用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 請問創價易唔易入?
go

請問創價易唔易入?

請問創價易唔易入?

原帖由 靚媽媽店 於 10-10-11 12:33 發表
請問創價易唔易入?

唔易

oic thx

原帖由 NICOLE123 於 10-10-11 14:33 發表

唔易

原帖由 靚媽媽店 於 10-10-11 12:33 發表
請問創價易唔易入?

好艱難,絕對冇好彩的...

Why do so many parents like Soka Kinder ? Can u share ?

agree wz mosquito, 舊年我個囡in得最好就係創價(我覺得), 點知rej得最快都係創價, 連wait都無, 我個fd個大仔在創價讀K3, 個細仔想一齊讀, 都要wait, 真係好難入!  我朋友D仔囡, 小學都派得好好的, 瑪利諾/喇沙, 個個派的好, 連上兩期東方新地都訪問創價話事人, 佢好大口氣話100%派到1st志願小學!!!

但小學派位是住址与校網的關係 , 不過考私校与直資就靠學生的实力 , 聽朋友說 , 佢个仔派位後(其实也是一很好的小學) , 他再叩门入到油麻地天主教小學 , 真係勁 , 但他也應在外面學好多課程 , 但如單憑soka課程 , 不知也可否有實力考到心儀小學呢 ?

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽

前年我同事個仔派到第二志願,佢叫校長寫推薦信諗住去第一志願(馬頭涌官小)叩門,校長話佢第二志願都唔差,唔肯幫佢寫~

唔易入,同埋都in 得好快。

唔知soka嘅收生準則係點 ? 会點考个細路 or 家長 ?

校長只係唔幫派到第一志願果D學信咋喎!

原帖由 TaTa83 於 10-10-12 11:54 發表
前年我同事個仔派到第二志願,佢叫校長寫推薦信諗住去第一志願(馬頭涌官小)叩門,校長話佢第二志願都唔差,唔肯幫佢寫~

我個女apply左一間直資,一take okay左!

原帖由 charlotte2008 於 10-10-12 01:58 發表
但小學派位是住址与校網的關係 , 不過考私校与直資就靠學生的实力 , 聽朋友說 , 佢个仔派位後(其实也是一很好的小學) , 他再叩门入到油麻地天主教小學 , 真係勁 , 但他也應在外面學好多課程 , 但如單憑soka課程 , 不 ...

派到1st志願都唔關創價(讀乜野幼稚園)事過播....

原帖由 tongl 於 10-10-12 01:10 發表
agree wz mosquito, 舊年我個囡in得最好就係創價(我覺得), 點知rej得最快都係創價, 連wait都無, 我個fd個大仔在創價讀K3, 個細仔想一齊讀, 都要wait, 真係好難入!  我朋友D仔囡, 小學都派得好好的, 瑪利諾/喇沙, 個 ...

唔理創價考小一/派位既成績又或者大家buy唔buy呢間學校, 個topic係"創價易唔易入", 大家不如stick to the topic.

我睇呢呢版兩/三年, 唔理你鍾唔鍾意間學校, 結論係唔易入, 有心讀既媽媽, 自己睇返d舊post已經有好多料, 亦都可以睇返多d其他媽媽既睇法. 講真, 自己一定係鍾意間學校先比小朋友去讀, 要報名既媽媽應該冷靜d睇返間學校啱唔啱自己小朋友, 讀緊既媽媽好少會話間學校唔好

**我自己唔buy happy school, 只係講返事實**

醒目開學勳章 貢獻勳章

ol
原帖由 charlotte2008 於 10-10-11 22:59 發表
Why do so many parents like Soka Kinder ? Can u share ?

因為佢有一份近乎完美嘅視學報告~ (自己睇返d視學報告就明架喇~)
而且佢收學卷~
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-10-12 16:53 發表
ol

因為佢有一份近乎完美嘅視學報告~ (自己睇返d視學報告就明架喇~)
而且佢收學卷~

視學報告係按教署學前教育既standard來比分吧,個view可以同家長好唔同
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 brrbaby2007 於 10-10-12 17:05 發表

視學報告係按教署學前教育既standard來比分吧,個view可以同家長好唔同

認同
所以我無諗過報
但係報嘅人~ 應該好buy呢套
恐龍家

原帖由 muichujamie 於 10-10-12 15:06 發表
校長只係唔幫派到第一志願果D學信咋喎!

梗係唔係啦,我同事喊哂口同我講,仲話校長同佢講話既然我同事個仔都派到第二志願,而第二志願又係我同事自己拺,已經唔錯,所以係唔會幫佢個仔寫推薦信,仲話佢只會幫d唔知派到第幾志願ge學生至會寫.....

我同事仲好內疚咁話可能無參加做家長義工,話累左個仔.....

原帖由 TaTa83 於 10-10-12 17:24 發表

梗係唔係啦,我同事喊哂口同我講,仲話校長同佢講話既然我同事個仔都派到第二志願,而第二志願又係我同事自己拺,已經唔錯,所以係唔會幫佢個仔寫推薦信,仲話佢只會幫d唔知派到第幾志願ge學生至會寫.....

我同事仲好內疚咁話 ...

如果校長幫o甘多人寫信,你認為呢d信仲有value咩,你同事唔使o甘內疚wor
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。