用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍真光中學(小學部)
go

九龍真光中學(小學部) [複製鏈接]

有沒有家長小朋友讀緊 九龍真光中學(小學部) ??

為什麼你們選擇真光小學?

請從
(1) 學術水準
(2) 升中結果
(3) 老師愛心
(4) 校風
(5) 學生品德培養
(6) 學生是否開心和
(7) 宗教教育

給我一點意見,謝謝!

0    0    0    0
大家要小心d信用卡資料, 比左人, 會好易中招!!! (click here -- 我中招全文) :-(

大家要小心d信用卡資料, 比左人, 會好易中招!!! (click here -- 我中招全文) :-(

我都唔太清楚, 但己交了報名表, 亦收到面試信. 寄左張考試證, 係一張大label, 只印了一個很細範圍的application no., 然後封信講明要學生自己寫上中英文姓名及設計. 我覺得好有創意呢.

原帖由 ohmama 於 10-10-12 23:09 發表
我都唔太清楚, 但己交了報名表, 亦收到面試信. 寄左張考試證, 係一張大label, 只印了一個很細範圍的application no., 然後封信講明要學生自己寫上中英文姓名及設計. 我覺得好有創意呢. ...

Hi ohmama,

請問你係幾時交表同幾時收信?  Thanks  

原帖由 abugi-daddy 於 10-10-12 23:20 發表

Hi ohmama,

請問你係幾時交表同幾時收信?  Thanks  

8/10 交表, 今日收信; 效率奇高.

但交表時只可以由校門信箱放入, 不經人手, 好似唔係咁secure 咁. 不愧有"女子監獄"稱號.

"女子監獄"咁恐怖?我都報咗,所以都想了解多啲呢間學校!

原帖由 ohmama 於 10-10-12 23:25 發表

8/10 交表, 今日收信; 效率奇高.

但交表時只可以由校門信箱放入, 不經人手, 好似唔係咁secure 咁. 不愧有"女子監獄"稱號.

Thank you, ohmama.

嘩, 真係效率好高.  但係我4/10寄去重未有信.........  有D擔心........

原帖由 mocha 於 10-10-13 09:51 發表
女子監獄??但佢係男女都收喎? 請問你23日in, 係幾點?
我都想報,但怕同cky撞時間

嘻嘻, 又係喎. 其實係我一個以前讀真光女書院(即中學)的朋友告訴我這稱號的, 我諗應該唔關小學事. 但間學校外觀都幾似監獄.

我下晝3:30, 我冇報cky,所以冇問題.

去年我女都有考, 亦收左, 老師好好人不過校舍好

請問有冇人知學校谷唔谷,多唔多功課?

我都打算明天交form. 如果,明天pm postman 收信箱。請問係未都係計郵chop.

回覆 13# 山山 的文章

我個女舊年畢業,或者share吓我知嘅嘢俾你知:
(1) 學術水準
此校是私立中文小學,程度不算太差。
(2) 升中結果
我有佢地前幾年派位結果,你要可以PM我俾你個人電郵地址,我會send俾你。至於舊年派位結果,以我所知,全級大概60人,有十個八個派九真中學,有一個去協恩、黃忽南、培道、華英。亦有成功考入直資英中:顏保鈴、林大輝、福建、學校成績Band3的學生現在聖道迦南就讀。或者學校會更新近年的派位結果,你可以向學校查詢。我亦見過有家長在BK中學的Forum提及。
(3) 老師愛心
由於每級最多只有兩班,每班亦不多於30人,老師可以多時間照顧學生。學校亦常鼓勵家長同老師多溝通,關係融洽。
(4) 校風(5) 學生品德培養(6) 學生是否開心
校風傳統純樸,學生很單純,愛老師、同學。這方面我是極力推薦的,起碼我不怕她學壞。而我個女以前係勁鐘意返學的,佢很enjoy校園生活。
(7) 宗教教育
是基督教小學

坦白講,真小不算是超級名校,亦不是英文教學或豪華校舍及多元化課外活動,但學校及老師的愛心,的確令小朋友覺得好似另一個家。所以,我冇後悔俾我個女讀呢間小學。

以上不是hard sell, 只是我個人感覺而已。

Wan2010, thank you very much for sharing.

原帖由 wan2010 於 10-10-13 21:49 發表
我個女舊年畢業,或者share吓我知嘅嘢俾你知:
(1) 學術水準
此校是私立中文小學,程度不算太差。
(2) 升中結果
我有佢地前幾年派位結果,你要可以PM我俾你個人電郵地址,我會send俾你。至於舊年派位結果,以我所知,全級大概60人, ...

Hi wan2010,

Thanks for sharing!  

我想問下學校話"若申請真光女書院,可獲推薦考慮。".  是否人人可獲推薦?  入真光女書院的機會有幾高?

Thank you.  

回覆 1# abugi-daddy 的文章

學校會為每一位畢業生寫推薦信的。但我好似記得真光女書院講明係唔收任何一間小學的推薦信的。每年(除舊年-因我唔知道)都有幾個會升上真光女書院的。

唔記得講,真小有部份老師以前是讀真光的,所以佢地有strong bonding.

聽聞九龍塘校舍出年會拆,我唔會點安排。
提議家長去佢地嘅小一家長會了觧多些。

wan2010, 想請教6年前, 點解會揀一間校舍咁細既學校入讀?

我明天才交表。

回覆 2# ohmama 的文章

老實講,當時,我真係冇特別揀。只知這是一間傳統女校。我只想我讀國際幼園的女兒可以學習應有的態度,所以我揀了真小。後來我才知這校尚算名校,或者這真是無心插柳。
‹ 上一主題|下一主題