用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔話學校教啲嘢好淺...
go

阿仔話學校教啲嘢好淺... [複製鏈接]

同阿仔講開阿女in真光,我問佢如果阿妹入到,佢會唔會轉校同阿女一間學校.以下係我地跟住嘅對話:

阿仔:唔好啦!你之前話過我依家多嘢學過真光,仲要淺啲?唉...

我:点樣仲要淺啲?你依家間學校好淺咩?

阿仔:依家上堂學嘅最多得10%係我之前未識,但係都係一講已經明.有90%時間我要聽一啲好淺嘅嘢,學得好少!

甘如果有學校係深啲,你想唔想轉校?

阿仔:梗係好啦!最好我之前係完全唔識,多啲功課,o甘樣先可以學多啲!

其實阿仔依家讀緊嘅已經係出名難同谷嘅學校,我係咪應該同老師傾吓定佢嘅情況定係真係搵間更加難嘅比佢?我好驚阿仔整整吓會無興趣讀書!:(
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

我覺得應該lor, 傾下計, 等老師明白小朋友需要, 睇下學校可以配合到幾多, 絕對係一件好事

原帖由 cutekiddy 於 10-10-11 04:40 AM 發表
同阿仔講開阿女in真光,我問佢如果阿妹入到,佢會唔會轉校同阿女一間學校.以下係我地跟住嘅對話:

阿仔:唔好啦!你之前話過我依家多嘢學過真光,仲要淺啲?唉...

阿仔:依家上堂學 ...

考到全級第一至講啦

原帖由 cutekiddy 於 10-10-11 04:40 發表

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

If he can achieve top 3 in his year (not only in class), it worths you to try to apply for those top schools which are one level higher than other local schools, or even a few years higher in standard in the subject of English than other local schools.

其實識同成績有d關係,但非必然.
就算你識晒,少少唔小心+作文普通+有d科唔多likely....,可能都係中游架乍.

越叻的人通常成績都是普通甚至麻麻,因一般都比較自負及不願付出努力.

你仔仔個情況,真係要小心處理,處理得好,會有更大發展,處理得唔好,跳左班或轉左校先發現頂唔順就麻煩喇.
無知是福

可再試吓高一級的練習給他做, 看看是否可完成!

其實識容易﹐真是做到perfect就難了﹐好多聰明的小朋友以為自已識﹐但做一些簡單的習作也會錯﹐為什么呢﹐粗心大意嘍。我覺得第一要教小朋友學習的態度﹐是不是真的可以把會的都做到滿分呢﹖第二﹐真的可以做到﹐不妨給一些挑戰﹐例如做高年級的練習﹐第三﹐如果課本上的知識可以掌握﹐為什么不多花些時間閱讀呢﹐學校的中文都沒問題了﹐那不妨讀一些課外書﹐給自已一些挑戰﹐寫寫讀後感什么的﹐總之﹐個人認為不要局限于學校的課本上的知識.

charlotte mom,我都想同老師傾,但係由於係傳統官校,如果你有印像,你都知佢間學校好嚴,我唔知道傾完之後對阿仔有無影響.

成績方面,學校只有全班排名,所以對轉校未必有用.加上佢只係番咗1個月小一,都唔知点算.

至於佢係咪真係識,以我同老公觀察,佢中文閱讀理應有小二至小三,但係就唔係全部識寫.maths方面4,5位加減數都應該無問題,依家佢自己係屋企做坊間2年級程度嘅奧數習作,無係出面學.英文方面係movers程度,未同佢考flyers.oxford reading trees睇到level7,8度.

功課方面,佢係自己完成,我係夜晚check完之後會寫張note比佢,講比佢知有無做漏同寫得肉孫,佢第二朝自己睇到message後就會跟住follow-up.

暫時默書都係佢自己溫,o甘多科除咗有一次95分,其餘都係100分.

阿仔仲有一樣嘢係會'扮唔識',因為佢話驚小朋友唔鍾意.我見過佢叫人教佢打機点過關,但係其實佢之前已經打爆哂所有level.又例如有一次佢主動同我傾緊粒子問題,有個大人聽到,問佢mud嘢叫做粒子,佢即係笑一笑答咪'粒'住張紙o甘解囉.

佢學術ok但係對人慢熱,所以之前小一interview去dbs同spcc都唔得.依家想轉去更加有難度.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-11 09:53 發表
我覺得應該lor, 傾下計, 等老師明白小朋友需要, 睇下學校可以配合到幾多, 絕對係一件好事

王國會長

你阿仔讀幾年級?
好似我個囡讀P. 3, 佢不時也會說已經”識”, 但在我心目中是另一回事, 例如目前數學教四位加/減數, 佢過去個暑假甚至連五位加/減都已經識做, 但平時D 功課也不是全對, 雖然佢係識但係唔準,又好似中/英作句, 佢係識作(講)出來, 但有D 字會寫錯, 那只係識講唔識寫, 呢D”識” 根本冇大意思.

