嘅學習嚟講, 最好係唔好經常轉變環境, 當中包括轉校, 轉工人, 搬屋, 多個細佬妹
你最好計埋呢d嘢, 先決定咩嘢啱你

我就連kv/sc都唔去, 其中一個原因係唔想轉變環境 (咁讀開嗰間都唔錯), 大仔剛做哥哥幾個月就轉校, 啱啱適應咗新生活再嚟過..
佢地自理能力會大倒退架! 唔好講學習興趣啦!
恐龍家

其實如果將來報K1, 家附近那間和不太心儀那兩間我都不是首選, 你的意見是不是N1 到 K1 最好不要轉校? 謝謝你

原帖由 小曳人 於 10-10-13 12:01 發表

我覺得家長點培養孩子, 對佢學習環境質素嘅重視, 比佢讀嗰間N有幾出名更緊要!
你都話係細女喇.. 即係分分鐘你交表報K1時, 女女都未入學, 你都無得填佢响邊度讀緊啦!

我會咁睇: 返學時間 (am/pm), 距離 (會唔會坐 ...

我覺得如果反正兩間你都只係會讀1年,K1會再轉,我覺得就近好了(前題是兩間質素差不多,只是有名與冇名之別,因為我不知你說哪兩間).

另外,我囡囡的經驗是,一但小朋友上了PN,人真的成熟很多,說話也多了,她班上很多男同學的媽媽都咁講(皆因男仔講野較遲發展).阿囡很輕易地學會排隊,讓人,照顧其他小朋友(that's what we called:社交).這些未必是在家容易教得出來的.當然,如果你囡是細B,這些未必趕得及在面試場上應用到,但到她日後讀K1時,她會更易適應.

原帖由 mingming1111 於 10-10-13 10:46 發表
謝謝你們回覆, 但因為我個囡係細女, 而家報了很多間心儀的幼兒園都沒有回覆, 有些就要等下年8月份開了學再等有沒有位插班, 其實我想自己心儀的學校應該機會不大了, 所以想請問如果在我家附近沒有名氣那間收我囡囡,  ...

謝謝你們的建議, 那麼我會重點考慮比較近那一間.

原帖由 Christi 於 10-10-18 00:37 發表
我覺得如果反正兩間你都只係會讀1年,K1會再轉,我覺得就近好了(前題是兩間質素差不多,只是有名與冇名之別,因為我不知你說哪兩間).

另外,我囡囡的經驗是,一但小朋友上了PN,人真的成熟很多,說話也多了,她班上很多男同 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 mingming1111 於 10-10-14 10:21 發表
其實如果將來報K1, 家附近那間和不太心儀那兩間我都不是首選, 你的意見是不是N1 到 K1 最好不要轉校? 謝謝你

因為係細女, 最好計劃定, 如果萬一心儀嘅學校都唔收.. 你被迫留低! (定係無論如何, 都唔會留低?!)
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題