用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS 2nd interview
go

SPCCPS 2nd interview [複製鏈接]

想請教SPCCPS 2nd interview的內容,聽說往年小朋友要和父母見校長,見半個鐘至45分鐘,請問小朋友在校長與父母傾談時做什麽?小朋友很難那麽長時間在呆等,是否可以看書或繪畫?小朋友是否沒有得坐?
   3    0    0    0

One recommendation :

多聽少說

原帖由 小豬脾 於 10-10-12 10:38 發表
想請教SPCCPS 2nd interview的內容,聽說往年小朋友要和父母見校長,見半個鐘至45分鐘,請問小朋友在校長與父母傾談時做什麽?小朋友很難那麽長時間在呆等,是否可以看書或繪畫?小朋友是否沒有得坐? ...

You have received the call for 2nd interview?

想請教SPCCPS 2nd interview的內容,聽說往年小朋友要和父母見校長,見半個鐘至45分鐘,請問小朋友在校長與父母傾談時做什麽?小朋友很難那麽長時間在呆等,是否可以看書或繪畫?小朋友是否沒有得坐? ...

原帖由 BigBoyMaMa 於 10-10-12 10:50 發表
You have received the call for 2nd interview?

Not yet. Just want to know.

我聽過一個講座,他們說:
1 雖然只見家長,但仍需帶小朋友一起出席
2 在家長和校長交談期間,校長會給小朋友一些書來讀,當然是坐著讀,不是站著的
3 校長會問父母的教育理念,報了那些小學,如果其他小學取錄小朋友會怎樣決定等

在另一篇主題 (SPCC即將面試),有一位爸爸KaHeiBaBa非常熱心地收集了BK以往有關該校的文章(大約是九月中發表的),請你細閱內容,相信你定能得到啟發。

原帖由 thomasha 於 10-10-12 12:14 發表
我聽過一個講座,他們說:
1 雖然只見家長,但仍需帶小朋友一起出席
2 在家長和校長交談期間,校長會給小朋友一些書來讀,當然是坐著讀,不是站著的
3 校長會問父母的教育理念,報了那些小學,如果其他小學取錄小朋友會怎樣決定等

...

Thanks.

因之前聞說房內只有兩張椅。

我知小朋友係要坐埋一邊睇書,有人話係坐沙發睇,不過李校長耐唔中係有瞄下個小朋友。我識人就係小朋友睇得唔耐煩兼且想8下父母同校長講乜野咁耐,所以走去要媽咪抱,亞媽想打發佢走不過唔成功,校長就叫佢亞媽抱住佢講埋落去,不過最後無收到呢個小朋友。

小豬脾,預祝你馬到功成!

原帖由 Lilo 於 10-10-12 14:55 發表
我知小朋友係要坐埋一邊睇書,有人話係坐沙發睇,不過李校長耐唔中係有瞄下個小朋友。我識人就係小朋友睇得唔耐煩兼且想8下父母同校長講乜野咁耐,所以走去要媽咪抱,亞媽想打發佢走不過唔成功,校長就叫佢亞媽抱住佢講埋落去, ...

Lilo,

Thanks!

希望有2nd interview la!
‹ 上一主題|下一主題