我覺得先要弄清楚佢何謂"識"? 其實你可以從上年的考試/測驗, 平日的功課/黙書看出來. 另外是否全部中英數常都識晒或只限於某些科?

當掌握了阿仔”識”的程度, 再看看學校教的程度如何? 我知道有些學校不是按成績分班, 那可能一班內混合了程度差別較大的學生, 老師可能要就返程度差的去教而令程度高的覺得悶.

原帖由 cutekiddy 於 10-10-11 04:40 發表

阿仔依家係小一,啱啱讀咗一個月.由於係官校,所以分班應該唔會点去特別安排.

佢各科都ok,功課方面比人扣分通常係寫得肉孫.黙書暫時佢自己完全handle,我無同佢溫.至於學校係st. jo,程度應該都ok.

原帖由 瑩瑩老豆 於 10-10-11 14:28 發表
你阿仔讀幾年級?
好似我個囡讀P. 3, 佢不時也會說已經”識”, 但在我心目中是另一回事, 例如目前數學教四位加/減數, 佢過去個暑假甚至連五位加/減都已經識做, 但平時D 功課也不是全對, 雖然佢係識但係唔準,又好似中 ...

算啦, 小一好多都係教緊某d幼稚園既嘢, 又如果家長本身都自己有額外嘢比小朋友, 小朋友當然會覺得淺or因學過無興趣學. 你真係要睇自己既小朋友既情況, 因有d會影響堂上既專注力, 有d又無嘢, 當revision.

至於st. jo競爭都好劇烈, 無9字都唔入流架, 90幾分都應該排好後, 因好多學生係full mark or 接近full mark. 小一係蜜月期, 好好enjoy 啦 !

其實呢d情況係大有人在, 好多小二已學緊中學數, 英文小一已睇小5,6既書, 所謂一山還有一山高, 而家d家長出外補習唔係補唔識既嘢 (當然有d都有), 但好多都係補深學校好多既課程, 一定要行先人一步.

原帖由 cutekiddy 於 10-10-11 14:02 發表
charlotte mom,我都想同老師傾,但係由於係傳統官校,如果你有印像,你都知佢間學校好嚴,我唔知道傾完之後對阿仔有無影響.

成績方面,學校只有全班排名,所以對轉校未必有用.加上佢只係番咗1個月小一,都唔知点算.

至於 ...

以過來人身份而論, 這一點眞的用担心.  一年级的東西很多時候都在幼稚園時學過晒,又或者在末入小一時已預習晒,所以就算識晒也不出為奇.  我會把焦點放在校外, 多學其它較深的東西, 音樂或運動上.

邊區呀?聽講好多官小課程唔太深.又可以甘諗,如果學校課程淺,試吓比佢上出面深D課程,當學校係一個好開心的地方,功課淺,唔駛費太勁去温書,可以多D精神讀吓出面課程,又或者訂下課外物,例如:Black Cat,比佢閱讀.又或者觀察多1年,看看是否適合阿囝?如果仍然覺得太淺,我諗你家小朋友應該考得好好吓,到時才轉較深課程的小學吧!
好似囡囡甘,好多時我會諗,學校課程淺(對佢來說),對她可能是好事,容易讀,唔太難,自信心都高好多,可能媽咪懶,學校分數又好緊要,寧願比D難課本佢閱讀,心理壓力細D,唔駛追分數.

原帖由 cutekiddy 於 10-10-11 14:43 發表
阿仔依家係小一,啱啱讀咗一個月.由於係官校,所以分班應該唔會点去特別安排.

佢各科都ok,功課方面比人扣分通常係寫得肉孫.黙書暫時佢自己完全handle,我無同佢溫.至於學校係st. jo,程度應該都ok.

...

原帖由 miffy 於 10-10-11 10:11 發表
照理你仔講到課程咁淺, 應該合埋眼考都年年考全級第一, 你去試下插喇沙、男拔、st paul co-ed。

應該去讀大學!(有個男仔好細個唔記得姓名)

王國會長

小一D 學生程度可以好參差, 可能老師要平衡返不同程度的學生教淺D, 如果你囝讀的幼稚園較深那自然在小一會覺得淺.

目前只開學了一個月, 現在去跟學校說課程太淺我覺得沒有什麼用, 學校也未必會做什麼, 應最少等上學期考完試看看結果, 到家長日再跟班主任商量.

原帖由 cutekiddy 於 10-10-11 14:43 發表

...

應放多 d 時間去學游水、跑步、踏單車,做過三項鐵人。上到高小就令一回事,因為低小只是玩玩下。

原帖由 sababy 於 10-10-11 17:23 發表

應該去讀大學!(有個男仔好細個唔記得姓名)

Too early is no good for his future development and inter-personal relationship.
‹ 上一主題|下一主題